Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Lietuvoje bunda piknikų kultūra: kokie valgiai, gėrimai ir apranga jiems tinka?

Piknikas „Diner en Blanc“
Organizatorių nuotr. / Piknikas „Diner en Blanc“
Šaltinis: 15min
0
A A

Dar prieš kelerius metus piknikai ir masinės vakarienės po atviru dangumi Lietuvoje buvo naujiena, tačiau situacija žaibiškai keičiasi. Su maistu susiję renginiai vyksta kone kiekvieną šiltojo sezono savaitgalį. Gal ir mūsų šalyje greitojo maisto kultūrą keičia lėtojo valgymo judėjimas?

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Kiekvienos šalies gyventojai galėtų papasakoti, kuo savita jų vakarienė. Prancūzai ir italai galbūt pasakytų, kad svarbiausia, jog vakarienės metu niekas neskuba ir visi jaučia malonumą. Azijos šalių gyventojai paminėtų, kad maisto turi būti daug ir juo svarbu dalytis. Arabų šalyse dalijimasis – taip pat svarbi valgymo dalis.

Kaip pastebi kulinarijos studijos „Čiop Čiop“ vadovė Urtė Mikelevičiūtė, visus pasaulio kraštus ir vakarienes jungia vienas itin svarbus dalykas – tai buvimas kartu ir bendravimas. Vakarienės kultūra Lietuvoje taip pat buvo svarbi nuo seno. Anuomet žmonėms visą dieną dirbant laukuose tai buvo vienintelė akimirka šeimai susitikti ir bendrauti. Vėliau vakarienės svarba šiek tiek nublanko, tačiau ir vėl sugrįžta.

„Galbūt dešimtajame dešimtmetyje atgavę nepriklausomybę ir laisvę, įsigiję telefonus ir kompiuterius, pradėję gyventi greitesnį gyvenimą ir skubėdami, pamiršome apie vakarienes, nusigręžėme nuo savo šaknų. Tačiau visgi džiugu, kad vakarienių tradicija iš lėto grįžta“, – pastebi U.Mikelevičiūtė.

Asmeninio albumo nuotr./Urtė Mikelevičiūtė
Asmeninio albumo nuotr./Urtė Mikelevičiūtė

Tinklaraščio „DerVynas“ autorė sako labai mėgstanti organizuoti vakarienes ir piknikus. Anot jos, norint suorganizuoti smagią vakarienę šeimai ar draugams užtenka tik šiek tiek noro ir spontaniškumo. Jaukų pabuvimą kartu galima surengti ir namuose, pavyzdžiui, balkone.

„Smagiausios mano lauko vakarienės ar piknikai buvo su artima kompanija. Kur bebūčiau ar beišvykčiau: į kalnus, prie jūros užsienyje ar prie Baltijos pajūrio, visuomet stengiuosi suorganizuoti nedidelį pikniką dviem, penkiems, šešiems žmonėms“, – pasakoja U.Mikelevičiūtė.

Piknikas – vasariškos vakarienės idėja

Žurnalistė, kulinarinių laidų vedėja ir knygų autorė Beata Nicholson sako, kad vienas iš įsimintiniausių piknikų, kuriuose yra tekę lankytis – tai Londono soduose Kew Gardens vykdavę piknikai ir koncertai. Anot B.Nicholson, Anglijoje piknikai – kultūros dalis. „Šiltuoju metų laiku privalu būti lauke kuo daugiau. Džiaugiuosi, kad ir Lietuvoje plinta piknikų tradicija“, – sako B.Nicholson.

Piknikų Lietuvoje daugėja, o jų pradininku mūsų šalyje laikomas elegantiškasis piknikas „Diner en Blanc“, kuris šiemet Vilniuje įvyks rugpjūčio 25-ąją. Šis privatus ir kartu viešas renginys buvo greitai pamėgtas vilniečių ir įsiliejo į piknikų kultūrą Lietuvoje.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Beata Nicholson
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Beata Nicholson

Šiame piknike dalyvavusi ir įspūdžiais savo tinklaraštyje pasidalijusi B.Nicholson sako besigrožinti „Diner en Blanc“ idėja – į slaptą vietą susiburti dideliam būriui baltai apsirengusių žmonių.

„Man labai patinka „Diner en Blanc“ idėja, ir šiaip – vakarieniauti po atviru dangumi ir bendrauti. Tikrai ypatingas renginys, nežinau, ar galėsiu dalyvauti šįmet, bet labai rekomenduoju“, – sako B.Nicholson.

Organizatorių nuotr./Piknikas „Diner en Blanc“
Organizatorių nuotr./Piknikas „Diner en Blanc“

Idėjos pikniko ar vakarienės stalui

Piknikas – tai kartu puiki proga susiburti artimiesiems ir draugams. Kaip sako viešbučio „Radisson Blu Royal Astorija“ ir restorano „Brasserie de Verres en Vers“ pardavimų ir rinkodaros direktorė Zinaida Karpičienė, vykstant į pikniką ar vasarišką vakarienę nereikėtų galvoti, ką pasigaminti ar įsidėti į krepšį, kad pavyktų prisivalgyti iki soties. Bus kur kas smagiau, jei kartu su visais dalysitės maistu, atrasite naujus skonius, daug bendrausite ir tiesiog gerai praleisite laiką.

Z.Karpičienės patarimu, piknikui ar vakarienei lauke visuomet tiks šviežios sezoninės uogos, vaisiai, daržovės. Jos lengvos, skanios, gaivinančios ir visi jas mėgsta.

Organizatorių nuotr./Pikniko stalas
Organizatorių nuotr./Pikniko stalas

„Taip pat puikiai tiks įvairios užtepėlės, sūriai, švieži kepiniai, tačiau pastarieji turėtų būti neriebūs, kad nepasijustumėte apsnūdę ir neišsiteptumėte“, – sako Z.Karpičienė.

Prie šių užkandžių sertifikuota šampano žinovė Jolanta Smičienė pataria derinti nevintažinio rausvojo šampano rūšis, pavyzdžiui, „G.H. MUMM Le Rose“.

„Šie šampanai turi nemažai gaivios rūgštelės, taip pat „vynišką“ charakterį (dažniausiai juose dominuoja geriausios regiono Pinot Noir vynuogės), o tai dar labiau juos priartina prie gastronominio vyno stiliaus. Ne paslaptis, kad rausvasis šampanas itin mėgiamas šiltojo sezono metu, taigi, rinkdamiesi šią rūšį tarsi nušauname du zuikius“, – sako J.Smičienė.

„Jei vis tik pikniko metu norite šiek tiek sotesnio maisto, galite pasigaminti vištienos krūtinėlę, kepsniukus iš veršienos arba jautienos, prie kurių derės keptos daržovės arba vaisiai“, – pataria Z.Karpičienė.

Renkantis šampaną prie tokių patiekalų, anot J.Smičienės, reikia atkreipti dėmesį į keletą dalykų, pavyzdžiui, kad balta žuvis „mėgsta“ Blanc de blanc (tik iš Chardonnay veislės padaryto) šampano draugiją, rausva žuvis – rausvojo šampano rūšis. Geriausiu mėsos palydovu laikomas rausvasis vintažinis ar brandesnis šampanas.

Dîner en Blanc 2016 Vilnius Domantas Kvedaras-215
Dîner en Blanc 2016 Vilnius Domantas Kvedaras-215

„Svarbiausia žinoti, kad lauke ar piknike šampaną reikia ragauti tinkamos temperatūros (7–9 laipsnių), taigi, jai palaikyti būtinai reikės šaltkrepšio ar specialaus maišelio“, – sako J.Smičienė.

Jei norite pasmaližiauti, neriebus obuolių arba varškės pyragas taps puikiu pikniko ar vakarienės pasirinkimu. Taip pat galima pasigaminti gaivų ledų desertą „Affogato“, kurį išmėginti siūlo AB „Klaipėdos pienas“ rinkodaros vadovė Silvija Matavičiūtė.

„Prie lietuvių pamėgto vanilinio plombyro derinti įvairias uogas, uogienes, karštą šokoladą ar kavą. Pikniko metu taip pat galima pasigaminti „Affogato“ – vanilinis plombyras, paskendęs espreso kavoje. Tik du ingredientai, o skonis nuostabus“, – sako S.Matavičiūtė.

Ką rengtis ir autis?

„Dalyvaujant iškyloje ar lauko šventėje svarbiausia – patogumas“, – sako prekybos centro „Europa“ vadovė Rasa Vileikytė. Jos teigimu, piknikas ar vasariška vakarienė lauke turi kelti malonius jausmus, leisti atsipalaiduoti, tad ir apranga neturėtų varžyti.

Stilinga šios vasaros aprangos idėja moteriai – kelnių kostiumas, pasižymintis klasikinėmis linijomis ir dvelkiantis elegancija. Taip pat moterų vasaros stiliuje vis dar dominuoja atviras kaklas ir pečiai. Verta nepamiršti ir galvos apdangalo, kuris ne tik atrodys stilingai, bet ir apsaugos nuo saulės. Be to, galvos apdangalas nereikalauja griežtų taisyklių, tad jį renkantis galima drąsiai improvizuoti. Visgi, jei nesate linkę eksperimentuoti, lengvos, neįpareigojančios, elegantiškos vasaros skrybėlaitės bus puikus pasirinkimas ir moterims, ir vyrams.

Domanto Kvedaro nuotr. /Piknikas „Diner en Blanc“
Domanto Kvedaro nuotr. /Piknikas „Diner en Blanc“

Anot R.Vileikytės, į pikniką ar lauko vakarienę išsiruošęs vyras galėtų rinktis pečių liniją paryškinantį, tačiau lengvą vasarinį švarką. Avalynė turėtų būti lengva ir patogi. Žavus šios vasaros vyrų aprangos akcentas – įspiriami bateliai arba espadrilės.

„Vykdamos į iškylą ar lauko vakarienę moterys taip pat turėtų teikti pirmenybę patogumui, pavyzdžiui, lygiapadžiams bateliams, žemakulnėms ar platforminio pado basutėms. Jau minėtos espadrilės – lengvi bateliai virveliniais padais − šį sezoną yra ant bangos“, – pastebi R.Vileikytė.

Le Diner en Blanc po visą pasaulį pasklido iš Paryžiaus. Pirmą kartą vakarienę kartu su bičiulių būriu François Pasquier'is surengė 1988-aisiais Paryžiuje, o šiuo metu Dîner en Blanc kiekvienais metais dalyvauja jau daugiau nei 10 000 žmonių. Vakarienė tapo tarptautiniu renginiu ir vyksta jau šešiuose žemynuose, 25 šalyse ir daugiau nei 70 miestų.

Nauji „Vakarienės baltai“ dalyviai turėtų suskubti registruotis į laukiančiųjų svečių sąrašą, kurį galima rasti adresu vilnius.dinerenblanc.com/register

Daugiau informacijos apie renginį www.dinerneblanc.com

Domanto Kvedaro nuotr. /Piknikas „Diner en Blanc“
Domanto Kvedaro nuotr. /Piknikas „Diner en Blanc“

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Temos: 2 Vakarienė Maistas
Sužinokite daugiau
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką