Dabar populiaru

Naujausios

Publikuota: 2017 kovo 29d. 13:17

Lietuvos restoranų reitingas bus sudarytas ir šiemet: kas pateko į 60-ies kandidatų sąrašą?

Reitingavimo „30 geriausių restoranų“ pristatymas
Luko Balandžio / 15min nuotr. / „30 geriausių restoranų“ pusryčiai

Antrą kartą Lietuvoje startuoja projektas „30 geriausių restoranų“. Ta proga pirmąją vietą 2016 metų sąraše užėmusiame restorane „Stebuklai“ trečiadienio rytą paskelbtas Gero maisto akademijos sudarytas 60 restoranų sąrašas. Iš pastarųjų bus renkami šalies geriausieji. Tarp jų, beje, yra net 22 nauji kandidatai.

Restoranus vertina gastronomijos ekspertai

Šįryt akademijos Taryba atskleidė trumpąjį sąrašą, iš kurio bus renkami 2017 m. geriausi šalies restoranai. Šis sąrašas sudarytas remiantis tais pačiais kriterijais, kuriais vadovaujasi akademijos nariai balsuodami už geriausius šalies restoranus.

„Kaip ir pernai, taip ir šiemet pirminį restoranų sąrašą sudarė akademijos Taryba, kurioje yra atstovai iš Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos, Lietuvos someljė asociacijos, žurnalo „Geras Skonis“. Toliau restoranus vertins Gero maisto akademijos nariai, kurių šiuo metu yra daugiau nei 100“, – projekto tvarką trumpai pristatė akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Petrukaitis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Linas Petrukaitis

Projekto tikslas – apjungti kuo didesnį gastronomijos ekspertų ir profesionalų ratą vieningam balsavimui. Taigi Gero maisto akademijos Taryba nuolat svarsto ir priima naujus narius, taip pat sudaro pirminį labiausiai projekto kriterijus atitinkančių restoranų sąrašą.

Dalyvauti Gero maisto akademijos veikloje yra pakviesti Lietuvos šefai, taip pat Lietuvoje dirbantys užsienio šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys tinklaraštininkai ir žurnalistai, someljė bei kiti gastronomijos ekspertai.

Restoranų vertinimo kriterijai nesikeičia

Panašūs restoranų vertinimai vyksta pasauliniu mastu, kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuvoje toks projektas vyksta jau antrą kartą.

„30 geriausių restoranų“ ne tik vienija gastronomijos profesionalus, atranda šalies viešojo maitinimo perlus, bet ir siekia tapti kokybišku, patikimu bei kūrybišku gidu visiems gero maisto mėgėjams“, – sakė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė ir projekto Tarybos pirmininkė Evalda Šiškauskienė.

Sudarant geriausių šalies restoranų reitingą labiausiai yra vertinamas restoranų maistas ir jo pateikimas. Balsuojant akademijos narių prašoma atsižvelgti į patiekalų savitumą, originalumą, kompleksiškumą, maisto produktų kokybę, kilmę ir šviežumą, skonių suderinamumą, kūrybiškumą, kainos ir kokybės santykį.

Taip pat vertinami restoranų gėrimų meniu, aptarnavimo kokybė (elgesys su klientu, paslaugumas, rezervacijos galimybė, pasitikimas ir kt.) ir aplinka (patyrimas, estetika, dermė su reprezentuojama virtuve, švara, tvarka, jaukumas).

Luko Balandžio / 15min nuotr./Šefas Martynas Praškevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Šefas Martynas Praškevičius

Remiantis visų akademijos narių balsais šiemet ir vėl bus sudarytas 30 geriausių šalies restoranų reitingas, kurį audituos audito ir mokesčių konsultacijų įmonė „FMG“.

Birželio viduryje – apdovanojimai

„30 geriausių restoranų“ projektą vainikuos geriausių 2017 m. restoranų Lietuvoje apdovanojimai, kurie vyks vasarą, birželio viduryje.

„Šiemet sąraše atsidūrė net 22 nauji restoranai-kandidatai, kurių pernai nebuvo net trumpajame sąraše. Naujų restoranų atsiradimo dinamika džiugina ne tik lankytojus, bet ir balsuojančius – atsiranda daugiau intrigos sudarant galutinę balsavimo lentelę. Išties sunku nuspėti, kas šiemet taps geriausiu“, – teigė žurnalo „Geras Skonis“ redaktorė ir projekto Tarybos narė Rasa Ščeponienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rasa Ščeponienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rasa Ščeponienė

„Švyturiui“ Lietuvos restoranų scena visuomet buvo artima. Jaučiame, kad pastaruoju metu gastronomijos atgimimas Lietuvoje vyksta labai sparčiai. Tai patvirtina ir daug naujų restoranų trumpajame sąraše. „Švyturiui“ svarbu, kad talentingiausi, su aistra ir užsidegimu Lietuvoje kuriantys šefai augtų, manome, kad tai prisideda prie alaus kultūros kėlimo. Alaus ir maisto derinimas tampa vis įprastesniu dalyku restoranuose ir čia pat pagamintą alų pradedama vertinti ne mažiau nei kitus gėrimus iš tolimų kraštų“, – sakė pagrindinio projekto iniciatoriaus „Švyturio“ prekės ženklo vadovas Andrius Bagdzevičius.

Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“.

Projekto trumpasis sąrašas, iš kurio renkami šalies geriausi restoranai:

Vilnius

  • Bistro 18
  • Bizarre
  • Boff
  • Brasserie Astorija
  • Chef 2 Food House
  • Da Antonio
  • Dine
  • Dublis
  • Džiaugsmas
  • Galo do Porto
  • Gaspar’s
  • Gastronomika
  • Imperial
  • Lauro Lapas
  • Le Paysage
  • Mabre Steakhouse Hazienda
  • Marche de Provence
  • Meat
  • Mykolo 4
  • Paralelė 39
  • Paupio 12
  • Pranciškonai Bistro
  • Rib Room
  • Rise
  • Salvete City
  • Šiaurės jūra
  • Sofa de Pancho
  • Somm
  • Sonnets (Šekspyras)
  • St. Germain
  • Stebuklai
  • Stikliai
  • Sugamour
  • Sweet Root
  • Telegrafas
  • Ti'ana
  • Time
  • Town
  • Trinity

Kaunas

  • Agave
  • Dia
  • Medžiotojų užeiga
  • Monte Pacis
  • Nüman
  • Režisierius
  • Uoksas
  • Višta Puode

Klaipėda

  • Friedricho restoranas
  • Momo Grill
  • Monai

Druskininkai

  • Toli Toli
  • Velvetti

Pajūrys

  • Hotel Palanga Restaurant
  • Onore
  • Pušų Paunksnėje
  • Žuvinė (taip pat ir Vilniuje)
  • Nerija
  • Šturmai (taip pat ir Vilniuje)

Trakai

  • Apvalaus stalo klubas
  • IDW Esperanza Resort
Temos: 2 Restoranas Maistas
Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

JAV pasitraukimas iš branduolinio susitarimo parodė, kad Europa pagaliau turi pasirūpinti savimi

Gyvenimas

Tėtis ryžosi misijai dėl Dauno sindromą turinčios dukrytės: iš Didžiosios Britanijos dviračiu atmynė į Lietuvą

24sek

Robertas Petrauskas apie „Žalgirio“ žygį Europoje: su šiuo sezonu niekas nesibaigia

Aktualu

15min paaiškina: mirtinai pavojingas Ebolos virusas grįžo, bet ar verta bijoti?

24sek

Į Kauną sugrįžęs P.Motiejūnas – apie Šaro ateitį: „Dėl jo vieną dieną esu ramus, kitą – jau ne“

Verslas

„The Guardian“: absurdas – ne Italijos populistų programa, o euro zonos taisyklės

Pasaulis kišenėje

Mažoji Lietuva: kur stovi gatvės menu išmarginta bažnyčia ir kur laukia pasieniečiai

Aktualu

Rima Urbonaitė: Liberalų sąjūdžiui varpai skambina vis garsiau

Ugnies apimti Havajai ugnikalnio išsiveržimo vietoje

Vardai

Oksana Pikul – itin atvirai apie 5 metus vaidintą santuokos pasaką, slėpusią ašaras ir išdavystes

Aktualu

Trijų automobilių avarija Trakų rajone: 1,84 promilės girtumas ir du žmonės ligoninėje

Jordanija – kuo gundo dykumų apsuptas istorijos lobynas?

Vardai

Jazzu po ją pakeitusių kelionių maratono grįžo į sceną su garsiaisiais švedais KOO

Kultūra

Knygos recenzija. Juokas, socialumas ir žanro problemos G.Radvilavičiūtės „Tekstų persekiojime“

Gazas

„Augina“ automatines pavarų dėžes: „Peugeot“ 6 laipsnių meta į „šiukšliadėžę“, turi 8 laipsnių

Aktualu

Dėl Sirijos „kovotojų“ Vilniaus oro uoste išsigandusią moterį nuramino pasieniečiai – tai tik jūreiviai

Vardai

Paviešintos oficialios princo Harry ir Meghan Markle karališkų vestuvių nuotraukos: grožis atima žadą

24sek

Jaunųjų Eurolygos užkariautojų sutikime – nemalonus „Lietuvos ryto“ fanų akibrokštas

Aktualu

Skurdi reabilitacijos centro neįgaliesiems egzistencija: investavo europines lėšas ir paliko merdėti?

Aktualu

Bernardas Gailius: Europos federacija bus. Bet mes galėtume padaryti ją geresnę

Naujienos

Aktualu

JAV pasitraukimas iš branduolinio susitarimo parodė, kad Europa pagaliau turi pasirūpinti savimi

Gyvenimas

Tėtis ryžosi misijai dėl Dauno sindromą turinčios dukrytės: iš Didžiosios Britanijos dviračiu atmynė į Lietuvą

24sek

Robertas Petrauskas apie „Žalgirio“ žygį Europoje: su šiuo sezonu niekas nesibaigia

Aktualu

15min paaiškina: mirtinai pavojingas Ebolos virusas grįžo, bet ar verta bijoti?

24sek

Į Kauną sugrįžęs P.Motiejūnas – apie Šaro ateitį: „Dėl jo vieną dieną esu ramus, kitą – jau ne“

Verslas

„The Guardian“: absurdas – ne Italijos populistų programa, o euro zonos taisyklės

Pasaulis kišenėje

Mažoji Lietuva: kur stovi gatvės menu išmarginta bažnyčia ir kur laukia pasieniečiai

Aktualu

Rima Urbonaitė: Liberalų sąjūdžiui varpai skambina vis garsiau

Ugnies apimti Havajai ugnikalnio išsiveržimo vietoje

Vardai

Oksana Pikul – itin atvirai apie 5 metus vaidintą santuokos pasaką, slėpusią ašaras ir išdavystes

Aktualu

Trijų automobilių avarija Trakų rajone: 1,84 promilės girtumas ir du žmonės ligoninėje

Jordanija – kuo gundo dykumų apsuptas istorijos lobynas?

Vardai

Jazzu po ją pakeitusių kelionių maratono grįžo į sceną su garsiaisiais švedais KOO

Kultūra

Knygos recenzija. Juokas, socialumas ir žanro problemos G.Radvilavičiūtės „Tekstų persekiojime“

Gazas

„Augina“ automatines pavarų dėžes: „Peugeot“ 6 laipsnių meta į „šiukšliadėžę“, turi 8 laipsnių

Aktualu

Dėl Sirijos „kovotojų“ Vilniaus oro uoste išsigandusią moterį nuramino pasieniečiai – tai tik jūreiviai

Vardai

Paviešintos oficialios princo Harry ir Meghan Markle karališkų vestuvių nuotraukos: grožis atima žadą

24sek

Jaunųjų Eurolygos užkariautojų sutikime – nemalonus „Lietuvos ryto“ fanų akibrokštas

Aktualu

Skurdi reabilitacijos centro neįgaliesiems egzistencija: investavo europines lėšas ir paliko merdėti?

Aktualu

Bernardas Gailius: Europos federacija bus. Bet mes galėtume padaryti ją geresnę

Metas rinktis

Maistas

Laikas griliui

Išlaikyk atostogų ritmą

Sveikata

Automobilių švaros centras AINAVA

Ryškiems įvarčiams

Pasaulis kišenėje

Sulčių nauda

Daugiau skonio

Unicef vaikų bėgimas „Už kiekvieną vaiką“

Renginių gidas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką