Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos šefė pradėjo kelionę į pasaulinio kulinarinio konkurso finalą: 10 faktų apie renginį ir mūsų atstovę

Pirmadienį, spalio 7-ąją, Lietuvos atstovė Jonita Šeščilaitė atvyko į Rusijos sostinę Maskvą, kur dalyvaus pasaulinio kulinarinio konkurso „S.Pellegrino Young Chef“ regioniniame etape. Šio etapo nugalėtojas pateks į konkurso finalą, kuris kitąmet vyks Milane, Italijoje. 15min skaitytojų dėmesiui – 10 svarbių faktai apie šį vis daugiau svorio gastronomijos pasaulyje įgaunantį konkursą bei šių metų jo dalyvę lietuvę. 
Šefė Jonita Šeščilaitė.
Šefė Jonita Šeščilaitė. / Organizatorių nuotr.

Jaunas konkursas jauniems šefams. Šiais metais „S.Pellegrino Young Chef“ konkursas organizuojamas ketvirtąjį kartą. Jame gali dalyvauti jauni (iki 30-ies metų) šefai iš viso pasaulio, turintys ne mažiau, kaip 2 metų darbo patirtį restoranų versle. Pirmasis žingsnis – dalyviai siunčia paraiškas konkurso organizatoriams (jų šiemet buvo beveik pusketvirto tūkstančio) ir būtent atsižvelgiant į jas atrenkami dalyviai kiekvienam iš 12-os po visą pasaulį išsibarsčiusių regioninių konkursų. Juose dalyviai varžosi gamindami savo kūrybos patiekalus, o kiekvieno jų laimėtojas keliauja į pasaulinį finalą.

Nuo dailės iki kulinarijos. Šiais metais konkurso organizatoriai regioniniame „S. Pellegrino Young Chef“ konkurse pakvietė dalyvauti lietuvę Jonitą Šeščilaitę, kuri į Maskvą vyksta kartu su savo mentoriumi, žinomu šefu Justinu Kapkovičiumi. Jonita yra baigusi Vilniaus dailės akademiją, tačiau ilgainiui nutarė skirti savo karjerą kulinarijai – pradėjusi nuo darbų picerijoje, baigusi virėjų kursus, ilgainiui ji ėmė dirbti kartu su dabartiniu savo mentoriumi J.Kapkovičiumi, kurio vadovaujamo restorano virtuvėje ir įgavo daugiausia patirties.

Organizatorių nuotr. /Šefė Jonita Šeščilaitė treniruotėje Lietuvoje
Organizatorių nuotr. /Šefė Jonita Šeščilaitė treniruotėje Lietuvoje

Dėl konkurso paliko perspektyvų darbą. Pastaruosius trejetą mėnesių J.Šeščilaitė stažavosi 1 „Michelin“ žvaigždutę turinčiame restorane Prancūzijoje. Nors merginai buvo siūloma likti toliau darbuotis šioje vietoje, sužinojusi, kad pateko į jaunųjų šefų pasaulinį konkursą, ji nutarė šio pasiūlymo atsisakyti ir visą savo laiką skirti pasiruošimui.

Patiekalas iš močiutės pasakojimų. Maskvoje vyksiančiame regioniniame finale jaunoji šefė lietuvė prisistatys gamindama patiekalą, kurį sukurti ją įkvėpė močiutės pasakojimai apie okupuotos Lietuvos kaimą, maisto trūkumą ir pačių augintus produktus. Šefės patiekalas bus trimis būdais ruoštas balandis, kurį lydės kitos sezoninės lietuviškos gėrybės, kuriomis senais laikais žmonės sugebėdavo prasimaitinti šaltąjį sezoną – burokėliai, kopūstai ir pan. „Mano močiutė yra pasakojusi apie savo vaikystę, maisto trūkumą, pačių augintas daržoves ir balandžių medžioklę. Jos prisiminimai ir paskatino patiekalui pasirinkti ingredientus, kurie buvo prieinami pokario metais“, – pasakojo šefė.

Organizatorių nuotr. /Treniruotės akimirka
Organizatorių nuotr. /Treniruotės akimirka

Eurazijos etape dominuoja rusai. „S.Pellegrino Young Chef“ Eurazijos regiono finale su Lietuvos atstove rungsis dar 8 jaunieji šefai iš Estijos, Suomijos ir Rusijos. Tarp jų, be J.Šeščilaitės, dalyvaus dar dvi moterys – Naira Sosedova ir Julia Karpova iš Rusijos.

Lietuviai jau turi patirties. J.Šeščilaitė bus jau trečioji lietuvė, dalyvausianti „S.Pellegrino Young Chef“ konkurse – 2016-aisiais jėgas jame išbandė Lietuvos šefai Ignas Višinskas ir Justinas Misius. Tiesa, tąsyk į konkurso finalą lietuviams patekti nepavyko.

Treniruočių tikslas – tilpti į laiką. Jaunieji konkurso dalyviai savo kūrybos patiekalui pagaminti ir patiekti komisijai turės griežtai apibrėžtą laiką – ne ilgiau kaip 5 valandas. Pasak J.Šeščilaitės, būtent tai tapo svarbiausiu iššūkiu dar Vilniuje treniruojantis prieš konkursą. Jaunosios šefės patiekalas sudėtingas ir savo paruošimu, ir kompozicija. Dalyvių mentoriai jų globotiniams gaminant konkursinius patiekalus, galės būti virtuvėje ir pagelbėti patarimais, tačiau ne daugiau.

Organizatorių nuotr. /Šefas Justinas Kapkovičius
Organizatorių nuotr. /Šefas Justinas Kapkovičius

Didžiąją dalį produktų skraidinosi patys. Atrodytų, jog Rusija – milžiniška šalis, kur galima gauti visko, tačiau paaiškėjo, jog su nemaža dalimi lietuviams reikalingų ingredientų gali kilti sunkumų. Tad norėdami apsisaugoti nuo nemalonių staigmenų, J.Šeščilaitė ir jos mentorius J.Kapkovičius į Maskvą skraidinosi daugelį jiems reikalingų ingredientų: balandžius, geltonuosius burokėlius, geltekles, prireikė ir vieno gaminimui reikalingo įrenginio, kurio rusai negalėjo pažadėti.

Lėkštės ir dekoracijos – rankų darbo. Konkurso komisija dalyvius ir jų patiekalus vertins atsižvelgdami į daugybę aspektų, vienas jų – kūrybiškas ir stilistiškai įtaigus patiekalo patiekimas. Į Maskvą dalyvė iš Lietuvos skraidinosi specialias keramikės gamintas autorines lėkštes, J.Šeščilaitė savo rankomis gamino patiekimui reikalingus akcentus – beržo žieve dengtus padėkliukus bei dekoratyvius šalia lėkščių atsidursiančius tinklelius, kaip aliuziją į balandžių gaudymą.

Organizatorių nuotr. /Jonitos Šeščilaitės patiekalas, kurį ji ruoš ir konkursui
Organizatorių nuotr. /Jonitos Šeščilaitės patiekalas, kurį ji ruoš ir konkursui

Regioninio etapo finišas – jau trečiadienį. Maskvoje šefės lietuvės laukia itin įtemptos dienos – pagrindine jų taps antradienis, kai bus gaminamas patiekalas ir komisija jį vertins. Nugalėtojas bus paskelbtas trečiadienio, spalio 9-osios, vakarą vyksiančioje iškilmingoje Gala vakarienėje Maskvos Didžiajame teatre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius