Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maisto festivalis „Gatvės bazaras“ kvies „pabazarinti“ apie maistą be biurokratinių prieskonių

Tie, kas lankėsi populiariuose gatvės maisto festivaliuose užsienyje, greičiausiai nesyk apgailestavo, kad Lietuvoje tokių trūksta. Šiltuoju sezonu sostinėje klestinti iniciatyva „Open Kitchen“ prieinama tik stipresniems, reikiamus leidimus turintiems gamintojams, kainos čia nemažos, o nedidelės maisto iniciatyvos lieka už borto. Rugpjūčio 20-ąją vyksiantis gatvės festivalis „Gatvės bazaras“ bandys keisti situaciją – jis žada burti smulkius gamintojus, čia bus ir vietnamietiško gatvės maisto, ir čeburekų, ir vinilinių plokštelių.
Dominykas Čečkauskas
Dominykas Čečkauskas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Gatvės bazaras“ kvies vasarai einant į pabaigą – rugpjūčio 20-ąją, sekmadienį, kai į Vilnių vėl grįš miestiečiai, tačiau dar bus likę ir turistų. Naujos maisto iniciatyvos ėmėsi niekaip nenurimstanti „Keulė rūkė“ komanda su bendraturčiais Dominyku Čečkausku ir Rūta Jankauskaite priešakyje.

Tikra rakštimi valdininkų sėdynėse tapę verslininkai įsitikinę, kad įvairiais reguliavimais, reikalavimais ir beprotiškomis kliūtimis palaikomi ir net proteguojami didieji gamintojai, o mažyčiai tegali kapanotis ir dažnas galiausiai nuskęsta.

Gatvės maisto turgus matome kaip galimybę tiems, kurie neturi kapitalo ir visų „teisingų“ licencijų, pasakyti kai ką įdomaus per maistą.

„Mums visada labai patiko street foodo turgūs ir panašios iniciatyvos užsienyje, vienintelė kiek panaši Lietuvoje yra „Open Kitchen“, bet ir ji gali kviesti tik stiprius restoranus, kurie turi papildomas licencijas išvežamajai prekybai. Mes į visą šią kultūrą žiūrime kitaip: gatvės maisto turgus matome kaip galimybę tiems, kurie neturi kapitalo ir visų „teisingų“ licencijų, pasakyti kai ką įdomaus per maistą“, – savo požiūrį dėsto D.Čečkauskas.

Pašnekovas, jau nesyk piktinęsis smulkiojo verslo reguliavimais Lietuvoje ir, jo požiūriu, absurdiškais, pertekliniais reikalavimais, įsitikinęs, kad galima rasti sprendimų, o ne tik dejuoti. Tą jis ir ruošiasi pademonstruoti naujajame festivalyje. Pasak jo „Keulė rūkė“, turinti didelį cechą, virtuvę, leidimą transportuoti maistą, trumpai – visas licencijas, festivalio proga priglobs mažuosius gamintojus po savo „sparnu“. „Su žmonėmis, kurie prekiaus festivalyje maistu, tačiau tų licencijų neturi, pasirašysime sutartį, jog jie gali naudotis mūsų turimais resursais. Automatiškai jie įgis tas pačias teises, o mes prisiimsime atsakomybę. Ateini prekiauti ir jei pasirodo Veterinarijos tarnyba, parodai sutartį, kurią pasirašei su mumis“, – savo beveik partizaninį planą dėsto D.Čečkauskas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dominykas Čečkauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dominykas Čečkauskas

Verslininkas įsitikinęs, kad tik taip galima suvesti įdomaus, nebrangaus maisto gamintojus ir valgytojus, sukurti renginį su charakteriu, tačiau be pompastikos. „Pagrindinis klausimas šiuo atveju paprastas: ar legalu institucijoms ateiti ir kištis į tokį prigimtinį žmonių santykį, kaip dalijimasis maistu. Manau, kad tai yra absurdas. Ar tai, ką mes darysime, yra koks nors įstatymų apėjimas? Taip, tam tikra prasme apėjimas, tačiau aš manau, kad dabar yra proteguojami didieji, nuskriaudžiami mažieji, o mes imame ir bandome tais pačiais biurokratiniais būdais, kuriais apribojamos mūsų teisės, gintis. Svarbiausia, kad mes iš savo moralės pusės jaučiamės teisūs“, – sako festivalio organizatorius.

Paklaustas, kodėl festivaliui pasirinko tokį ironišką pavadinimą, jo iniciatorius juokiasi, jog jis gerai atitinka tai, ką norima pasakyti: „Viena vertus, „bazaras“ yra sinonimas turgui, iš kitos pusės, mes mėgstame kalbėti apie gatvės kultūrą, kuri nepaklūsta institucijoms, o ši gatvės kultūra turi savo kalbėjimo būdą, savo „bazarą“.

Norime ir egzotiško maisto, kuris būtų pramoga, bet norime ieškoti ir to, ką turime savo, artimo ir pateikti tai kaip madingą, įdomų dalyką.

Paklaustas, kokio maisto festivalyje gali tikėtis lankytojai, D.Čečkauskas sako labai norintis pasiūlyti ne tik burgerių ir egzotikos, bet ir to, ką mes patys turime savo multikultūriniame Vilniuje – patiekalų, kurių gal net kiek gėdijamės, bet kurie yra įdomūs, o ilgainiui galėtų tapti nauja mada. „Tikrai bus maisto vagonėlis su autentiškais „Tex-Mex“ patiekalais už labai gerą kainą, ketina dalyvauti vietnamietiškos virtuvės atstovai, derinamės, kad dalyvautų viena vieta, kuri ruošia azijietišką gėrimą bubble tea. Norime pasikviesti vieną valgyklą, kuri daro gerus čeburekus, svajojame apie maisto vagonėlį su cepelinais, kalbiname senuką iš Halės turgaus, kad jis ateitų su savo raugintų produktų bačkomis. Norime ir egzotiško maisto, kuris būtų pramoga, bet norime ieškoti ir to, ką turime savo, artimo ir pateikti tai kaip madingą, įdomų dalyką“, – apie būsimą pasiūlą pasakoja pašnekovas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dominykas Čečkauskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dominykas Čečkauskas

Festivalis vyks sostinės Stoties rajone veikiančio restorano „Keulė rūkė“ terasoje ir prieigose – planuojama, kad terasoje įsikurs smulkieji gamintojai, taip pat vintažinių daiktų pardavėjai (tilpsiantiems terasoje dalyvavimas nieko nekainuos), o gatvėje šalia „Keulės Rūkės“ išsirikiuos mokestį už stovėjimą savivaldybei sumokėję maisto vagonėliai.

Jei festivalis bus sėkmingas, ilgainiui jis gali tapti reguliariu, gal net vyksiančiu kiekvieną savaitę, planuoja D.Čečkauskas. Pasak jo, renginyje nebus kokios vienos maisto temos – laukiami ir mėsos gamintojai, ir veganai, o tie, kas susidomėjo dalyvavimo galimybe, dar gali parašyti į „Gatvės bazaras“ feisbuko profilį – tiesa, maistą, kurį ketiname siūlyti pirkėjams, prieš tai įvertins organizatoriai.

Taip pat kviečiami dalyvauti ir vintažinių daiktų, vinilų pardavėjai, už šią renginio dalį atsakinga iniciatyva „Oldskūl“. Iš vintažo pardavėjų taip pat tikimasi ne „bagažinių turgaus“, o įdomių atrinktų kokybiškų daiktų su charakteriu ir istorija.

Dar keli naujo festivalio „saldainiai“ – didžėjus už pulto, „suksiantis“ 9-ojo dešimtmečio šiek tiek sintetinę muziką, taip pat žadama paskaita-diskusija, kurios pranešėju taps atstovas iš Berlyno savivaldybės, kalbėsiantis apie sėkmingą šio miesto vakarėlių, naktinių klubų politiką.

Festivalis „Gatvės bazaras“ rugpjūčio 20 d., sekmadienį, nuo 12 iki 20 val. vyks restorano „Keulė Rūkė“ (Pylimo g. 66) terasoje ir prieigose, įėjimas nemokamas. Daugiau informacijos rasite ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius