Dabar populiaru

Naujausios

Publikuota: 2017 kovo 26d. 18:00

Maisto produktai, kurie lengviausiai įsuka į priklausomybės ratą

Priklausomybė nuo cukraus
Vida Press nuotr. / Priklausomybė nuo cukraus

Gal ir yra žmonių, kurie dreba, kaip nori traškių salotų ar šiaudeliais pjaustytų morkų, tačiau dažniausiai tai radikaliai kitoks maistas. Yra nemažai produktų savo sudėtyje turinčių daug cukraus, druskos, riebalų, kurių beveik neįmanoma nustoti valgyti. Kokie tie populiarieji, nuo kurių lengva tapti priklausomais, ir kaip užsikuria tas „noriu dar, dar ir dar“ procesas?

Jei jaučiatės priklausomas nuo vieno ar kito produkto, pirmiausiai dėl to galite kaltinti savo smegenis. Būtent jos, reaguodamos į tam tikras medžiagas, išskiria dopaminą, dėl kurio jaučiamės laimingi, pakylėti, o tas pakylėtumas slūgsta, kai tų pasitenkinimą sukeliančių maisto medžiagų nebegauname. Kita priežastis – produktai, turintys daug cukraus, sugeba staigiai pakelti gliukozės lygį kraujyje, tada jaučiamės energingi, o šiam antplūdžiui nuslūgus, jaučiamės nepatenkinti, apsnūdę.

Tai ir paaiškina, kodėl rankos pačios tiesiasi link traškučių maišelio, sūdytų riešutų, šokolado ar spalvingųjų M&M'sų, nors racionalusis protas ir perspėja, kad tai „nesveikas maistas“.

Štai produktai, kurie jus lengviausiai įklampina į priklausomybės ratą:

1. Šokoladas, ypač pieniškas ir/ar pagardintas riešutais

Jei jums ant darbo stalo kada gulėjo plytelė pieniško šokolado su riešutais, gali būti, kad patys nustebote, kaip greitai ji dingo, kol jūs stropiai dirbote. Seniai žinoma, kad šokoladas yra vienas iš produktų, kuris itin traukia, nes veikia tuos pačius malonumų centrus smegenyse, kaip ir kai kurios narkotinės medžiagos bei alkoholis. Pagaliau, šokoladą puikiai ir „priima“ ir skonio receptoriai, o tas malonus pojūtis burnoje susijęs su oksitocino, dar vieno su pakylėta savijauta siejamo hormono, gamyba.

Alternatyva: kokybiškas juodasis šokoladas ar juodojo šokolado skanėstai su tokiais superproduktais, kaip goji uogos, liofilizuotos uogos, prieskoniai.

Vida Press nuotr./Moteris valgo saldainius
Vida Press nuotr./Moteris valgo saldainius

2. Sūris ir užkandžiai su juo

Žmonės, perėję prie vegetariškos ir veganiškos mitybos, dažnai mini, kad sunkiausia buvo atsisakyti ne mėsos ar žuvies, bet... sūrio! Sūryje dažnai yra nemažai riebalų, o taip pat casomorphinų, kurie stimuliuoja tam tikras geros savijautos zonas smegenyse. Taigi, nors sūris turi ir organizmui naudingų medžiagų, piktnaudžiauti juo nevalia, o ypač, kai tai net ne kokybiškas pieno produktas, bet koks nors sūrio pavidalo gaminys.

Alternatyva: kokybiško sūrio gabalėlis kaip užkandis ar desertas.

Scanpix nuotr./Šveicariškas sūris
Scanpix nuotr./Šveicariškas sūris

3. Bulvių, tortilijų traškučiai, sūrūs riestainėliai, sūdyti riešutai

Jaukiai žiūrint filmą ar serialą, ranka taip ir tiesiasi link maišelio ar dubens su traškučiais, riestainėliais, sūdytais spragėsiais ar kepintais bei sūdytais riešutais. Šie produktai neturi medžiagų, kurios stimuliuotų kokius nors malonumų centrus, triukas čia kitas – juose daug paprastųjų angliavandenių, kurie greitai pakelia gliukozės lygį kraujyje, štai kodėl jaučiamės žvalūs ir energingi. Bėda tik ta, kad toji energija greitai išblėsta, tad norisi dar ir dar jos lygį užtikrinančių „degalų“.

Alternatyva: ekologiški mažai sūdyti daržovių traškučiai, kepti alyvuogių aliejuje, riešutai be jokių priedų.

Fotolia nuotr./Kukurūzų traškučiai
Fotolia nuotr./Kukurūzų traškučiai

4. Saldūs gazuoti gėrimai

Šiuose gėrimuose dera 3 nepageidautini dalykai – didžiulis cukraus kiekis, natrio benzoatas, dėl kurio atsiranda pojūtis, jog skrandyje atsirado pripūstas balionas, o kai kuriuose ir nemažas kofeino kiekis. Tie, kas įjunksta į saldžius gazuotus gėrimus, pabandę mesti dažnai jaučia siaubingą energijos trūkumą, galvos skausmus, emocinį prislėgtumą. Trumpai tariant, akivaizdūs simptomai, kad susidūrėme su priklausomybe.

Alternatyva: švieži sezoniniai vaisiai ir iš jų spaustos sultys (nepiktnaudžiaujant!)

Fotolia nuotr./Gazuoti gėrimai
Fotolia nuotr./Gazuoti gėrimai

5. Gruzdintos bulvytės

Gruzdintos bulvytės paprastai būna karštos, traškios ir švelniai sūrstelėjusios – tikras malonumas burnoje. Tai vienas populiariausių garnyrų ar užkandžių, kurį užsisakome beveik nevalingai – smegenys „reikalauja“ bulvytėse esančių riebalų ir malonaus traškaus pojūčio, kai metamės vieną po kitos į burną.

Alternatyva: šviežų daržovių šiaudeliai arba orkaitėje su šaukštu alyvuogių aliejaus keptos bulvių su odele skiltelės.

Vida Press nuotr./Bulvytės
Vida Press nuotr./Bulvytės

6. Riebūs ledai

Prisimenat tuos filmus, kuriuose nelaiminga herojė ar herojus suvalgo visą didžiulį indą ledų? Tai vyksta ne tik filmuose, bet ir realybėje. Cukrus, riebalai, malonus pojūtis burnoje, o kur dar traškūs kepinti riešutai (kartais ir pasūdyti) ar tąsi karamelė – ledams labai sunku atsispirti. O pripratus prie jų suteikiamų gliukozės lygio kraujyje „potvynių“, sunku susitaikyti su „atoslūgiais“, todėl norisi dar ir dar.

Alternatyva: nesaldūs šerbetiniai ar daržovių (!) ledai

123rf.com/Ledai Florencijoje
123rf.com/Ledai Florencijoje

7. Gausiai įdaru ir cukraus turinčiais padažais pagardinta pica

Jei picą kepate namuose, galite kontroliuoti, kiek cukraus dedate į tešlą ar padažą, koks kiekis sūrio nuguls ant jos viršaus. Visai kitas reikalas su šaldytomis ar kai kuriose kavinėse patiekiamomis picomis. Jose gali būti nemažas kiekis cukraus, riebalų. Tad ir vėl susiduriame su tam tikrų malonumų zonų smegenyse stimuliavimu ir cukraus kiekio kraujyje (= energijos) padidėjimu.

Alternatyva: namuose kepta pica su (kaip ir reikalauja picos etiketas) 2-3 įdaro ingredientais, be jokio kečupo ir majonezo; pica, kurios padas ruoštas naudojant visdalių grūdų miltus.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Pica
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Pica
Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Tragedija Eidintuose: Tauragės rajone vyras nušovė nekenčiamus kaimynus ir nusižudė pats

Sportas

Skaudžios traumos, „Liverpool“ vartininko kuriozai ir fantastiškasis G.Bale'as: „Real“ triumfavo Čempionų lygoje

Gyvenimas

Savo atradimais medikus šokiruojantis P.Claytonas: trys maistinės medžiagos gali mus išgelbėti nuo daugelio ligų ir senėjimo

Kultūra

Viena diena vienoje gatvėje: Kauno V.Putvinskio gatvė tapo traukos centru

Aktualu

D.Trumpo advokatas ir Rusijos oligarchas susitiko prieš pat prezidento inauguraciją: aptarinėjo Rusijos ir JAV santykius

Vardai

Šeštajame „Lietuvos balso“ sezone Džordaną Butkutę keičia Justinas Jarutis

Pasaulio savaitės įvykiai – įspūdingiausiuose kadruose (2018 gegužės 20 – 26 d.)

Kultūra

G.Urbonas apie Lietuvos paviljoną Venecijos architektūros bienalėje: kad išliktume kaip rūšis, turime keisti mąstymo įpročius

„Atsarginiai“: į kampą įvaryti čempionai, Ch.Paulo netektis ir L.Jameso dominavimas geriausių lygos penketų istorijoje

Gazas

„Mercedes-Benz“ gerbėjų vasaros sezono atidaryme – beveik 150 ypatingų automobilių

Kultūra

Ką verta skaityti vasarą: penkios Billo Gateso rekomenduojamos knygos

Gyvenimas

Kas nutinka su poromis ilgalaikiuose santykiuose? 5 moksliniai faktai

Verslas

Palanga pradeda vasaros sezoną: svečiai akylai stebi patiekalų kainas

Vardai

Trakuose – Evelinos Sašenko vestuvės: „Prie šios bažnyčios įvyko pirmas mūsų pasimatymas“

Aktualu

Gaisras Vilniaus dangoraižyje galėjo baigtis tragedija kaip Londone: šiurpinantys sutapimai

Vardai

Panevėžyje ištekėjo pirmojo „X Faktoriaus“ nugalėtoja Giedrė Vokietytė

Gyvenimas

„Dydis nesvarbu“ pataria: stilingas plius dydžio bikinis. Kaip išdrįsti jį apsivilkti?

Vardai

„Modus Dance“ su „X Faktoriaus“ nugalėtojų grupe „120“ triukšmingai uždarė šokių sezoną

Sportas

Pasaulio taurės varžybose Sofijoje J.Kinderiui kiek geriau sekėsi tik fechtavime

Sportas

C.Ronaldo per treniruotę Kijeve sužalojo žiniasklaidos atstovą

Naujienos

Aktualu

Tragedija Eidintuose: Tauragės rajone vyras nušovė nekenčiamus kaimynus ir nusižudė pats

Sportas

Skaudžios traumos, „Liverpool“ vartininko kuriozai ir fantastiškasis G.Bale'as: „Real“ triumfavo Čempionų lygoje

Gyvenimas

Savo atradimais medikus šokiruojantis P.Claytonas: trys maistinės medžiagos gali mus išgelbėti nuo daugelio ligų ir senėjimo

Kultūra

Viena diena vienoje gatvėje: Kauno V.Putvinskio gatvė tapo traukos centru

Vardai

„Modus Dance“ su „X Faktoriaus“ nugalėtojų grupe „120“ triukšmingai uždarė šokių sezoną

Sportas

Pasaulio taurės varžybose Sofijoje J.Kinderiui kiek geriau sekėsi tik fechtavime

Sportas

C.Ronaldo per treniruotę Kijeve sužalojo žiniasklaidos atstovą

Šilta savaitgalio diena prie Elektrėnų marių

Aktualu

Paulius Jurkevičius: Maisto menestreliai dainuoja sveiką majonezą

Vardai

Šeštą mėnesį nėščia Greta Lebedeva atrodo stulbinamai: kaip jai pavyko išsaugoti tokią figūrą?

Sportas

J.Wilshere'o žinutė apie Čempionų lygos finalą papiktino „Arsenal“ sirgalius

Pasaulis kišenėje

Puikiai išsilaikiusios senosios Joniškio žydų kapinės: akmuo, medis ir sustojęs laikas

15min recenzija Kultūra

Knygos recenzija. Sauliaus Paukščio „Pustoniai ir atspalviai“ – bohema amerikiečio akimis

Panevėžyje sučiuptas neblaivus ir teisių neturintis vairuotojas

24sek

„Lakers“ treniruotėse A.Kulboką keičiantis LiAngelo Ballas: „Galiu žaisti ir kitur, bet...“

Deuce

Paaiškėjo R.Berankio ir A.Zverevo „Roland Garros“ turnyre akistatos laikas

24sek

ČL finalo prognozės: dauguma žalgiriečių laukia „Real“ pergalės, bet ne Š.Jasikevičius 

Maistas

„100 tortų Lietuvai“: kulinarinio tinklaraščio ir knygų autorės Signes Meiranes vaikystės medaus tortas

Verslas

Verslininkų namai Vilniuje: elegancija ir pasakiški senamiesčio vaizdai

Gazas

„Formulės 1“ Monako GP kvalifikacija: Danielis Ricciardo aplenkė „Ferrari“ ir „Mercedes“ lyderius!

Vardai

Žinau, ką renkuosi

Atnaujinkime namus

Video

Metas rinktis

Maistas

Laikas griliui

Išlaikyk atostogų ritmą

Remontas be nervų

Sveikata

Automobilių švaros centras AINAVA

Ryškiems įvarčiams

Pasaulis kišenėje

Sulčių nauda

Naujas regėjimas

Unicef vaikų bėgimas „Už kiekvieną vaiką“

Renginių gidas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką