Dabar populiaru
Publikuota: 2018 gegužės 16d. 16:00

Naujam restorano startui besiruošiantis L.Čeprackas įvardijo, kurie patiekalai iki šiol buvo populiariausi

Liutautas Čeprackas ir vienas iš populiariųjų „Gastronomikos“ patiekalų
Martynos Jovaišaitės Paukštės nuotr. / Liutautas Čeprackas ir vienas iš populiariųjų „Gastronomikos“ patiekalų

„Maistas, kurį gaminu, susijęs su kelionėmis ir įspūdžiais, o ne su biuru ar kulinarinėmis knygomis“, – sako žinomas Lietuvos virtuvės šefas Liutauras Čeprackas. Ruošdamasis savo naujo restorano „Gastronomika“ atidarymui, su senąja degustacijų vieta jis atsisveikina patiekęs naują meniu, kuriame – 3,5 metų jo virtuvės istorija, rašoma pranešime žiniasklaidai.

L.Čeprackas sako, kad maistas jam visada yra emocija. „Nekuriu ispaniškos virtuvės, negaminu vien prancūziško maisto, neseku japonų pėdomis, tačiau tos šalys mane įkvepia. Savo emocijas sudedu į lėkštę, gyvenu kurdamas, o ne skaitydamas receptus, per trejus su puse savo restorano metų sukūriau daugiau nei 120 patiekalų, kurių nė vieno nerasite kulinarijos knygose“, – sako jis.

Nuotraukos, kuriose užfiksuoti „Gastronomikos“ patiekalai, atrodo tobulos. „Tačiau jos nė kiek nesiskiria nuo patiekalo, kurį jums atnešame iš virtuvės, – sako šefas. – Tai labai svarbu, nes žmonės visada valgo akimis. Jei svečias gaus ne tai, ką matė nuotraukoje, tai bus tiesus kelias į nusivylimą.“

Jūsų dėmesiui – geriausių visų ligšiolinės „Gastronomikos“ gyvavimo metų šešetukas:

Jaučio uodegos

Ilgai, žemoje temperatūroje troškintos jaučio uodegos su šakninėmis daržovėmis, trumais ir bulvių puta atkeliavo iš pirmojo „Gastronomikos“ meniu. Šis patiekalas L.Čeprackui primena Ispaniją ir metus, kuriuos jis praleido San Sebastiane, „Michelin“ žvaigždutėmis pažymėtame restorane. „Buvo daug nepaprastai sunkaus darbo, tačiau dar daugiau – žinių ir patirties“, – sako ir priduria, kad šiandien laisvai galėtų išleisti knygą „Vieneri metai San Sebastiane“, kurioje aprašytų geriausias, ne kartą patikrintas šio miesto vietas.

Martynos Jovaišaitės Paukštės nuotr./Jaučio uodegos
Martynos Jovaišaitės Paukštės nuotr./Jaučio uodegos

Omaro Raviolis

„1994 metais, pirmąsyk išvykęs į Ameriką, pirmą kartą gyvenime paragavau omaro. Tai buvo puikus omaro, morkų ir sviesto derinys, tobula kombinacija, kurios skonį, rodos, jaučiu iki šiol“, – prisimena šefas. Tą skonį jis pamėgino atkartoti savo virtuvėje ir, rodos, neblogai pavyko, nes restorano lankytojai apie omarais įdarytus raviolius klausė visus trejus su puse metų.

Martynos Jovaišaitės Paukštės nuotr./Omaro raviolis
Martynos Jovaišaitės Paukštės nuotr./Omaro raviolis

Baltieji Smidrai

L.Čeprackui jie primena Japoniją, nors iš tiesų su šia šalimi turi mažai ką bendra. Išskyrus – kimzu padažą ir ančiuvių sultinį – iriko dashi. „Kai kūrėme japonišką meniu, buvo pavasaris, kaip tik – smidrų sezonas. Norėjau patiekale suderinti japonišką skonį ir lietuviškus smidrus, kuriuos be galo mėgstu“, – prisimena L.Čeprackas.

Martynos Jovaišaitės Paukštės nuotr./Baltieji smidrai
Martynos Jovaišaitės Paukštės nuotr./Baltieji smidrai

Barzdotė

Barzdotė su artišokais ir jūros esencija ryškiai raudonoje lėkštėje tapo praėjusiais metais L.Čepracko organizuoto „Gastronomijos forumo“ emblema. „Nemėgstu taškučių, kleckučių ir pernelyg įmantrių dekoracijų lėkštėje“, – sako šefas. Jis mano, kad kai pincetu pradedi dėlioti maistą į šimtą lėkščių – jis miršta.

Martynos Jovaišaitės Paukštės nuotr./Barzdotė
Martynos Jovaišaitės Paukštės nuotr./Barzdotė

Elnias

Patiekalas iš elnienos atspindi, L.Čepracko teigimu, požiūrį į lietuvišką moderniąją virtuvę. Elnias, vyšnios, juodieji trimitėliai – amžinosios vertybės ir tuo pačiu – labai lietuviška.

Martynos Jovaišaitės Paukštės nuotr./Elnias
Martynos Jovaišaitės Paukštės nuotr./Elnias

Kriaušių suflė

„Kas nors kartą mėgino pagaminti suflė, žino, kaip tai sudėtinga, – sako L.Čeprackas. – Viena yra iškepti jų tris, iš kurių vienas būtų vykęs, bet visai kas kita – 30, kurie visi turi būti vienodos išvaizdos ir skonio.“ Suflė – tai Prancūzijos emocija. Keliaudamas po šią šalį žinomas šefas ragavo deserto visur, kur tik įmanoma.

Martynos Jovaišaitės Paukštės nuotr./Kriaušių suflė
Martynos Jovaišaitės Paukštės nuotr./Kriaušių suflė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Svarstoma galimybė vaikus, atimtus iš kauniečių šeimos, atiduoti tik tėvui – motina bendradarbiauti atsisako

24sek

Dainius Adomaitis – apie trūkstamą oro gurkšnį „Rytui“ ir Manny Harriso problemą

Aktualu

Seimas atmetė reikalavimą atkurti garso įrašą su S.Skvernelio replikomis apie žodžio laisvę

Kultūra

Artūras Tereškinas: Aukos paradoksai. Apie ką mąsto kraštutinis kairysis?

Aktualu

Veidmainiaujantis Rijadas: į J.Khashoggi nužudymą panašių žmogžudysčių nebegali būti 

Vardai

Stano privertė susimąstyti iš kauniečių atimtų vaikų istorija: „O tu nebijai, kad kaimynai praneš?“

Įspūdingos rudens spalvos „Hitachi“ pajūrio parke

Vardai

Mindaugas Kuzminskas patvirtino – skiriasi su žmona Egle: „Aš norėjau šeimos ir vaikų“

Patikrinta 15min Aktualu

Tiesa ar melas? S.Skvernelis: „Vyriausybės kanceliarijos reglamente nurodyta, kad pasitarimų įrašai niekam neteikiami ir nesaugomi“

Aktualu

S.Jakeliūnas krizės tyrimui prašo konservatorių Vyriausybės pasitarimų įrašų

Pasaulis kišenėje

Kinija atidaro 55 km ilgio tiltą

Aktualu

Nenumatytame Seimo posėdyje S.Skvernelis nedalyvaus: man metami nepagrįsti kaltinimai

Vardai

Jazzu pristato studijinę hito „Aš skiriu tau šį lietų“ versiją ir planuoja du naujus albumus

Vardai

Besilaukiantis modelis Rasa Ciūnė – apie anemijos diagnozę: „Kasdien jaučiausi it mirštanti gulbė“

Aktualu

Prie radikaliųjų dešiniųjų nekenčiamo filantropo G.Soroso namo rastas sprogmuo

Interviu Vardai

I.Launikonytė: apie metų skirtumo nepaisančią meilę V.Kovaliovui, išvaizdos pokyčius ir muzikos terapiją

Gyvenimas

Mokslininkai apie tris naudingiausias riešutų savybes: kaip jie saugo nuo ligų ir senatvės

Verslas

Seimo nariai pučia kitų metų biudžetą: ieško milijonų statyboms savo savivaldybėse

Aktualu

Pagrindinė šalies ligoninė – vis dar be vadovo: dalininkų diskusijos bevaisės

Sportas

Cristiano Ronaldo pirmąsyk viešai pasisakė apie išprievartavimo skandalą

Naujienos

Gazas

Kur dingsta panaudota automobilių alyva?

Aktualu

NATO pasmerkė Rusijos tiltą į aneksuotą Krymą

Aktualu

A.Kubiliaus atsakas R.Karbauskiui: energetikos projektai Baltarusijoje – nei mano, nei sūnaus interesas

Sportas

Anglijos rinktinės galutinė sudėtis – be Joe Harto

Verslas

„NTV Mir Baltic“ siekė savo žiūrovus nuteikti prieš Lietuvą

Namų apsauga media projektas

„Jis žaidžia akiai malonų žaidimą. Man, kaip treneriui, gera žiūrėti – jis padaro tokius dalykus, kurių vaikus išmokyti nelabai įmanoma. Galbūt tai įgimta“, – Augustą Marčiulionį gyrė treneris Arvydas Gronskis.
24sek

Auganti žvaigždė? 16-metis Šarūno Marčiulionio sūnus jau spindi aikštėje

Konkurse išrinktos geriausios šių metų sužadėtuvių nuotraukos

Vardai

Serialo „Meilė gydo“ žvaigždė E.Ancevičiūtė savo muzikiniame klipe įsiamžino su bičiuliu modeliu

Verslas

„Baltic Horizon“ plės prekybos centrą, esantį Perkūnkiemyje

Vardai

Daina Bosas tęsia kovą teisme dėl skandalingų dukros skiepų: nori tiesos ir kompensacijos

Vardai

„2 Donatai“ narys K.Akulavičius per vestuvių metines išpildė prieš 10 metų žmonai duotą pažadą

Aktualu

Panevėžio policija spėjo užkirsti kelią nelaimei – sulaikė visiškai girtą vairuotoją

Vardai

Žinomi žmonės primena – iki UNICEF vaikų bėgimo Kaune liko dvi dienos

Verslas

Saulius Karosas stiprina Medicinos banko kapitalą milijonu eurų, centrinis bankas akylai stebi žingsnius

Gazas

V.Putino pavyzdys užkrečia: Kremliaus baikeris A.Zaldostanovas „Chirurgas“ Krymo tiltu lėkė be šalmo

Gyvenimas

Alzheimerio liga: pirmieji simptomai ir būdai, kaip šios ligos išvengti

Aktualu

Klaipėdos policija saugo 1000 eurų, kol atsiras jų savininkas

Kultūra

Rusijoje įkalintas ukrainiečių režisierius O.Sencovas paskelbė bado streiką

Aktualu

Etikos sargai nusprendė, kad per vizitą Santaros klinikose A.Kubilienė nepadarė pažeidimų

Gera keliauti kartu

BALTIJOS MAISTO IR GĖRIMŲ PARODA „BAF“ 2018

Įkvėpk daugiau gyvenimo

Nacionalinis sveikatos egzaminas 2018

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką