-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Po darbų – į kavinę ar barą: lietuviai pratinasi, vakariečiai taip socializuojasi dešimtmečius

Verslo renginių Lietuvoje organizuojama vis daugiau, tačiau Vakarų pasaulyje vienas iš būdų geriau pažinti klientus, kolegas ar gretimo biuro darbuotojus jau daugybę metų yra neformalus susirinkimas gretimame bare ar kavinėje. Iš kur atkeliavo ši „after work“ („po darbo“) tradicija ir ar ji jau pasiekė Lietuvą?
Vienas iš barų Londone, kur gaji „after work“ tradicija
Vienas iš barų Londone, kur gaji „after work“ tradicija / Vida Press nuotr.

„Susirinkti darbo savaitės pabaigoje, po darbų, pabendrauti su kolegomis ne tik apie darbus, nuvyti profesinius rūpesčius ir iš lėto nerti į savaitgalį yra populiaru tiek Vakarų Europoje, tiek pietinėje žemyno dalyje, taip pat ir didmiesčiuose už Atlanto. Vis dėlto Lietuvoje tai gana naujas dalykas“, – teigia ne vieną kavinę ir barą Lietuvoje įkūręs olandas Bernie ter Braakas.

Lietuviams tai – nauja

Verslo centre „Quadrum“ įsikūręs dviejų prancūzų Jonathano Rollando, Marco Derceville ir B. ter Braako „Le Butcher“ siūlo ne tik skanauti jautienos mėsainių, bet jau kurį laiką inicijuoja ir „after work“ ketvirtadienio vakarus.

„Vilnius, kartu su čia ateinančiu verslu ir investicijomis iš užsienio – vakarėja. Taip pat vis daugiau užsieniečių čia atvyksta ne tik savaitgaliui, bet ir darbo reikalais, o dalis jų – ir gyventi. Taigi tradicijos po truputį maišosi, o ir patys lietuviai tampa atviresni“, – pastebi su verslo partneriais antrąjį burgerių barą neseniai įkūręs J.Rollandas.

Asmeninio albumo nuotr./Bernie ter Braakas, Jonathanas Rollando ir Marco Derceville
Asmeninio albumo nuotr./Bernie ter Braakas, Jonathanas Rollando ir Marco Derceville

Iš Bretanės regiono Prancūzijoje kilęs vyras nemažai laiko yra praleidęs Paryžiuje, o dabar gyvena tarp Vilniaus ir Londono: „Londone pasibuvimas gretimame bare po darbų turi labai gilias ir nelaužomas tradicijas, taigi penktadieniais tarp 17 ir 19 val. šis megapolis intensyviai šurmuliuoja“, – teigia prancūzas.

Vilniuje ši tradicija dar jauna, tačiau kelios pavienės vietos jau ir čia būna pilnos iškart po darbų. Pavyzdžiui, jau minėtasis „Le Butcher“, esantis verslo centrų apsuptyje – ketvirtadieniais ir Senamiestyje įsikūręs „Piano Man Bar“ – ketvirtadieniais bei penktadieniais.

„Neformalioje aplinkoje kolegos atranda vieni kitus iš naujo, formuojasi stipresnis komandos jausmas. Tai naudinga ir įmonėms, ir patiems darbuotojams. Šiandien jau tiksliai žinome, kuri įmonė pas mus ateis ketvirtadienį ar penktadienį“, – pastebi „Piano Man Bar“ įkūrėjas ir bendraturtis Saulius Galdikas.

Asmeninio albumo nuotr./Saulius Galdikas
Asmeninio albumo nuotr./Saulius Galdikas

Būtent „Piano Man Bar“, įsikūręs kairiajame Neries krante, buvo viena pirmųjų vietų, kurioje kostiumuoti biurų darbuotojai ir ne taip formaliai apsirengę žmonės užsuka iškart po darbų.

Vakaruose „after work“ tradicijos kur kas gilesnės

Italijoje po karštos dienos vietiniai turi gana tvirtą įprotį pakeliui namo ar vakarienei restorane sustoti aperityvui su lengvais užkandžiais. Tiesa, pietuose tai vyksta kiek vėliau – tarp 19 ir 21 val. Panašios tradicijos įsisenėjusios ir Ispanijoje.

Mes švenčiame ne tik darbo pabaigą, bet ir gyvenimą arba tiesiog gražią dieną.

Tiek italams, tiek ispanams jos svarbios pirmiausia dėl to, kad po sunkių darbų atsipalaiduotų ir pabendrautų su kolegomis ne tik apie verslą. „Taip mes švenčiame ne tik darbo pabaigą, bet ir gyvenimą arba tiesiog gražią dieną“, – pakiliai apie ispanų norą ir poreikį susiburti kalba verslininkas Rubenas Carrera. Tiesa, kita aperityvo su užkandžiu priežastis yra susijusi su fiziologija – jis suaktyvina metabolizmo procesus organizme prieš sočią kelių patiekalų vakarienę.

Kolegos po darbų
Kolegos po darbų

Apie socializacijos po darbų valandėlę Olandijoje pasakoja ir Bernie: „Olandijoje barų kultūra labai stipri, užsukti į kaimyninį barą mums yra įprasta jau daugybę metų. Tiesa, tik apie 2000-uosius Amsterdame ir Roterdame buvo pradėti rengti ir specialūs networking renginiai, kurių metu žmonės susipažįsta, keičiasi kontaktais, bendrauja. Kai kurie tokio tipo renginiai, mano žiniomis, iki šiol sulaukia ir 5000 dalyvių!“ – pasakoja 16 metų Lietuvoje verslus kuriantis ir gyvenantis B. ter Braakas.

Jam antrina „Le Butcher“ verslo partneris J. Rollandas: „Prancūzijoje, ypač Paryžiuje, žmonės po sunkaus darbo biure dažnai eina taurės vyno. Tai yra mūsų kultūros dalis. Prie vyno kartais atsiranda ir užkandžių: kelios skirtingos sūrių rūšys, papjaustytas kumpis ir saucisson dešra bei šviežia duona.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius