Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pokyčiai „Stiklių“ restorane: naujas šefas, degustacinis meniu ir lietuviškos virtuvės tapatybės paieškos

„Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ restoranas, dažnai vadinamas tiesiog „Stiklių“ restoranu, nemažai daliai gurmanų tebėra legenda – ilgamečiai savininkai, kantraus įdirbio metai, aukšta paslaugų kokybė, didikų vizitai... Tačiau jokia paslaptis, jog daugelis tų, kuriems įdomios naujovės, pastaraisiais metais sukdavo į veržlesnius, agresyviau besireklamuojančius naujai įsikūrusius restoranus. Nutarę nebesnausti ant laurų, „Stiklių“ savininkai pristato bene radikaliausius per visus restorano gyvavimo metus pokyčius.
Romualdas Zakarevičius ir Gerdvilas Žalys
Romualdas Zakarevičius ir Gerdvilas Žalys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Šiuos pokyčius pristačiusioje spaudos konferencijoje žiniasklaidos atstovai supažindinti su naujuoju „Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ virtuvės šefu, pasikeitimais restorano meniu, taip pat bandyta apibrėžti, kokia bus restorano filosofija, nes skambiai deklaruojama, jog šefas „imasi kurti naują lietuviškos virtuvės identitetą“.

Įdomu, jog naujojo lietuviškos virtuvės identiteto kūrimo arkliuką pastaruoju metu pasikinkė ne vienas sostinės restoranas, tad jų lankytojų laukia smagūs atradimai (arba nusivylimai).

Nuo šiol „Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ restorano vairą į savo rankas perima šefas Gerdvilas Žalys, tik šią vasarą grįžęs į Lietuvą ir nutaręs savo karjerą tęsti šalyje, iš kurios kilęs, nors jam vėrėsi puikios karjeros galimybės Prancūzijoje. Ten jis ne vienerius metu mokėsi ir gilinosi į gastronomijos meną.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gerdvilas Žalys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gerdvilas Žalys

Mokėsi iš legendų

G.Žalys papasakojo augęs Švedijoje, tačiau jį, kaip virtuvės šefą, suformavo Prancūzija, jis taip pat turi ir darbo Londone bei Stokholme patirties. 28-erių virtuvės šefas Prancūzijoje mokėsi pas tikras prancūzų virtuvės legendas, tad ne veltui ir atsakydamas į užduodamus klausimus jis itin dažnai citavo savo guru, o asmeninį požiūrį formulavo aptakiau.

Pasak naujojo „Stiklių“ restorano šefo, vieną dieną baigus rašyti Prancūzijos gastronomijos istoriją, joje liks trys vardai – prancūzų virtuvę pirmą sykį klasifikavusio Auguste'o Escoffier, novatoriškai klasikines receptūras pateikusio Paulio Bocuse'o ir prancūzų virtuvę likusiam pasauliui atskleidusio Joëlio Robuchono. Jaunasis šefas tradicinės gastronomijos mokėsi būtent pastarosios prancūzų legendos restorane.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Naujojo restorano šefo ir meniu pristatymas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Naujojo restorano šefo ir meniu pristatymas

„Sen Žermene, Paryžiuje, įsikūrusiame pagrindiniame Joëlio Robuchono restorane „L‘Atelier de Joël Robuchon Saint-Germain“ trejus metus dirbau tuomet, kai šio virtuvės šefo žvaigždė pelnytai buvo aukščiausiame taške. Prieš dvejus metus Joëlis Robuchonas savo rankose turėjo 32 „Michelin“ žvaigždutes, o minėtas Sen Žermeno „L‘Atelier“ buvo įtrauktas tarp penkiolikos geriausių pasaulio restoranų. Be to, šiam restoranui vadovavo šefas Axelis Manes, kuris pirmąsias dvi „Michelin“ žvaigždutes užsidirbo būdamas vos virš dvidešimties – tai jauniausias Prancūzijoje šefas, turėjęs tokį įvertinimą“, – teigia G.Žalys.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gerdvilas Žalys
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gerdvilas Žalys

Lietuvis minėtame restorane savo karjerą prieš 3 metus pradėjo drauge su 300 virėjų. Po trejų metų antrojo virtuvės šefo – Seconde Cuisine – statusą pelnė tik 5, tarp jų ir vienintelis mūsų tautietis G.Žalys. Prieš tai „Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ restoranų šefas dirbo kitos prancūzų gastronomijos pažibos – Yannick Alléno – restorane. G.Žaliui dirbant šio restorano komandoje, ji pirmą sykį pelnė tris „Michelin“ žvaigždutes.

Surado vieni kitus

Vienas iš „Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ bendraturčių Romualdas Zakarevičius prisipažino su verslo partneriais jau seniai pasvajodavę apie Prancūzijos virtuvę išmanantį virtuvės šefą, tačiau žmonės, su kuriais susitikdavo, „buvo ne tie, nelipo“. O štai lietuvių kilmės G.Žaliu, studijavusiu pas Prancūzijos kulinarijos legendas, jie patikėjo.

„Didžiuojamės, kad mus surado virtuvės profesionalas, kuris vadovaujasi tokiu pačiu požiūriu. Mes turime ilgametės patirties, tinkamą bazę ir vertybes, Gerdvilas – aukščiausio lygio gastronominių žinių. Ši sinergija yra tobulas pagrindas naujo lietuviško virtuvės identiteto kūrimui“, – teigė „Stiklių“ bendraturtis R.Zakarevičius.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Romualdas Zakarevičius
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Romualdas Zakarevičius

Įdomu tai, kad jaunasis virtuvės šefas pats pasisiūlė dirbti „Stikliuose“, mat, pasak jo, šis restoranas yra neabejotina Lietuvos gastronomijos padangės legenda, o jo įkūrėjai – daugelio dalykų pradininkai, nors garsiai apie tai patys neskelbdavo.

Naujas meniu – kas mėnesį

Skambiai įvardijus, jog naujasis virtuvės šefas su visiškai naujai suformuota komanda imsis kurti naują lietuviškos virtuvės identitetą, konferencijos metu teko patikslinti, jog tai bus identitetas pagal šefą Gerdvilą Žalį, atsispiriant nuo „Stiklių“ legendos. Kaip tas identitetas atrodys lėkštėse, kiekvienas smalsuolis galės įsitikinti nuo gruodžio 6-osios, kai startuos naujasis restorano meniu.

Planuojama, jog degustacinis meniu bus keičiamas kas mėnesį, nes tiek, anot G.Žalio, yra sezonų.

„Neperdėsiu sakydamas, kad XIX amžiaus pabaigoje mūsų virtuvė buvo arti prancūziškosios tiek požiūriu, tiek kokybe. Istorijos vingiai pristabdė mūsų pažangą. Perėmęs patirtį iš geriausiųjų tarptautinėje virtuvės arenoje, sukaupiau solidų profesinį bagažą ir dabar privalau atlikti savo misiją – prie tolesnio nacionalinės virtuvės vystymosi prisidėti tuo, ką išmanau geriausiai“, – sakė ambicijų nestokojantis naujasis „Relais & Châteaux Stikliai Hotel“ restoranų šefas G.Žalys.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Brandintos ančių kepenėlės
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Brandintos ančių kepenėlės

Viena iš didžiųjų naujovių ta, kad restorane nuo šiol bus tik degustacinis meniu, nebelieka à la carte meniu. Planuojama, jog degustacinis meniu bus keičiamas kas mėnesį, nes tiek, anot G.Žalio, yra sezonų.

Trejetukas su prancūziškais akcentais

Žurnalistai pirmieji turėjo progą išbandyti 3 G.Žalio sukurtus patiekalus, tačiau to, ką daugelis įvardintų kaip klasikines lietuviškumo apraiškas (pradedant bulvėmis ir burokėliais, baigiant raugintomis gėrybėmis, grybais ar laukiniena), teko gerokai (nesėkmingai) paieškoti.

Svečiams pasiūlyta paragauti netradiciškai (degtinės želė apvalkale) patiektų lašišos salotų su citrinų žievelėmis, antru numeriu ant stalo atkeliavo tikrų tikriausia prancūzų virtuvės klasika laikomos brandintos ančių kepenėlės (fois gras), patiektos su juodojo šokolado ir pistacijų trupiniais. Degustacijos finišu tapo desertas, kuriame tobulai derėjo kriaušė, šokoladas ir varškė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lašišos salotos degtinės želė apvalkale
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lašišos salotos degtinės želė apvalkale

Visi 3 patiekalai – tikra šventė ir akims, ir gomuriui, tačiau kaip jie susiję su lietuviškos virtuvės identitetu, suprasti buvo ne taip jau lengva.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Desertas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Desertas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius