Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Preciziškumo karalius iš Taivano: kuo rytų pramogų pasaulis skiriasi nuo mūsiškio

Rytų kultūros nuo seno mūsų vaizduotėje yra įsitvirtinusios kaip tos, kuriose karaliauja tvarka, mistika, o žmonių darbštumas viršija bet kokias mums įsivaizduojamas ribas. Kalbėdamas apie Rytų šalis dažnas pamini ir skonių bei prieskonių įvairovę. O jei pridėsime itin spalvingą ir akyse spindinčią gamtą – Rytai tampa neabejotina „must visit“ kryptimi.
Nickas Wu
Nickas Wu / Projekto partnerio nuotr.

Reta galimybė pasitaikė ir mums, ir „World Class“ barmenų profesionalumo čempionato dalyviams, kurie gavo išskirtinę progą pakalbinti į Lietuvą vos 18-ai valandų viešnagės atvykusį Nickas Wu. Nickas – barmenas ir profesionalus barų ekspertas, prestižinio „World Class“ čempionato finale nuskynęs ne vieną trofėjų.

Jaukų trečiadienio vakarą pasisodinome Nicką viename jaukių Vilniaus senamiesčio barų ir leidomės į pokalbį apie tai, ko mes, Senosios Europos gyventojai, galime pasimokyti iš Rytų kultūrų.

– Nickai, koks tavo pirmasis įspūdis atvykus į Lietuvą? Galbūt pastebėjai įdomias detales, kurių mes nematome?

– Gailiuosi, kad turiu tiek mažai laiko pažinti jūsų kraštą, nes jau vos po 5 valandų turiu sėdėti lėktuve ir keliauti į Graikiją. Nors laiko turėjau tikrai mažai, džiaugiuosi galėjęs pabendrauti su tiek daug jūsų barų industrijos atstovų, barmenų, kuriems turėjau progą perduoti bent dalelę savo žinių.

Labiausiai pastebėjau jūsų šalies svetingumą, iš tiesų, visi yra itin draugiški ir linkę bendrauti. Juk šio vakaro „guest bartending“ sesijos metu sulaukiau ne tik daugybės smalsių akių, bet ir stebėjau kaip jūsų baruose elgiasi atvykę svečiai – žmonės iš tiesų mėgaujasi savo laiku, gurkšnoja gėrimus ir bendrauja su draugais. Jaučiasi tikra laisvė.

– Tu daug keliauji po pasaulį, kuris pasaulio kraštas tau labiausiai patinka?

– Per savo ganėtinai trumpą karjerą (juokiasi) man teko garbė apsilankyti 35-iuose pasaulio miestuose, tačiau, galiu atvirai pasakyti, kad mano gimtasis kraštas – Taivanas – yra tai, kur yra geriausia. Ir sakau tai ne dėl kažkokių nacionalistinių pažiūrų, o todėl, kad mano šalyje mes turime pačius saldžiausius ir skaniausiai kvepiančius vaisius, neįtikėtiną įvairovę gatvės maisto. Ir mes puikiai mokame iš šių elementų kurti vis naujus derinius.

Projekto partnerio nuotr./Nickas Wu
Projekto partnerio nuotr./Nickas Wu

– Azija apskritai labai vertinama dėl savo preciziškumo bei spalvų. Ar tai atsispindi ir barų kultūroje?

– Ne tiek spalvų, bet visa esmė, manau, slypi Azijos gatvės maisto kultūroje. Tokijuje tu visuomet gausi pačių šviežiausių sušių bei kitų Japoniškų patiekalų Tsu-Ku-Ji, Singapūre tu tikrai savo lėkštėje turėsi tokį patiekalą, kuris „nuneš“ tave į neįtikėtiną kelionę.

– Ką iš šių dalykų galima pritaikyti baruose? Jei šiandien atidarinėtum naują vietą, kaip ji atrodytų, skambėtų ir ką galėtume joje rasti?

– Nesijuokite, aš kaip tik atidariau savo pirmąjį barą! Ir viskas „Bar Mood Taipei“ bare yra sukurta remiantis mano asmeniniais principais ir idealais, net tokios smulkmenos kaip minkštasuolių aukštis ir viduje esančios medžiagos minkštumas yra parinktos mano paties. Tai itin komfortabili erdvė. Itin daug investavau į garso įrangą. Tam, kad kiekvienas mano svečias galėtų patogiai bendrauti. Baras yra labai plokščias – kiekvienas svečias visuomet aiškiai matys kaip yra ruošiamas jo gėrimas. Švara – yra vienas pagrindinių mano įstaigos prioritetų.

Mes kaip tik baigėme ruošti naująjį mūsų meniu, kuriame mums gerai pažįstamuose kokteiliuose dominuos skirtingi ingredientai. Tam, kad kiekvienas galėtų palyginti ir atrasti savitą skonį. Pavyzdžiui, meniu skiltyje „Gėlės“ yra kokteilis pagamintas su šeivamedžiais iš Vakarų, o greta jo yra kitas kokteilis, kurį ruošiame su „osmanthus“ gėle, visiškai tradiciniu Taivano kvapu. Mano tikslas – parodyti, kokie skirtumai egzistuoja tarp Vakarų ir Rytų kultūrų.

– Kai kuri naujus kokteilius ar kreipi dėmesį į vyraujančias tendencijas? Galbūt pastebėjai įdomius pokyčius pasaulyje?

– Stebint, kas vyksta pasaulyje aišku viena – kokteiliai ir toliau stipriai populiarėja ir džiugu, kad galime matyti kiek daug žinių bei naujienų kasdien atsiranda. Yra daugybė žmonių, kurie daug dėmesio skiria labai prašmatniai kokteilių išvaizdai bei mėgaujasi pačiu pateikimo ritualu (red. past. – čia pašnekovas kalba apie įvairius miksologijos triukus, kuriuose patiekiant kokteilį naudojami garai, spalvos, kvapas ar kitos besikeičiančios medžiagos).

Projekto partnerio nuotr./Nickas Wu
Projekto partnerio nuotr./Nickas Wu

Kiti, apskritai nori kokteilių su vis įdomesniais ingredientais, ne tiek daug dėmesio skirdami jų pateikimui. Vis tik klasikinių, per 100 metų istoriją turinčių, kokteilių rinka taip pat nemažėja. Klasika visuomet išlieka klasika. Asmeniškai aš visuomet kartoju, kad klasika visuomet privalo būti stebima, nes baziniai dalykai niekuomet nesikeičia ir išlieka tokie patys.

Tačiau jei pažvelgtume šiek tiek į istoriją – kokteilių rinka iš tiesų patyrė daugybę pokyčių. Juk atsukę plokštelę vos 14 metų atgal, kai tik pradėjau dirbti už baro, pamatysime, kad toks dalykas kaip „kokteilių baras“ neegzistavo. Barmenai praktiškai nieko apie tai nežinojo. Lankytojai tiesiog norėdavo kuo daugiau alkoholio jų stiklinėje. Tačiau šiuo metu viskas gerokai kitaip. Mes išmokome mėgautis dalykais, pačiu procesu. Šiandien barmenai, kaip ir kulinarijos ekspertai – eksperimentuoja su skoniais. Atveriamos neribotos galimybės ieškant to unikalaus skonio. Ir vis dar galioja pagrindinė penkių pojūčių taisyklė.

– Pasauliniame „World Class“ finale tapai geriausiu greičio turnyro „Speed round“ barmenu. Kaip tau tai pavyko?

– Tiesa ta, kad visa paslaptis slypi beprotiškame pasiruošime. Anglų kalba nėra mano pagrindinė, tad kiekvieną sekundę turėjau žinoti, ką turiu sakyti ir pasakoti. Pridėkime dar ir tai, kad kai kurie kokteiliai, kuriuos tąkart ruošiau, buvo šiek tiek nestandartiniai, tad vienintelis būdas kaip per tokį ribotą laiką viską tinkamai pristatyti ir paaiškinti priežastis buvo praktikuotis, praktikuotis ir dar kartelį praktikuotis. Aš turėjau būti 170 proc. tikras, kad žinau, kas įvyks kiekvieną akimirką.

Čia turėjo sudirbti ir mano kūno kalba. Mano judesiai turėjo būti maksimaliai natūralūs ir kūnas turėjo jaustis lyg tai esu daręs šimtą kartų. Tik taip galėjau dirbti greitai, bet neparodyti, kad skubu. Ir, be abejonės, svarbiausia viso proceso dalis yra skonis – kiekvienas paruoštas gėrimas turėjo tikrai būti skanus! Juk „Speed round“ nėra tik greitis – tai yra „World Class“ greičio turnyras – tad ir reikalavimai šiam etapui keliami tikrai beprotiškai aukšti.

– Ačiū tau už pokalbį ir sėkmės ateities kelionėse!

– Nick Wu Lietuvoje lankėsi pristatydamas prestižinį čempionatą „World Class“ ir dalindamasis patirtimi su mūsų šalies barmenais. Tai jau antrą kartą Lietuvoje rengiamas čempionatas. Lietuvos „World Class“ finalas, kuriame susirungs dešimt kitus atrankinius kriterijus įvykdžiusių barmenų, vyks šių metų birželio mėnesį Vilniuje. Trys geriausiai pasirodę – įgis teisę susirungti Baltijos šalių finale bei laimėti teisę dalyvauti pasauliniame „World Class“ finale, kuris šiemet vyks Berlyne.

„World Class“ čempionatą Lietuvoje organizuoja „Prike Lietuva“ – vieni pagrindinių aukštos kokybės alkoholinių gėrimų platintojų šalyje. Įmonė įsteigta 2005 m., bendradarbiauja su didžiausiais pasaulyje alkoholinių gėrimų prekinių ženklų valdytojais „Diageo“, „Moet Hennessy“, „Jose Cuervo International“, „Stock Spirits“, kokybiškų vynų gamintojais iš viso pasaulio regionų. Prisidėdama prie barmenų mokymo ir žinių gilinimo – kompanija siekia kelti vartojimo kultūrą šalyje pirmiausia akcentuojant kokybę. Daugiau informacijos čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius