Dabar populiaru
Publikuota: 2018 vasario 16d. 10:00

Prof. R.Laužikas: Kaip paragauti lietuviško skonio (beveik receptas)

Rimvydas Laužikas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr. / Rimvydas Laužikas

Paimkime didelį gabalą senosios Lietuvos skonių. Nuplaukime jį šaltame vandenyje, nužerkime nuo jo istorijos dulkes. Viduramžių Lietuvos valstybė buvo didelė ir labai kieta. Ją sukūrė lietuvių gentis, gyvenusi regione aplink Vilnių. Tai yra nuo jūros nutolęs regionas, todėl tarp senosios Lietuvos skonių neieškokime jūros gėrybių – tikrai nerasime. Žuvies skonis čia visada reiškė gėlavandenę žuvį.

Dėl nederlingų regiono žemių pagrindiniai, plačiausiai vartojami javai buvo rugiai. Tad žodis „duona“ mūsų krašte iki šiol yra ruginės duonos sinonimas. Dėl nederlingų žemių susiformavo trečiasis senosios Lietuvos istorinės virtuvės elementas – kultūrinių (iš tvarto, sodo, laukų ir daržo) maisto produktų maišymas viename patiekale su laukiniais (gamtoje surinktais) ingredientais: uogomis, grybais, laukiniais augalais (barščiai, rūgštynės, vandeninės monažolės), sulaukėjusiais prieskoniniais augalais (krienai), laukinių bičių medumi.

Paimtą gabalą apibarstykime smalsumo ir tolerancijos prieskoniais, įsigytais iš kitų regionų virtuvių. Nes tokia – smalsi ir tolerantiška – Lietuvos gastronomija. Europoje ir Artimuosiuose Rytuose nerasime regiono, iš kurio nebūtume perėmę kokių nors ingredientų, patiekalų receptų ar maisto gamybos technologijų. Pagardinimui geriausiai tiks skoniai iš graikų (bizantinės), islamiškosios totorių ir Osmanų imperijos, žydiškosios (litvakų) bei Vakarų Europos – vokiečių, italų, prancūzų – virtuvių.

Nebijokime gausaus ir mėsiško, riebaus ir sūraus, spalvingo ir įvairiaskonio maisto. Juk barokiniame patiekale dera net sunkiai įsivaizduojami skoniai ir spalvos.

Visa tai atlikę, įdėkime gabalą į tinkamo dydžio medinį indą (pagamintą iš ąžuolo ar alksnio). Tada užvirinkime tiek emocijos, kad ji apsemtų gabalą senosios Lietuvos skonių. Kai rinksimės emociją, žinokime, kad geriausiai tinka ta, istorinė, pagaminta baroko kultūroje. Iki šiol baroku žydi ne tik Vilnius. Net mažiausiame kaimelyje užėję į bažnyčią rasime jei ne barokinį altorių, tai bent kelis šio stiliaus paveikslus ar skulptūras. Tad nenuostabu, kad barokinė emocija yra neatskiriama lietuviško skonio dalis. Nebijokime gausaus ir mėsiško, riebaus ir sūraus, spalvingo ir įvairiaskonio maisto. Juk barokiniame patiekale dera net sunkiai įsivaizduojami skoniai ir spalvos. Gabalą mediniame inde užpilkime dar karšta emocija ir pastatykime vėsioje vietoje. Tepastovi. Tik nelaikykime per ilgai, ne daugiau kaip vieną dieną. Nes emocija – stipri. Per ilgai palaikius jos skonis gali pradėti dominuoti.

Išėmę gabalą iš marinato, perkelkime jį į tinkamo dydžio troškinimo indą. Įpilkime alaus, uždenkime dangčiu ir pašaukime į krosnį, karštumo kaip duonai kepti. Krosnies angą uždarykime ir troškinkime taip keturias ar penkias valandas. Kai gabalas suminkštės, ištraukime iš krosnies, atsargiai, nesutrupindami įdėkime į lėkštę ir neškime ant stalo. O padažą patiekime atskirame inde. Padažą šiam patiekalui gaminkime iš likusio sultinio, kuriame buvo troškinama. Sultinį perkoškime, nugriebkime riebalus. Tada skystį nuskaidrinkime kiaušiniu, dar kartą perkoškime ir kaitinkime gardindami lietuvių etnografine virtuve. Juk toks senųjų tradicinių aukštosios virtuvės ir lietuviškų etnografinių skonių maišymas buvo būdingas tarpukario Lietuvos, atkurtos pieš 100 metų, 1918 m. vasario 16 d., gastronomijai. Nebijokime išbandyti ir dabartinės Lietuvos etnografinių regionų (Aukštaitijos, Žemaitijos, Sūduvos, Dzūkijos ir Mažosios Lietuvos) skonių.

Švęskime kartu!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

15min tyrimas Aktualu

Seimo narys M.Puidokas talkino organizacijai, kovojančiai su „psichotroniniu ginklu“

Aktualu

Seime toliau ginčijamasi dėl „valstiečių“ siūlymo įkurti laikinąją komisiją

Aktualu

Arkivyskupas G.Grušas tikinčiuosius pakvietė melstis už gražų orą popiežiaus vizito metu

Popiežiaus vizitas Lietuvoje

Verslas

Aplinkos ministras Kęstutis Navickas į komandą pasikvietė aršiausią savo priešininką

Aktualu

Po ilgų diskusijų Seimas negalėjo priimti sprendimo dėl atliekų deginimo jėgainių

Aktualu

Po avarijos Kaune „Opel“ vairuotojas į alkotesterį pūtė nesivaržydamas: 4 promilės

Aktualu

Nyderlanduose susidūrus traukiniui ir dviračiui žuvo keturi vaikai

24sek

Pasiruošimas baigtas: kas buvo rezultatyviausi „Žalgirio“ ir „Ryto“ žaidėjai

Ar planuojate Dieną be automobilio pasinaudoti galimybe viešuoju transportu važiuoti nemokamai?

Vardai

Dvigubą gimtadienį švenčiantys Liveta ir Petras Kazlauskai turi norą – debiutuoti džiazo scenoje

Maistas

Būtina išsivirti žiemai: 9 čatnių su rudens gėrybėmis receptai

Vardai

Reda Bžeskienė pirmąkart atvirai prakalbo apie skyrybas: „To nelinkėčiau nė vienai moteriai“

Modelis su Dauno sindromu drąsiai žengia į mados pasaulį

Pasaulis kišenėje

Oro linijos ant lėktuvo klaidingai užrašė savo pačių vardą

Aktualu

Regina Statkuvienė: Menas kaip politika

Vardai

Vladas Kovaliovas tik po metų atšventė 50-metį: sveikino muzikantai ir mylimoji Indrė Launikonytė

Verslas

Naujame Turto banko vadovo konkurse – 10 paraiškų

Verslas

Socialinės pažangos indekse Lietuva lenkia Latviją ir Lenkiją, atsilieka nuo Estijos

Aktualu

P.Porošenka: Ukraina ištrūko iš nepriklausymo blokams spąstų ir žengia į NATO

Naujienos

Gazas

15min studijoje projekto „Spūsčių matuoklis“ finalas: apie problematiškiausias Vilniaus gatves ir jų ateitį

15min tyrimas Aktualu

Seimo narys M.Puidokas talkino organizacijai, kovojančiai su „psichotroniniu ginklu“

Aktualu

Seime toliau ginčijamasi dėl „valstiečių“ siūlymo įkurti laikinąją komisiją

Popiežiaus vizitas Lietuvoje

Aktualu

Arkivyskupas G.Grušas tikinčiuosius pakvietė melstis už gražų orą popiežiaus vizito metu

Verslas

Aplinkos ministras Kęstutis Navickas į komandą pasikvietė aršiausią savo priešininką

Aktualu

Po ilgų diskusijų Seimas negalėjo priimti sprendimo dėl atliekų deginimo jėgainių

Aktualu

Po avarijos Kaune „Opel“ vairuotojas į alkotesterį pūtė nesivaržydamas: 4 promilės

Aktualu

Nyderlanduose susidūrus traukiniui ir dviračiui žuvo keturi vaikai

Ar planuojate Dieną be automobilio pasinaudoti galimybe viešuoju transportu važiuoti nemokamai?

24sek

Pasiruošimas baigtas: kas buvo rezultatyviausi „Žalgirio“ ir „Ryto“ žaidėjai

Vardai

Dvigubą gimtadienį švenčiantys Liveta ir Petras Kazlauskai turi norą – debiutuoti džiazo scenoje

Maistas

Būtina išsivirti žiemai: 9 čatnių su rudens gėrybėmis receptai

Modelis su Dauno sindromu drąsiai žengia į mados pasaulį

Vardai

Reda Bžeskienė pirmąkart atvirai prakalbo apie skyrybas: „To nelinkėčiau nė vienai moteriai“

Aktualu

Regina Statkuvienė: Menas kaip politika

Vardai

Vladas Kovaliovas tik po metų atšventė 50-metį: sveikino muzikantai ir mylimoji Indrė Launikonytė

Aktualu

VTEK tirs Pagėgių savivaldybės mero V.Komskio elgesį

Zanavykų apygardoje kai kurių kandidatų vykdyta aktyvi agitacija rinkėjų neįtikino – balsavo kaip įpratę.
Aktualu

Rinkimai Zanavykijoj: kandidatai išleido tūkstančius, o liko be mandato

Vardai

Daugiau vandens

Sveikata

Ruduo pilnas komplimentų

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką