Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Restoranai – lyg tarp girnų: svečiai pamažu grįžta, bet iššūkių – su kaupu

Neseniai švęstą Valentino dieną dalyje restoranų svečių buvo apstu, o kai kuriuose jų, panorus apsilankyti savaitgalį, staliuką verta rezervuoti savaitės pradžioje, kitaip vietų neliks. Nors galėtų atrodyti, kad svečiai grįžta, virtuvės šefai teigia, jog aiškaus algoritmo vis dar negalintys atrasti – situacija „banguoja“ kiekvieną savaitę, kartais restoranas apytuštis, kartais pilnutėlis, nereti ir išankstinių rezervacijų atšaukimai.
Restorane
Restorane / Vida Press nuotr.

Pozityvių nuotaikų mažoka ir dėl kitų pastarųjų mėnesių iššūkių – žvėriškos infliacijos, kai maisto produktų kainos kyla savaitė po savaitės, daug ką pribloškė ir sąskaitos už komunalinius mokesčius, o kur dar tebesitęsianti darbuotojų trūkumo krizė.

Praėjusių metų vasarą Seimas palaimino naujas pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatas restoranams (vietoje iki tol galiojusio 21 proc. iki 2023 m. jiems taikomas lengvatinis 9 proc. tarifas), tačiau tai leido tik vos lengviau atsikvėpti – restoranų savininkai atvirai sako, jog apie kainų mažinimą negali būti nė kalbos, lengvata – tik nedidelė paspirtis sektoriui, kuris yra vienas iš labiausiai nukentėjusių per jau porą metų besitęsiantį pandemijos laikotarpį.

Brangsta ir iš tiekėjų gaunami produktai, pakilo mokesčiai už elektrą bei šildymą, o darbuotojus įmanoma prisivilioti bei esamus išsaugoti tik siūlant jiems didesnius atlyginimus. Tad tie, kurie nesiryžo kelti kainų anksčiau, neišvengiamai jas kilstelės jau netrukus. Dar vienas sprendimas – gali tekti atsisakyti kai kurių patiekalų, kuriems reikia brangesnių ingredientų.

Svečių srautas metų pradžioje nenuvylė

Kaip teigė restoranų „City Chef Barbecue“ bei „Casa Peligrosa“ Vilniuje bendraturtis ir virtuvės šefas Artūras Samavičius, sausis gana maloniai nustebino pasiektomis apyvartomis, nors pirmasis metų mėnuo paprastai būna tas, kai, paišlaidavę per šventes, žmonės labiau taupo ar renkasi lengvesnį, veganišką maistą. „Tačiau „City Chef Barbecue“ sausis buvo gana stiprus, vasaris irgi neblogas, nepaisant stabtelėjimo mėnesio pradžioje, štai per Valentiną restoranas buvo pilnas. Meksikietiško maisto restorane „Casa Peligrosa“ irgi viskas einasi neblogai“, – pasakojo pašnekovas ir čia pat pridūrė, kad svečių apsilankymus prognozuoti vis tik nelengva, aišku tik tiek, jog daugiau strigimų darbo dienomis, o savaitgaliais svečių paprastai netrūksta.

„Tiesa, nors staliukai rezervuojami aktyviai, vėliau būna nemažai rezervacijų atšaukimų. Laimė, tokius atšaukimus kompensuoja svečiai, atėję iš gatvės be jokios rezervacijos“, – pastarųjų savaičių dinamiką apibūdino jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Samavičius „City Chef“ virtuvėje
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Artūras Samavičius „City Chef“ virtuvėje

Paklaustas, kaip jo su verslo partneriu valdomi restoranai reaguoja į maisto produktų brangimą, A.Samavičius teigė, jog jau iš anksto matė šią tendenciją ir atliko „namų darbus“ – kainas teko šiek tiek kilstelėti prieš kelis mėnesius. „Sausis ir vasaris yra akivaizdžiai prasti mėnesiai tą daryti – žmonės ir šiaip pristabdo pinigus po didelių švenčių ir su jomis susijusių išlaidų, tad, keldami tuo metu kainas, įvarytume dar daugiau streso. Tačiau taip, komunaliniai mokesčiai ir mūsų restoranams pakilo smarkiai, produktai brangsta, kai (svečių apsilankymo – aut.) ritmas atsigaus, svarstysime kainų korekciją“, – neslėpė pašnekovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius