Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Riešutų plauti nebereikia: garais pasterizuotas užkandis – tiems, kurie rūpinasi sveikata

Jei rūpinatės subalansuota savo ir artimųjų mityba, žinote – riešutai, džiovinti vaisiai ir įvairios sėklos yra nepakeičiamas energijos užtaisas. Tačiau net renkantis sveikus užkandžius svarbu juos tinkamai patiekti – prieš dedant į burną rekomenduojama gerai nuplauti tekančiu vandeniu ar net išmirkyti. Tik ar tikrai visuomet taip darote?
Riešutai
Riešutai / „Alvo“ ir 123RF nuotr.

„Dalis žmonių supranta, kad plauti riešutus, džiovintus vaisius, sėklas yra labai svarbu, tačiau ne ką mažiau jų svarsto – kam to reikia? Gamintojai stengiasi pateikti kokybiškus produktus, tačiau niekada negali žinoti, ar jie nebus kuo užkrėsti. Todėl labai svarbu užtikrinti, kad produktai būtų mikrobiologiškai švarūs“, – sakė minėtais produktais prekiaujančio ženklo „Alvo“ pardavimų vadovas Vaidas Dyponas.

Dar prieš trejus metus „Alvo“ ėmėsi iki šiol Lietuvoje nenaudotos technologijos – pirmoji Rytų Europoje įsigijusi specialią įrangą įmonė pradėjo pasterizuoti sėklas ir jų mišinius. O dabar ėmėsi ir riešutų – naudojant garus, trumpalaikiu karščiu ir be jokių konservantų specialioje temperatūroje juos pasterizuoja ir tokiu būdu bendras bakterijų skaičius sumažinamas 1000 – 10 000 kartų. Taip riešutai tampa mikrobiologiškai švarūs, išsaugomos visos naudingosios savybės, natūralus skonis ir supakuojami naudojant apsaugines dujas taip, kad vos praplėšus pakuotę skanauti galima iškart – jų nereikia papildomai plauti ar mirkyti.

„Alvo“ nuotr./Pasterizuoti riešutai
„Alvo“ nuotr./Pasterizuoti riešutai

„Įtemptas darbų grafikas, daug skubėjimo – šių dienų žmogus nuolat užsiėmęs, daug juda, yra mobilus. Jis taupo laiką, tačiau nori maitintis sveikai, todėl renkasi vertingus užkandžius. Pasterizuotų „Alvo“ riešutų nereikia plauti, todėl juos saugu ir patogu valgyti vos praplėšus pakuotę“, – komentavo V.Dyponas.

Papildomas švaros poreikis ypač aktualus ir šių dienų kontekste, kai šalyje siaučia plika akimi nematomas COVID-19 koronavirusas. Todėl šiuo laikotarpiu, sulėtėjus mūsų gyvenimo ritmui, svarbu išlikti sveikiems ir energingiems bei stiprinti tiek savo, tiek artimųjų imunitetą.

„Alvo“ nuotr./Pasterizuoti riešutai
„Alvo“ nuotr./Pasterizuoti riešutai

Daugelis suskubo papildyti savo atsargas produktais, kurie turi daug angliavandenių, tačiau nepamirškime į savo pirkinių krepšelį įtraukti ir gerųjų riebalų. Pasterizuoti „Alvo“ riešutai – tikras jų šaltinis, mikrobiologiškai švarūs, kurių papildomai nebereikia plauti ar mirkyti.

„Riešutų kelias iki patenkant ant stalo – labai ilgas: renkamas derlius, pakuojama, kraunama, vežama, vėl pakuojama, todėl ant riešutų gali daugintis įvairūs mikroorganizmai. Natūralu, kad tame kelyje jie gali būti kuo nors užteršti, tai gali būti ir salmonelės, ir pelėsis, bet kas. Pasterizuodami migdolus, anakardžius, lazdynų riešutus naudojame technologiją, kuri padeda išsaugoti visas gerąsias riešutų savybes – tiek skonis, tiek išvaizda lieka nepakitę. Skirtumas tas – kad riešutai yra visiškai paruošti vartojimui“, – kalbėjo pašnekovas.

„Alvo“ nuotr./Pasterizuoti riešutai
„Alvo“ nuotr./Pasterizuoti riešutai

Specialiai apdorotų riešutų pakuotės jau pasiekė ir didžiuosius prekybos tinklus, parduotuvių lentynose galima rasti riešutus, supakuotus į patogias 200 gramų pakuotes. Jas lengviau atpažinti padeda žymėjimas užrašu „Ready To Eat“ bei ženkliukas „Nereikia plauti“. Pastaruoju „Alvo“ žymi ir sėklas, jų mišinius, skirtus salotoms pagardinti.

„Įmonė taip pat tiekia pasterizuotas sėklas bei riešutus žaliavas pieno, jogurtų, sūrių, įvairios konditerijos gamybai, kur ypač svarbu, kad visi produktai būtų itin švarūs. Kokybei keliame pačius aukščiausius reikalavimus, todėl galime užtikrinti, kad pasterizacijos metu naudojant tam tikrą temperatūrą, visi mikroorganizmai sunaikinami – pasterizavimo procesas yra patvirtintas ir įteisintas KTU Maisto mokslo ir technologijos katedros mokslininkų. Visi darbo parametrai yra patikrinti laboratoriniais mikrobiologijos tyrimais“, – kalbėjo V.Dyponas.

„Alvo“ nuotr./Pasterizuoti riešutai
„Alvo“ nuotr./Pasterizuoti riešutai

Išskirtinę kokybę ir švarą užtikrina ir specialus ženklas – pasterizuotų riešutų pakuotės žymimos „Rakto skylute“. Šis simbolis padeda vartotojams lengviau išsirinkti maisto produktus tarp kitų tos pačios grupės maisto produktų – tai įprasti produktai, tačiau sveikatai palankesni, kuriuose mažiau sočiųjų riebalų rūgščių.

„Džiaugiamės, kad rinkoje vieninteliai turime teisę taip ženklinti savo produktus. Į tai atkreipia dėmesį ir didieji prekybos tinklai, ir klientai – visi nori kuo kokybiškesnio produkto. Pasterizuoti riešutai – puikus užkandis ir suaugusiems, ir vaikams. Tikimės, kad greitu metu mažesnės pasterizuotų riešutų pakuotės pasieks ir mokyklas, į automatus, kur vaikai galės įsigyti sveiką užkandį“, – sakė V. Dyponas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius