Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ruduo – daržovių metas. Kaip jas teisingai laikyti?

Šviežios bulvės, auksaspalviai svogūnai, kvapnūs pomidorai, išdidūs moliūgai – ruduo mums dovanoja išties daugybę vertingų daržovių. Problema ta, kad dažnai neturime sąlygų jų išlaikyti šviežių arba tiesiog nežinome, kaip tai padaryti.
Daržovės
Daržovės / 123RF.com nuotr.

Atrodytų, žema temperatūra yra tai, ko reikia daržovėms, kad kuo ilgiau išliktų šviežios. Tačiau būti šaldytuve patinka tikrai ne visoms. Čia nevertėtų laikyti pomidorų, agurkų, saldžiosios paprikos, baklažanų, bulvių ir svogūnų.

Jeigu nėra kitos išeities, pomidorus ir agurkus kraštutiniu atveju dėkite ant pačios žemutinės šaldytuvo lentynos, atskiruose polietileno maišeliuose arba dėžutėse.

Bulves laikyti reikėtų ne žemesnėje nei +3-5 ir ne aukštesnėje nei +20 laipsnių temperatūroje. Šilumoje bulvės greitai suvysta, o veikiamos neigiamos temperatūros bulvės tampa saldžios, kadangi jose esantis krakmolas virsta cukrumi. Bulves pageidautina laikyti dėžėje, uždengus audiniu, kad nepatektų šviesa ir neaugtų daigai.

Morkos mėgsta vėsesnę temperatūrą ir joms puikiai tinka apatinė šaldytuvo lentyna ar daržovių stalčius. Jas apšlakstykite vandeniu ir sudėkite į polietileno maišelį, tačiau jame palikite šiek tiek oro – tokiu būdu laikomos morkos ilgai išliks traškios.

Ar žinojote, kad skirtingų rūšių svogūnai nemėgsta vieni kitų kaimynystės? Todėl aštriuosius, saldžiuosius ir raudonuosius reiktų laikyti atskirai. Įdomu tai, kad saldžiosios rūšys yra atsparesnės puviniui nei aštrieji jų giminaičiai. Ideali temperatūra svogūnams - 18-20 laipsnių šilumos. Jokiu būdu nelaikykite svogūnų drėgmėje, nes jie greitai ims gesti ir skleisti nemalonų kvapą.

Daržoves plaukite tik prieš vartojimą, taip jos ilgiau laikysis.

Kalbant apie žalumynus, jų poreikiai yra ypatingi. Štai baziliką patariama laikyti pamerktą vandenyje kambario temperatūroje. Palangė – puikiai tinkanti tam vieta, nes virtuvė maloniai kvepės. Svarbu, kad baziliko lapelių neglostytų tiesioginiai saulės spinduliai, nes žalumynas gali tiesiog nuvysti.


Petražoles, krapus ir svogūnų laiškus galima laikyti šaldytuve uždengtame stiklainyje. Krapams patiks, jei juos taip pat pamerksite, tada jie išsilaikys bent 3 savaites.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius