Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šalis, kurioje 8 kavos puodeliai per dieną yra norma, o kai kas geria ir po 30

Be kavos mes neįsivaizduojame savo ryto, o kai kas gal net pirmuoju puodeliu mėgaujasi tiesiog lovoje. Kavos pertraukėlės darbe, malonūs susitikimai su draugais „prie kavos“ ir dalykiniai susitikimai – kava yra tapusi neatsiejama mūsų gyvenimo dalimi ir šiuo metu tai yra populiariausias gėrimas pasaulyje - kasdien jos išgeriama apie 2,25 mlrd. kavos puodelių. Tačiau ar galėtumėte atspėti, kurios šalies gyventojai jos išgeria daugiausiai?
Kava
Kava / 123RF.com nuotr.

Ne, tai tikrai ne italai, kaip tikriausiai galėjote pagalvoti. Didžiausi kavos mėgėjai yra skandinavai, o suomiai yra tiesiog nepralenkiami – per metus vienas šios šalies gyventojas suvartoja 10,35 kg kavos.

Lietuviai šalia atrodo gana kukliai – mums tenka tik 4,40 kg kavos žmogui. Dar mažiau kavą mėgsta mūsų kaimynai latviai – ten vienas gyventojas per metus suvartoja 3,19 kg kavos. Na, o estai visai nedaug atsilieka nuo italų, kur tenka 6,69 kg kavos žmogui, ir stengiasi vytis savo kaimynus suomius bei šiuo gėrimu mėgaujasi gerokai dažniau: per metus vienas estas suvartoja 6,48 kg kavos.

Kavos suvartojimas kg / žmogui per metus Europos šalyse. 2017 m. www.statista.com duomenys.

Kaip suomiams tai pavyksta?

Pripažinkime – 8 kavos puodeliai per dieną yra tikrai daug. Na, o 30… Gydytojai, ko gero, tam nepritartų, tačiau, kaip nebūtų keista, suomių tauta nuo šio įpročio tikrai nenyksta.

Be to, tai vienintelė šalis pasaulyje, kur darbuotojams yra įstatymais numatytos kavos pertraukėlės. Kava suteikia energijos ir pagerina nuotaiką, todėl darbdaviai noriai stengiasi užtikrinti, kad jų darbuotojai turėtų tam laiko.

Kai žiemą šaltukas spusteli iki minus 40, nenuostabu, kad norisi dažniau pasišildyti karštu gėrimu. Gal iš čia ir kilo šis įprotis? Na, o vasarą, kuri Suomijoje nors ir trumpa, bet tikrai šilta, puikiai atgaivina kavos su ledukais stiklinė.

Nors kai kas kavą mėgsta gerti vienumoje, paskendus apmąstymuose, Suomijoje kavos gėrimas laikomas daugiau socialiniu ritualu. Daugybė šalyje veikiančių kavos parduotuvių idealiai tinka susitikimų vietoms, be to, kava beveik visada tiekiama svečiuojantis pas ką nors namuose, net jei užeisite pas ką nors net neįspėję.

123RF.com nuotr./Kava
123RF.com nuotr./Kava

Kokią kavą iš tiesų labiausiai mėgsta gerti suomiai?

Kava Suomijoje beveik visada patiekiama kartu su pyragu. Yra net suomiškas žodis „kakkukahvi“, kuris reiškia „kava ir pyragas“. Saldžios vanile kvepiančios bandelės, žinomos kaip „pulla“, yra pačios populiariausios. O mažų kavos parduotuvėlių, kur galima pasimėgauti kavos puodeliu ir gardžiu pyragaičiu, yra net pačiuose mažiausiuose miesteliuose.

Kava Suomijoje yra šiek tiek kitokia. Jei Vidurio ir Pietų Europos regionuose mėgstamas vidutinis ir tamsus kavos skrudinimas, tai Suomijoje jis yra lengviausias pasaulyje. Viena iš priežasčių, ko gero yra ta, kad ši šalis gali pasigirti nepriekaištinga vandens kokybe, kuris padeda atsiskleisti kavos skoniui. Tokios šviesios kavos galima rasti nebent Šiaurės Švedijoje.

Beje, Suomijoje vargu ar kur nors rasite kavos be kofeino – ji čia tiesiog visiškai nepopuliari.

123RF.com nuotr./Kava
123RF.com nuotr./Kava

Lietuvoje tradicijoms keistis padeda ir vietoje skrudinama kava

Lietuvoje kavos populiarumas išaugo Nepriklausomybės laikotarpiu, kai atsivėrus sienoms su kitais produktais į šalį plūstelėjo ir kava iš viso pasaulio. Tiesa, jos kokybė ne visuomet buvo pati geriausia, tačiau bėgant metams ir atsirandant naujoms galimybėms lietuvių skonis lavėjo ir pamažu išmokome atskirti gerą kavą nuo prastos.

„Mūsų požiūris į kavos kultūrą pradėjo keistis visai neseniai. Buvo pradėta domėtis, iš kur ji, kokiu būdu pagaminta ir kodėl. Visi pradėjo garsiai pasakoti, kaip šviežiai skrudina kavą. Paaiškėjo, kad kava gali būti kilminga ir rūšinė, gali turėti geografines nuorodas ir atsekamumą. Tai nebėra tiesiog produktas iš kažkur“, – kintančią Lietuvos kavos kultūrą apibūdino „Strange love“ kavinės vadovas Arnas Urbanavičius.

Pašnekovo teigimu, gėrimo įvaizdį gerokai pakeitė ir kava išsinešimui, kai šalyje atsirado tokio pobūdžio paslaugą siūlantys kavinių tinklai. Pasidarė labai įprasta tiesiog pasiimti kavos puodelį ir eiti gatve, tai tapo neatsiejama miestų kultūros dalimi.

A.Urbanavičius pasidžiaugė, kad Lietuvoje prekybos centrų lentynas po truputį užpildo ir sava produkcija – Lietuvoje skrudinta kava, nes svarbiausiu faktoriumi tampa jos šviežumas.

Lietuvišką prekinį ženklą PUPA pristatančios bendrovės vadovo Gražvydo Vilčinsko teigimu, galimybė patiems atsivežti kokybiškas kavos pupeles tiesiai iš augintojų ir skrudinimas vietoje leidžia gerokai kilstelėti kavos kultūros kartelę. Pašnekovas mano, kad tokio šviežumo kavos nerasime nei viename pasaulinio prekinio ženklo pakelyje.

G.Vilčinsko nuotr./Laboratorinės kavos skrudinimo krosnelės Kenijoje. Tikrinama kiekviena kavos partija
G.Vilčinsko nuotr./Laboratorinės kavos skrudinimo krosnelės Kenijoje. Tikrinama kiekviena kavos partija

Kiekvienoje šalyje kava kvepia skirtingai

Kuri šalis jums labiausiai kvepia kava? Tikėtina, ta, kurioje lankydamiesi vietinėje kavinukėje jaukiai gurkšnojote šį gėrimą, su malonumu stebėdami pro šalį skubančius praeivius, o kavos aromatas, tada maloniai kutenęs nosį, po šiol spalvina visos kelionės įspūdžius.

Kava neatsiejamai susijusi su kelionėmis. Įdomu tai, kad keliaudami mes turime galimybę susipažinti su įvairių šalių kavos gaminimo bei gėrimo tradicijomis, kurios yra tokios skirtingos!

Viešėdami Graikijoje galėsite paragauti, ko gero, saldžiausios kavos – graikai negailėdami deda cukraus į šį gėrimą ir vienu puodeliu mėgaujasi kelias valandas, šnekučiuodamiesi su bičiuliais.

Maroke taip pat mėgstama labai saldi kava su puta, kuria taip pat mėgaujamasi ilgai kartu su maloniu pokalbiu.

Visiška graikų priešingybė – italai, kurie miniatiūrinį espresso puodelį išgeria vienu ypu ir bėga toliau. Žinoma, Italijoje galima pasimėgauti ir daugybe kavos su pienu rūšių. Įdomu tai, kad italai Latte kavą geria tik iki 11 valandos ryto. Neapolyje yra išlikusi graži tradicija pirkti „caffè sospeso”, kas reiškia, kad mokama už du kavos puodelius, o geriamas tik vienas, antrąjį paliekant pavaišinti kitam svečiui.

Tradicinė turkiška kava populiari ne tik Turkijoje, bet ir visame pasaulyje. Šiuo būdu kava verdama mažuose variniuose indeliuose ir įgauna stiprų bei sodrų skonį.

Prancūzijoje ir meilės mieste Paryžiuje kava mėgstama ir juoda, ir su pienu, tačiau dažniausiai ja mėgaujamasi su ką tik iškeptu kruasanu.

123RF.com nuotr./Kava
123RF.com nuotr./Kava


Nors anglai labiausiai vertina arbatą, ne paslaptis, kad mielai išgeria airiškos kavos su viskiu.

Didžiausi „kofemanai“ pasaulyje

Teisybės dėlei reiktų paminėti, kad istorijoje yra žinoma ir didesnių „kofemanų“ už suomius. Toks buvo prancūzų rašytojas Volteras, beje, išgyvenęs iki 84-erių metų, kuris kasdien išgerdavo apie 40–50 šokoladinės kavos puodelių. Sakoma, kad ir buvęs JAV prezidentas Theodore'as Rooseveltas per dieną išgerdavo keturis litrus kavos, reikia manyti, kad ji buvo „amerikietiška“.

Kompozitorius Ludwigas van Beethovenas taip pat buvo didis kavos mėgėjas, tačiau preciziškai reikalaudavo, kad jo kavos porcijoje būtų nei daugiau, nei mažiau – lygiai 60 kavos pupelių.

Kavą dievino ir Benjaminas Franklinas, sakydamas, kad tai yra vertingiausias dalykas, kuris gali būti ant stalo. Politikas beveik neišeidavo iš savo mėgstamų kavinių, ten rengdavo susitikimus ir žaisdavo šachmatais.

123RF.com nuotr./Kava
123RF.com nuotr./Kava

Įdomūs faktai apie kavą

123RF.com nuotr./Kava
123RF.com nuotr./Kava

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius