Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šefas D.Praspaliauskas – jūsų virtuvėje: leiskite sau gyventi paprasčiau

Prekybos centrų tinklas „Norfa“ nepaliauja stebinti pirkėjų ypatingai kokybiškais naujais produktais. Šį kartą – tai bendradarbiavimo su vienu geriausių virtuvės šefų Lietuvoje – Deivydu Praspaliausku – vaisiai. „Norfos“ parduotuvių vitrinos pasipildė trimis produktais – sausai brandinta jautiena, lėtai virta kiaulienos sprandine bei lėtai virtais kiaulienos šonkauliukais.
Praspaliausko receptų filmavimas “Amandus” restorane
Deivydas Praspaliauskas / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

„Norfos“ prekybos tinklo savininkas Dainius Dundulis džiaugiasi metų pradžioje prasidėjusiu bendradarbiavimu su vienu iš geriausių Lietuvoje virtuvės šefų Deivydu Praspaliausku. „Jis į mūsų požiūrį įnešė gurmaniškų dalykų. Šiuo metu mes ne tik per gamybinę prizmę pradėjome žiūrėti į produktus, bet kad ir produktai būtų tinkami individualiam vartojimui. Jis pats lankosi gamyklose, prižiūri, sukuria receptūras, prižiūri jų įgyvendinimą, ir po to net važinėja po parduotuves, perkasi ir pats kontroliuoja, kad produktai ir parduotuvėse būtų geri. Mes gauname ne tik sukūrimą, bet ir kontrolę, kad būtų parduotuvėje produktas geras. Ir tai iš tikrųjų tikrai didelis mūsų pasiekimas. Esame dėkingi virtuvės šefui ir tikimės, kad tai padės pasiekti dar geresnių rezultatų“, – pasakoja verslininkas.

Asmeninio arch. nuotr./Dainius Dundulis
Asmeninio arch. nuotr./Dainius Dundulis

Pirmiausia prekyboje pasirodė jau klientų spėta pamėgti sausai brandinta jautiena, kurios idėją kartu su Praspaliausku vystė „Norfos“ vyriausiasis mėsininkas Dainius Bartošius. Idėja produktui kilo pastebėjus, kad pandemijos metu itin išpopuliarėjo namų griliai, todėl norėjosi pasiūlyti tokiam gamybos būdui tinkamą ir kokybišką mėsą.

Šiuo metu savo jautienos brandinimo spintas turi 34 parduotuvės. Iš jautienos nugarinės dalies, kuri brandinimo spintoje prabūna mažiausiai tris savaites, išeina antrekotas, jautienos nugarinė ir išpjova. Šaldytuve palaikoma 1-1,5 laipsnio temperatūra, apie 80 proc. drėgmės, kuri reikalinga brendimo procesui.

Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Brandintos jautienos paruošimas NORFOJE
Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Brandintos jautienos paruošimas NORFOJE

Pasak D.Bartošiaus, mėsoje esantys fermentai ardo raumeninius audinius ir tuo būdu minkština mėsą. Sausuoju būdu brandinama jautiena taip pat praranda dalį savo drėgmės, intensyvėja jos skonis, įgauna ir vytintą skonį, daug intensyvesnis jis gaunasi ir kartu.

Sausai brandintos jautienos gamybai yra naudojama mėsinių galvijų mėsa, kadangi ji turi ne tik viršutinį riebalų sluoksnį, kuris neleidžia mėsai išdžiūti, bet ir vidinį, kurio padedama mėsa išlaiko skonį ir minkštumą.

Norintiems kuo kokybiškiau pasigaminti produktą, mėsininkas Dainius Bartošius dalinasi būdu, kuris padės pasiekti geriausių rezultatų.

Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Brandintos jautienos paruošimas NORFOJE
Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Brandintos jautienos paruošimas NORFOJE

„Gaminimo yra keli niuansai: parsinešus nedėti šalto kepsnio į keptuvę, jis turi būti bent kambario temperatūros, net galima jį pašildyti karštam vandenyje su visa pakuote, apie 50 laipsnių Celsijaus, kad būtų šiltas. Ir dedame į įkaitintą keptuvę. Kepame nuo 2 min. iki pilnai iškepto 6 min., tada išėmus barstome pipirais, druska ir paliekame pastovėti 10 minučių, kad tolygiai pasiskirstytų sultys“.

Skubantiems ir norintiems kokybiškos vakarienės per mažiau nei pusvalandį, „Norfa“ irgi siūlo naujų produktų – lėtai virtą kiaulienos sprandinę bei lėtai virtus kiaulienos šonkauliukus. Rudens pabaigoje parduotuvių vitrinose pasirodę produktai išsiskiria itin lengvu paruošimo būdu ir ypatingu skoniu.

Restorano „Amandus“ šefas Deivydas Praspaliauskas žavisi „Rivonos“ mėsinės potencialu ir prisipažįsta nuo pat pirmos bendradarbiavimo dienos norėjęs sukurti produktą, kuris galėtų atitikti restoraninį lygmenį.

„Kadangi esu restorano virtuvės šefas, man buvo aktualu procesą padaryti taip, kad atidavęs receptūrą galėčiau atiduoti ir žinoti, kad viskas padaryta taip, kaip suplanuota. Jeigu mėsa verda tam tikroje temperatūroje, užsivakuumuoja su tam tikru skysčiu, prieskoniais, žinau, kad svečias gaus ją taip, kaip planuota. Pirma idėja ir buvo – sukurti receptūrą tokią, kad ji atitiktų restoraną“, – sako D.Praspaliauskas.

15min nuotr./Deivydas Praspaliauskas
15min nuotr./Deivydas Praspaliauskas

Anot šefo, šonkauliai ir sprandinė buvo pasirinkti todėl, kad žmonės valgo šių produktų daug ir norėjosi pabandyti palengvinti jų kasdienybę. Paruošimo būdas yra labai paprastas ir greitas ir iš tikrųjų labai tinka mūsų šiuolaikiniam gyvenimo būdui, kai laisvo laiko turime itin mažai.

„Pagrindinis tikslas buvo sukurti produktą, kurį žmonės supras, jis nebus per daug specifinis, nes aš negalėsiu prie stalelio prieiti ir papasakoti apie vieną ar kitą išraiškingą skonį. Tikslas buvo prisitaikyti prie daugelio paletės. Jeigu pavyks patekti į žmonių širdis su šiuo produktu, manau, ateityje galėsim pagalvoti kitokių, įvairesnių skonių. Čia tikslas buvo, kad būtų truputėlį aštru, kad būtų aiškus pipiras, kad būtų aiški druska ir keletas papildomų prieskonių“, – pasakoja virtuvės šefas.

Šių naujų produktų, kurie paįvairins ne tik vakarienės, o galbūt net ir šventinį stalą, ieškokite artimiausiose „Norfos“ parduotuvėse.

VIDEO: Šefas D.Praspaliauskas – jūsų virtuvėje: šventiniu stalu pasirūpinta, beliks tik patiekti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius