Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Šefė Ilona Juciūtė-Čibirkienė išduoda, kur geriausia paragauti lietuviškos autentikos

Jauna šeimininkė dažniausiai dabar moka padaryti tiramisu, panna cotta, rizotą, lazaniją, bet ar žino, kaip pagaminti paprastą purų omletą, varškės apkepą ar žemaičių blynus? Tradicinės virtuvės puoselėtoja, profesionali šefė ir dviejų dukrų mama Ilona Juciūtė-Čibirkienė kviečia nepamiršti senų, tradicinių lietuvių virtuvės receptų, atrasti juos iš naujo ir perduoti savo vaikams.
Ilona Juciūtė-Čibirkienė
Ilona Juciūtė-Čibirkienė / Partnerio nuotr.

– Esate tradiciškos lietuviškos virtuvės puoselėtoja. Kodėl jums tai svarbu?

– Man ir mano šeimai patinka paprastas skanus ir šviežias maistas, todėl namuose gaminu tradicinius lietuviškus patiekalus, su kuriais užaugau. Be to, jie man kelia nostalgiškus prisiminimus. Noriu, kad ir mano dukros užaugusios sakytų „mmm... kaip pas mamą“.

Noriu paraginti žmones prisiminti tikrą lietuvišką maisto skonį. Taip gimė ir mano knyga „LT virtuvė. Atrasti iš naujo“, kur sudėti visi tradiciniai lietuviški receptai. O kai kurie – su mano nedidelėmis improvizacijomis.

– Kur Lietuvoje rekomenduotumėte paragauti lietuviškos autentikos?

– Lietuvos dvaruose. Visą vasarą keliavome su „Maisto kelias“ kūrybine komanda po Lietuvos dvarus, pilis ir valgėme ten įsikūrusiuose restoranuose. Būtent tokiose vietose geriausiai atskleidžiama ta autentiška: patiekalai su savo istorijomis, kuriuos kažkada valgė didikai ir net kunigaikščiai.

– Kokias virtuves dar mėgstate?

– Keliaujant didžiausią įspūdį kol kas paliko Italijos virtuvė. Žinoma, dėl itališkos pastos. Mano vaikai dievina makaronus. Aš, beje, taip pat.

– Iš kur semiatės įkvėpimo gaminant?

– Mėgstu skaityti kulinarines knygas, žurnalus. Taip pat mėgstu žiūrėti kulinarines laidas ir filmus. Man tai yra puota akims ir sielai.

– „Jei galėčiau, tai…“

– Turiu taisyklę – niekada, kol svajonės neišsipildė, garsiai apie jas nekalbėti. Šie metai yra dosnūs išsipildžiusiomis svajonėmis, todėl jomis ir galiu pasidžiaugti. Svajojau išleisti knygą, ištekėti ir vesti laidą televizijoje – visa tai pavyko!

– Esate lapkričio 8–10 d. vyksiančios Baltijos maisto ir gėrimų parodos BAF „Virtuvės studijos“ vedėja, šios parodos unikalumas – pažadinti visi penki pojūčiai: matyti, užuosti, girdėti, liesti ir, žinoma, ragauti. Ar vadovaujatės jais gamindama?

– Visada. Pirmiausia, patiekalas turi atrodyti gražiai ir estetiškai, nesvarbu, ar jį pagaminau pati, ar valgau svetur. Taip pat turiu jį užuosti. Prieš valgydama pirmiausia pasigėriu patiekalo išvaizda, uostau. Tik tuomet ragauju.

Partnerio nuotr./Ilonos varškėčiai
Partnerio nuotr./Ilonos varškėčiai

RECEPTAS: Varškėčiai be miltų pagal Iloną

„Šeimai gaminu kasdien, todėl dievinu, kai savaitgalį pusryčius pagamina mano mergaitės. Jos mane palepina ne tik kava, bet ir skaniais, originaliais pusryčiais“, – sako Ilona ir dalinasi jos šeimoje itin pamėgtu varškėčių be miltų receptu.

Jums reikės:

900 g varškės (ne mažiau 9 % riebumo)

4–5 v. š. cukraus

1 didelis kiaušinis

75 g manų kruopų

0.5 a. š. vanilinės pastos

Kaip gaminti:

  1. Varškę nusunkite per marlę. Jei ji ir nėra drėgna, tikrai bus ką išspausti. Ji turi likti visiškai sausa.
  1. Sudėkite varškę į dubenį, įmuškite kiaušinį, suberkite cukrų, įmaišykite vanilę, manų kruopas ir šaukštu viską kruopščiai ištrinkite.
  2. Gautai masei leiskite 20 minučių pastovėti kambario temperatūroje, kad manų kruopos pabrinktų.
  3. Tuomet formuokite pailgą ritinėlį: supjaustykite vienodais gabalėliais po 50 g/vnt. ir didelio peilio pagalba suformuokite „bačkutes“. Suplokite peiliu per pjūvio vietą ir „prasukite” tarp delnų, kad gautųsi apvalūs kraštai.
  4. Taip paruoštus varškėčius dėkite 10-iai minučių į šaldiklį, kad „sustingtų“ ir kepant laikytų formą.
  5. Keptuvėje, ant nedidelės ugnies apkepkite iš abiejų pusių, po 3–4 minutes.

Daugiau skonių ir receptų, susitikimų ir atradimų – jau lapkričio 8–10 d. Baltijos maisto ir gėrimų parodoje BAF, kuri vyks parodų ir kongresų rūmuose Litexpo.

Ilonos Juciūtės-Čibirkienės vadovaujamojoje Virtuvės studijoje keps ir virs žinomi Lietuvos bei užsienio šefai, vyks kulinarinių tinklaraštininkų ir šeimų konkursai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius