Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sūrių festivalyje – 20 gamintojų, sūrių konkursas ir degustacijos

Rugpjūčio 12-ąją, šeštadienį, Druskininkuose 4-ą kartą organizuojamas Sūrių festivalis suburs sūrio mylėtojus iš visos Lietuvos. Ūkininkai sūrių gamintojai kvies paragauti ir įsigyti savo produkcijos, demonstruos, kaip gaminamas sūris, gurmanams bus surengtos 4 degustacijos, o gyvulių augintojams – seminaras.
Sūris
Sūris / Agnės Dirgėlienės nuotr.

Sūrininkų mugėje iš viso ketina dalyvauti 20 gamintojų iš Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos, rašoma pranešime spaudai.

Lietuvoje galime pasidžiaugti ne tik kulinariniu paveldu – varškės sūriu. Tradicijas ateities kartoms kuria ir modernūs ūkininkai, patys gaminantys įvairius sūrius. Fermentuoti sūriai pasaulyje gaminami 10 000 metų, o pas mus kurį laiką jie buvo pamiršti, vėliau – mistifikuoti.

Agnės Dirgėlienės nuotr. /Sūris
Agnės Dirgėlienės nuotr. /Sūris

Sūrių Festivalio lankytojai galės stebėti, kaip gimsta toks sūris, sužinoti, kaip jis brandinamas. Kietieji, minkštieji, pelėsiniai – visų jų pradžia panaši, tik vienas kitas laipsnis šilumos, bakterija ar papildomas druskos grūdelis sukuria skirtumą.

Sūrių pasaulis – didžiulis. Europinę saugomos kilmės vietos nuorodą kartu su lietuvišku varškės sūriu turi dar 220 produktų, jau nekalbant apie šalių viduje ar mažesniuose regionuose žinomus vardus. Sūrininkai kviečia pažinti juos ir jų gaminius, kartu vystyti sūrių gamybos ir valgymo kultūrą.

Festivalio metu vyks ir trečiasis sūrių konkursas. Festivalio dieną, 12 val., šio konkurso komisija ragaus 6 sūrius, patekusius į finalą, ir lankytojų akivaizdoje išrinks 2017 m. festivalio „Grand Prix“. Dvejus metus iš eilės šį titulą gavo ūkininkų Birutės ir Giedriaus Prakapavičių iš Molėtų rajono gaminamas avių pieno sūris „Ūta“.

Agnės Dirgėlienės nuotr. /Sūris
Agnės Dirgėlienės nuotr. /Sūris

Sūrių festivalio metu ruošiamos įdomios, profesionalios degustacijos. Jų metu padedant savo srities ekspertams dalyviai keliauja sūrių skonių labirintais, derina juos su skirtingais gėrimais. Tai gastronominio malonumo ir specifinių žinių pripildyta valanda: keturi parmezano brandos amžiai ir mineralinis vanduo, sūris ir alus – įdomiausi Lietuvos ūkininkų sūriai, derinami su lietuvišku craft alumi, Lenkijos ūkininkų sūriai, prancūziški sūriai ir jų valgymo kultūra...

Renginio metu kūrybines dirbtuves vaikams ves „Artoteka“, uogienių prie sūrio siūlys „Draugų uogienė“.

Sūrių festivalis
Sūrių festivalis

Sūrių festivalis vyks rugpjūčio 12 d., 12–19 val., Druskininkuose, Vilniaus al. 26, Druskininkų Pramogų aikštėje.

Festivalio programa:

12 val. Festivalio atidarymas

12–19 val. Sūrininkų mugė

12:30–17 val. Degustacijos (su išankstiniais bilietais)

14 val. Sūrių konkurso apdovanojimai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius