Sūrininkų mugėje iš viso ketina dalyvauti 20 gamintojų iš Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos, rašoma pranešime spaudai.
Lietuvoje galime pasidžiaugti ne tik kulinariniu paveldu – varškės sūriu. Tradicijas ateities kartoms kuria ir modernūs ūkininkai, patys gaminantys įvairius sūrius. Fermentuoti sūriai pasaulyje gaminami 10 000 metų, o pas mus kurį laiką jie buvo pamiršti, vėliau – mistifikuoti.
Sūrių Festivalio lankytojai galės stebėti, kaip gimsta toks sūris, sužinoti, kaip jis brandinamas. Kietieji, minkštieji, pelėsiniai – visų jų pradžia panaši, tik vienas kitas laipsnis šilumos, bakterija ar papildomas druskos grūdelis sukuria skirtumą.
Sūrių pasaulis – didžiulis. Europinę saugomos kilmės vietos nuorodą kartu su lietuvišku varškės sūriu turi dar 220 produktų, jau nekalbant apie šalių viduje ar mažesniuose regionuose žinomus vardus. Sūrininkai kviečia pažinti juos ir jų gaminius, kartu vystyti sūrių gamybos ir valgymo kultūrą.
Festivalio metu vyks ir trečiasis sūrių konkursas. Festivalio dieną, 12 val., šio konkurso komisija ragaus 6 sūrius, patekusius į finalą, ir lankytojų akivaizdoje išrinks 2017 m. festivalio „Grand Prix“. Dvejus metus iš eilės šį titulą gavo ūkininkų Birutės ir Giedriaus Prakapavičių iš Molėtų rajono gaminamas avių pieno sūris „Ūta“.
Sūrių festivalio metu ruošiamos įdomios, profesionalios degustacijos. Jų metu padedant savo srities ekspertams dalyviai keliauja sūrių skonių labirintais, derina juos su skirtingais gėrimais. Tai gastronominio malonumo ir specifinių žinių pripildyta valanda: keturi parmezano brandos amžiai ir mineralinis vanduo, sūris ir alus – įdomiausi Lietuvos ūkininkų sūriai, derinami su lietuvišku craft alumi, Lenkijos ūkininkų sūriai, prancūziški sūriai ir jų valgymo kultūra...
Renginio metu kūrybines dirbtuves vaikams ves „Artoteka“, uogienių prie sūrio siūlys „Draugų uogienė“.
Sūrių festivalis vyks rugpjūčio 12 d., 12–19 val., Druskininkuose, Vilniaus al. 26, Druskininkų Pramogų aikštėje.
Festivalio programa:
12 val. Festivalio atidarymas
12–19 val. Sūrininkų mugė
12:30–17 val. Degustacijos (su išankstiniais bilietais)
14 val. Sūrių konkurso apdovanojimai