Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tobuli grilio receptai ir idėjos smagiam vakarėliui

Vasara jau ritasi į antrąją pusę, o atrodo, kad dar tik pradėjome mėgautis šiluma ir džiaugtis vasariškais malonumais. Visgi gyvenant Lietuvoje reikia gaudyti akimirkas ir džiaugtis tuo, ką turime, išjungiant visas orų prognozes su baime sulaukti lietaus. Šiandien šviečia saulė? Puiku! Skambinam draugams ir lekiam į gamtą! Mieste ir kavinėse prisisėdėsime rudenį ir žiemą.
Grilio vakarėlis
Grilio vakarėlis / 123RF.com nuotr.

Nepamirškite, kad maisto gaminimas suartina, tad draugų pakvietimas nereiškia, kad visą „balių“ surengti turite jūs. Svarbiausia – visiems pasitvirtinti idėją ir sumaniai paskirstyti darbus. Juk vieni gali nupirkti produktus pagrindiniam patiekalui, kiti parūpinti daržovių, o kažkas – vaisių. Visi jausis prisidėję prie bendro reikalo ir dar smagiau darbuosis, pjaustydami produktus ir ruošdami stalą. Maloniai šnekučiuojantis spėsite aptarti visas praėjusio pusmečio gyvenimo detales – juk bendravimas ir yra svarbiausias tikslas. O per tą laiką ir griliukas įkais.

Ką šiandien kepsime?

Šventė mėsėdžiams

Jeigu dar nėra labai vėlus metas ir dauguma susirinkusiųjų – mėsėdžiai, žinoma, iš anksto bus nubalsuota už kepsnius ar šašlykus ir atgabenta bent pusė paršelio ar kalakuto. Kaip tą gėrį paruošti?

Šioje vietoje gali kilti netgi muštynės, nes lygiai taip pat, kaip kiekvienas lietuvis yra krepšinio ekspertas, taip pat ir turi savo vienintelį teisingą ir iš galvos neišmušamą šašlykų receptą. Ir pralaužti ledus čia galima nebent surengus konkursą bei balsavimo būdu išrinkus gardžiausius šašlykus.

Visai galimas variantas – paskirstote mėsą porcijomis, marinuojate kiekvienas savo geriausiu bei nuostabiausiu būdu, o iškepus degustuojate! Kuo ne pramoga? Beveik kaip geriausio Lietuvos restorano rinkimas! Visa likusi minia gali atlikti kompetetingos komisijos vaidmenį, o kad nebalsuotų už savus, kaip pas mus įprasta, iešmeliai turi likti incognito ir turėti tik slaptus numeriukus.

123RF.com nuotr./Grilio vakarėlis
123RF.com nuotr./Grilio vakarėlis

Na, o kol įsivaizduojama mūsų žiuri skanauja ir renka gardžiausius kepsnius, pažiūrėkime, kaip mėsą paruošti rekomenduoja patys rimčiausi Lietuvos ir pasaulio šefai.

O jie visi beveik sutartinai sako – kas per daug – tas nesveika. Jei marinuodami padauginsite druskos arba rūgšties – šašlykai bus ne tik neskanūs, bet ir sunkiai kramtomi, nes mėsa labai išsausės. Pridėsite per daug prieskonių – nejausite mėsos skonio. Per ilgai marinuosite – mėsa vėl bus išsausėjusi. Tai kur tas aukso vidurys, – paklausite. Ir kokia ta gardžių šašlykų paslaptis?

O paslaptis per daug paprasta, kad ją kas nors imtų ir taip paprastai surastų – visi gi ieško sudėtingai. Tačiau nepamirškite posakio – genialu tai, kas paprasta. Tai tinka ir šašlykams. Pirmiausia reikia nusipirkti šviežią ir ne pensinio amžiaus kiaulės mėsą. Tada supjaustyti vienodo dydžio gabaliukais skersai raumenukų. Mėsytę apšlakstyti aliejumi – geriausia rafinuotu bekvapiu ir beskoniu, idealiai tiks rapsų. Būtinai tinkamu kepimui – nepamirškite, kad šašlykai keps ant žarijų. Jeigu užpilsite „extra virgin“ alyvuogių aliejaus, iškepę turėsite gerą dozę kancerogenų, tuo tarpu rafinuoto rapsų aliejaus degimo temperatūra itin aukšta.

123RF.com nuotr./Mėsos kepimas
123RF.com nuotr./Mėsos kepimas

Apšlaksčius aliejumi, gerai įmasažuokite jį į mėsą. Maigykite abiem rankomis negailėdami ir per tą laiką galvokite, kas jums gardžiau – svogūnas ar česnakas? Apsisprendę pasirinktą aštrųjį skanėstą nulupkite ir susmulkinkite. Česnaką galite išspausti tiesiai ant mėsos, svogūnus patariama sutarkuoti. Kiek šio gėrio reikia? Porai kilogramų mėsos gali prireikti pusės nemažos česnako galvutės, o svogūnų – net ir kilogramo. Išsirinkite prieskonius – vienus tenkins malti juodieji pipirai, kitiems būtinai reikės bazilikų, čiobrelių ar rozmarinų. Kiekvienam – pagal skonį. Svarbiausia viską vėl labai gerai įmasažuoti į mėsą.

O kaip su druska? – paklausite. Druską dabar pamirškite. Prisiminkite ją prieš pat kepimą, kai ištrauksite mėsytę iš šaldytuvo. Tada užberkite žiupsnį ir labai gerai išmaišykite. Jeigu kas jaus stygių – galės užsiberti ant mėsytės jau savo lėkštėje. Tačiau mažai tikėtina, kad to reikės, nes šiuo būdu paruošti šašlykai bus tokie sultingi, kvapnūs ir gardūs, kad druskos niekas ir neprisimins. Visi tik klausinės recepto ir, be abejonės, jis laimės pirmąją vietą bet kuriame konkurse. Žinoma, jeigu nesugadinsite kepdami ir laikysitės tam tikrų taisyklių.

123RF.com nuotr./Kepsnys grilyje
123RF.com nuotr./Kepsnys grilyje

O kepant svarbiausia – klausyti proto, o ne pilvo balso. Nesvarbu, kad esate beprotiškai alkani, palaukite, kol grilyje nebebus atvira liepsna degančių anglių, jos iš išorės bus pilkos, o viduje rausvos – tik tada galima pradėti kepti. Jeigu norite, kad kepsniukai būtų gardžiai apskrudę, vėduokle išvėdinkite žarijas, padidinkite karštį ir dėkite šašlykus. Daugiau nevėdinkite. Po 10-20 minučių, nuolat vartomi ir gerai prižiūrimi, kad nedegtų, šašlykai jau bus pasiruošę džiuginti jūsų skrandžius.

Dabar beliko atskleisti jų minkštumo ir sultingumo paslaptį. Ir tai yra aliejus, kuris tarsi „užrakina“ mėsos sultis ir neleidžia joms ištekėti kepant bei minkština mėsą. Bijote, kad per riebu? Tuomet nepadauginkite. Saikas yra viskas.

Jūros gėrybių vakarėliui

123RF.com nuotr./Grilyje kepta žuvis
123RF.com nuotr./Grilyje kepta žuvis

Kadangi mėsėdžiai jau patenkinti, metas pakalbėti apie tuos, kurie rengia jūros gėrybių vakarėlį. Skamba viliojančiai, tiesa? Juk grilyje galite iškepti ir krevetes ant iešmelių, ir visų rūšių žuvį – tiek suvyniotą folijoje, tiek ant grotelių.

Kadangi žuvis yra labai subtilus ir jautrus produktas, virtuvės ekspertai pataria dar atsargiau naudoti prieskonius, nes jie labai greitai įsigeria į švelnią žuvies mėsytę ir padauginus galite nebesuprasti, ką valgote.

Jeigu kepate visą žuvį, prieskonines žoleles galite sukimšti į jos pilvą kartu su gabalėliu sviesto ir surišti virvele, kad šis skanumas neištekėtų. Svarbus momentas – kad žuvies odelė būtų traški ir gardžiai apskrudusi, marinuodami ištepkite ją aliejumi. Labiausiai tam tinka kvapo ir skonio neturintis neutralus rafinuotas rapsų aliejus.

Ko dar reikia, kad žuvis būtų gardi ir verta vakarėlio karalienės titulo? Žiupsnelio druskos, šlakelio citrinos sulčių ir šviežiai maltų juodųjų pipirų bei pusvalandžio ramaus pagulėjimo šaldytuve.

Vegetarų džiaugsmui

123RF.com nuotr./Grilyje keptos daržovės
123RF.com nuotr./Grilyje keptos daržovės

Vegetarai, jūs nepamiršti! Atėjo eilė pakalbėti apie daržoves, kurios nudžiugins visus be išimties vakarinius „grilinėtojus“. Ekspertai sako, kad grilyje galima iškepti visas daržoves. Netgi visą kopūsto galvą! Ir tikina, kad tai yra beprotiškai skanu. Bet nepabandęs – nesužinosi. Galima degustavimui paskirti visą vakarą ir smagintis, pristatinėjant savo keptas daržoves.

Jeigu jus suintrigavo tas grilyje keptas kopūstas, pirmą kartą patartina pabandyti iškepti supjausčius jį į 4-6 dalis. Ištepkite jį aliejumi ir dėkite į ne per daug karštą grilių. Kepkite apversdami po kelias minutes iš visų pusių, o iškepusį patiekite su gaiviu ir labai greitai pagaminamu padažu. Natūralų jogurtą pagardinkite česnaku, citrinos sultimis, aliejumi, patražolėmis, mėtomis, druska bei pipirais. Štai padažas ir paruoštas!

Norite nustebinti draugus? Tuomet kepkite kokią nors įdarytą daržovę. Pavyzdžiui, šviežią burokėlį, įdarytą fetos sūriu. Burokėlį gerai nuplaukite ir išskobkite. Aptepkite aliejumi ir dėkite ant įkaitinto griliaus. Kepkite pavartydami po kelias minutes iš visų pusių. Kai odelė apskrus, į burokėlio vidų pridėkite fetos sūrio, daržovę suvyniokite į foliją ir vėl dėkite ant griliaus, tik ne pačioje karščiausioje vietoje. Priklausomai nuo burokėlio dydžio, po 10-15 minučių šis šedevras bus gatavas!

Lygiai taip pat įdarytas galima kepti ir paprikas. Įdarui galite rinktis varškę, kuskusą su priedais, ryžius ir ką tik norite.

123RF.com nuotr./Grilyje kepta įdaryta paprika
123RF.com nuotr./Grilyje kepta įdaryta paprika

Na, o jei norisi greitai ir paprastai, niekada nenuvils šis receptas. Baklažanus, cukinijas ir paprikas supjaustykite juostelėmis išilgai. Įtrinkite keliais šaukštais bekvapio kepimui tinkamo rapsų aliejaus, druska, pipirais, išspaustu česnaku. Jeigu dievinate kokias nors žoleles – jos čia irgi puikiai tiks. Palikite nors 10 minučių pasimarinuoti ir dėkite ant grotelių. Nepamirškite – čia tik gležnos daržovės, o ne kepsniai, tad žarijos neturi būti labai karštos. Kepančias daržoves nuolat vartykite, kad nesudegtų ir po kelių minučių jau galėsite mėgautis. Smagu vasarą, tiesa?

Gal ir jūs turite puikių receptų, kuriais lepinate draugus? Kas jums padeda išgauti ypatingą patiekalų skonį? Kokią vietą jūsų virtuvėje užima aliejus? Kokias gudrybes naudojate gamindami? O gal mėgstate atrasti naujus skonius ir nustebinti jais valgytojus? Pasidalinkite savo atradimais ir receptais, o „Obelių aliejus“ tris iš jūsų apdovanos gardžių aliejų rinkiniais!

Savo receptus su nuotraukomis ir patarimais siųskite el.paštu konkursai@15min.lt ik rugsėjo 30 d. Nesnauskite!

Žalieji Remigijaus šašlykai

123RF.com nuotr./Šašlykai
123RF.com nuotr./Šašlykai

„Šašlykus ruošiu su aliejumi arba majonezu. Tada jie būna sultingi ir skanūs, o išsimarinuoja labai greitai – kol nuvažiuojame iki sodybos“, – rašo Remigijus.

Reikės:

  • 500 g kiaulienos išpjovos,
  • 2 svogūnų,
  • 4 valg. š. rapsų aliejaus arba 100 g majonezo,
  • didelės saujos petražolių,
  • didelės saujos krapų,
  • didelės saujos kalendros,
  • druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas:

Kiaulienos išpjovą supjaustykite nedideliais gabaliukais ir gerai įtrinkite aliejumi arba majonezu. Pabarstykite druska, pipirais ir susmulkintomis žolelėmis. Bent 3 minutes mėsą gerai masažuokite, kad prisigertų skonio. Palikite valandai ar kelioms šaltai. Kepkite ir skanaukite.

Remigijus

Grilyje kepta vištienos krūtinėlė

123RF.com nuotr./Grilyje kepta vištienos krūtinėlė
123RF.com nuotr./Grilyje kepta vištienos krūtinėlė

Saulė, atsiuntusi šį receptą, sako, kad tai pats mėgstamiausias šios vasaros grilio kepsnys, nors ne visai ir šašlykas. Be to, labai tinka besilaikantiems dietos. Kviečiame išmėginti!

Reikės:

  • 2 vištienos krūtinėlių,
  • 2 valg. š. rapsų aliejaus,
  • vištienos prieskonių,
  • kelių skiltelių česnako.

Gaminimas:

Vištieną, jei reikia, supjaustykite. Įtrinkite prieskoniais, aliejumi ir česnaku. Padėkite šaltai kelioms valandos, kad pasimarinuotų. Kepkite grilyje, patiekite su šviežiomis daržovėmis.

Skanaus!

Saulė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius