Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tradiciniu tampantis „Vegfest LT“ vasaros festivalis jau dėlioja programą, bus ir „Sveikatos zona“

Nors tebegyvename žiemos aktualijomis, jau paskelbta šių metų „Vegfest LT“ vasaros festivalio data: didžiausias šalyje augalinio maisto renginys vyks birželio 8 dieną. Jis pakeitė ir vietą – visus besidominčius kvies į kitą prekybos centrą, nei porą pastarųjų kartų, čia žada būti daugiau erdvės bei patogumo ir prekeiviams, ir lankytojams.
Festivalio „Vegfest LT“ akimirka
Festivalio „Vegfest LT“ akimirka / Organizatorių archyvo nuotr.

Tai jau devintasis „Vegfest LT“ renginys ir trečiasis rengiamas vasarą. „Tai renginys, skirtas populiarinti veganizmą, augalinę mitybą bei sveiką gyvenimo būdą“, – „Vegfest LT“ pristatė jo sumanytoja Jungtinėje Karalystėje gyvenanti Ventė Viteikaitė.

Renginio idėją mergina atsivežė būtent iš šios šalies. Jungtinėje Karalystėje ji gyvena jau penkerius metus, vegane tapo prieš septynerius. „Persikėlus čia gyventi apsilankiau garsiajame „Vegfest UK“ festivalyje Londone – tai didžiausias Europoje veganams skirtas renginys, per dvi dienas sutraukiantis kelias dešimtis tūkstančių lankytojų. Jis mane labai sužavėjo, pagalvojau, kad panašaus renginio jau reikia ir Lietuvoje ir apsisprendžiau jį organizuoti“, – pasakojo mergina. Pirmasis „Vegfest LT“ buvo suorganizuotas 2016 m. rudenį ir pritraukė daugybę lankytojų. Vėliau vyko dar keli renginiai – 5 Vilniuje bei 2 Kaune, V.Viteikaitė jau dairosi ir į kitus miestus – Klaipėdą, Šiaulius, Panevėžį.

„4FoStudio“ nuotr. /Ventė Viteikaitė
„4FoStudio“ nuotr. /Ventė Viteikaitė

Pasak V.Viteikaitės, veganams skirti renginiai Jungtinėje Karalystėje organizuojami kone kiekviename mieste. Ji pati organizuoja net penketą: Harlou, Leiton Bazarde, Norhamptone, Sent Albane bei Lutone. „Tikiuosi, kad ateityje ir Lietuvoje kiekvienas miestas turės po tokį renginį“, – šypsojosi ji.

Prekiaus, švies ir konsultuos

Daug kas supranta veganizmo privalumus, tačiau išbandyti naują mitybą ir gyvenimo būdą juos stabdo įsitikinimas, kad veganiškas maistas blankus. „Tai visiška netiesa. Pasaulyje auga daugiau nei 80 tūkstančių rūšių valgomųjų augalų. Veganiško maisto įvairovė – milžiniška, jis yra skanus ir labai maistingas. Skeptikus kviečiu apsilankyti „Vegfest LT“ ir patys tuo įsitikinsite“, – sakė V.Viteikaitė.

Gabrielės Bražėnaitės nuotr./„VegfestLT Kaunas“ akimirka
Gabrielės Bražėnaitės nuotr./„VegfestLT Kaunas“ akimirka

Renginyje dalyvaus daugiau nei 100 verslo atstovų iš Lietuvos ir užsienio. Atėjusieji galės paskanauti įvairių užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, įsigyti ekologiškos produkcijos, virtuvės įrangos, receptų knygų, papuošalų, aksesuarų, drabužių, veganų atributikos, prekių vaikams. Festivalyje atsiras ir naujiena – Sveikatos zona, kurioje prekiaus bei savo paslaugas pristatys sveikatingumo centrai, tyrimų laboratorijos, masažo salonai, jogos studijos ir t.t. „Kaune, Klaipėdoje vyksta itin sėkmingi sveikatai skirti renginiai, tačiau sostinė tokio renginio neturi. Nutarėme tai ištaisyti ir su sveikatingumu susijusius verslus pakviesti po savo sparnu“, – sakė V.Viteikaitė.

Kaip visuomet, renginio metu vyks ir paskaitų programa, maisto gaminimo pamokos, veiks vaikų žaidimų kampelis.

Veganų skaičius auga

Veganizmo pradžia laikomi 1944 m., kuomet Jungtinėje Karalystėje Birmingemo mieste buvo įkurta Veganų bendrija – tai iki šiol veikianti ir labai įtakinga pasauliniu mastu veikianti organizacija. Ši organizacija buvo ir pirmojo „Vegfest LT“ rėmėja.

Nuo pat judėjimo atsiradimo veganų skaičius auga, o ypač veganizmas išpopuliarėjo pastaraisiais metais ir net yra laikomas sparčiausiai pasaulyje plintančiu judėjimu. Vien Jungtinėje Karalystėje skaičiuojama daugiau nei 3,5 milijono veganų, ją vejasi Vokietija, Prancūzija, Skandinavijos šalys. Daugiausiai pasaulyje veganų gyvena Izraelyje – manoma, kad tokį gyvenimo būdą šalyje šiuo metu pasirinkę apie 8 proc. gyventojų. Kiek veganų Lietuvoje, nėra tiksliai žinoma, tačiau didžiausia šalies veganų platforma internete – „Facebook“ grupė „Lietuvos veganai“ šiuo metu vienija beveik 27 tūkst. narių.

Renginys vyks prekybos ir laisvalaikio centre „Panorama“ birželio 8 dieną, nuo 10 iki 18 val. Įėjimas nemokamas. Daugiau informacijos rasite ČIA

Gintarės Stepanavičiūtės nuotr./„VegfestLT Kaunas“ akimirka
Gintarės Stepanavičiūtės nuotr./„VegfestLT Kaunas“ akimirka

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius