-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas: lietuviai duonos neišsižada, kasdien vidutiniškai suvalgo 3 riekes

Pastaraisiais metais pasaulyje sparčiai populiarėja naujos mitybos tendencijos – nemažai žmonių ilgesniam ar trumpesniam laikui nutaria atsisakyti miltinių produktų. Vieni tą daro dėl gliuteno netoleravimo, kiti laikydamiesi dietų, o kai kas tiesiog vardan eksperimento ar mados. Tačiau panašu, jog lietuviai šiai tendencijai ne itin pasiduoda – daugeliui duona tebėra kasdienis maistas, nors jos sudėtis studijuojama atidžiau.
Duonos sluoksniuotinis su kalakutiena ir keptomis daržovėmis
Duonos sluoksniuotinis su kalakutiena ir keptomis daržovėmis / Dovilės Jakštaitės nuotr.

Net 3 iš 4 lietuvių sako savo namuose visada turintys duonos. Kas antras teigia, kad parduotuvėje įsigyti mėgstamos duonos jiems yra kasdienis įprotis. Tokius duomenis atskleidė pranešime žiniasklaidai komentuojamas bendrovės „Vilniaus duona“ inicijuotas vartotojų nuomonės tyrimas.

Dažniausiai tautiečiai duoną renkasi užkandžiams tarp pagrindinių dienos valgymų – taip elgiasi 68 proc. apklaustųjų, o 66 proc. teigia, jog duona yra geras pasirinkimas, kai norisi lengvai ir greitai pasigaminti ko nors užkąsti. Tiesa, didžioji dalis, 75 proc. duoną mėgsta dėl jos skonio.

Vida Press nuotr./Pusryčiai
Vida Press nuotr./Pusryčiai

Domina cukraus kiekis

Dauguma (51 proc.) apklaustųjų mano, kad duoną valgyti sveika. 72 proc. sutinka, kad duonoje yra sveikatai naudingų grūdų, sėklų ir viso grūdo dalių. Kas antras mano, kad siekiant kontroliuoti kūno svorį duonos atsisakyti nereikia, ir tik 11 proc. mano priešingai.

Rinkdamiesi duoną, lietuviai linkę skaityti etiketes. Didžioji dalis – 64 proc. – atkreipia dėmesį į joje esančio cukraus kiekį, 49 proc. – į E raide žymimus priedus, 45 proc. domisi, ar duonoje yra mielių, kiek daugiau nei trečdalis – kiek joje yra viso grūdo dalių, ar duona iškepta naudojant raugą, kiek daugiau nei ketvirtadalis – kokią dalį duonos sudaro ruginiai miltai, kiek joje yra skaidulinių medžiagų.

Populiariausi – batonas ir juoda duona

Batoną dažniausiai valgo net 73 proc. apklaustų lietuvių.

Populiariausių duonos gaminių sąraše pirmauja batonas. Jį dažniausiai valgo net 73 proc. tyrimo respondentų. 66 proc. mielai renkasi duoną skrudinti. 64 proc. renkasi tradicinę juodą duoną, o 55 proc. – forminę juodą duoną. Tiesa, kaip parodė tyrimo rezultatai, lietuviai neatsisako ir bandelių – jas mielai renkasi 52 proc. respondentų. 47 proc. mieliau renkasi baltą duoną.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Batonas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Batonas

Nori gero skonio ir naudingų savybių derinio

Kaip pastebi „Vilniaus duonos“ Produktų kategorijos vadovė Dovilė Seliukė, nepaisant to, kad jau daugelį metų duona yra neatsiejama lietuvių maisto raciono dalis, jos valgymo įpročiai taip pat keičiasi. „Tradicinių duonos gaminių sudėtyje pirkėjai tikisi rasti daugiau natūralių ingredientų, skaidulų, viso grūdo dalių ir mažiau pridėtinių medžiagų, cukraus, mielių“, – sako ji ir pastebi, kad pirkėjai taip pat ieško produktų, kur viename gaminyje derėtų pamėgtas skonis ir sveikatai naudingos savybės.

Reprezentatyvią Lietuvos gyventojų apklausą „Vilniaus duonos“ užsakymu atliko tyrimų bendrovė „IROResearch Oy“, visoje šalyje apklausti 1000 respondentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius