Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Unikali proga pamatyti, kaip gamina geriausi Lietuvos ir madas diktuojantys užsienio virtuvės šefai

Kaip šefas sugeba sukurti tobulą skonių dermę ir neįtikėtiną kompoziciją lėkštėje, koks jo gaminimo stilius ir filosofija, kokius įrankius bei technikas jis naudoja? Šie klausimai rūpi daugybei smalsių valgytojų. Mažiau kaip po dviejų savaičių vyksiančiame Lietuvos gastronomijos forume bus puiki galimybė pamatyti ir išsiaiškinti šiuos dalykus. Renginys suteiks progą gyvai stebėti, kaip virtuvėje darbuojasi geriausi Lietuvos virtuvės šefai bei garsūs svečiai iš užsienio, savo restoranams pelnę „Michelin“ žvaigždutes.
Maistas restorane
Maistas restorane / Organizatorių archyvo nuotr.

Lietuvos gastronomijos forumo svečius abi renginio dienas įtrauks įvairios veiklos – skambės net keliolika skirtingoms gastronominėms temoms skirtų pranešimų, bus galima susipažinti su profesionalams skirta įranga bei produktais. Nebejojama, jog didelio dėmesio sulauks ir abi dienas vyksiančios šefų demonstracijos, kurių metu virtuvės meistrai ne tik „čia ir dabar“ gamins jų restoranų meniu esančius, o kai kurie – ir visai naujus patiekalus, bet ir atsakys į visus žiūrovams rūpimus klausimus.

Šefų demonstracijose, į kurias pateks tik nusipirkusieji specialius bilietus, dalyvaus net 7 svečiai iš užsienio, tikrai turintys ką papasakoti ir parodyti žiūrovams. Abi forumo dienas demonstracijas pristatys ispanų virtuvės šefas bei lektorius Diego Munozas iš „Le Cordon Bleu“ kulinarinės mokyklos Madride. Žiūrovai turės galimybę išvysti, kaip gamina Masafumi Hamano iš 2 „Michelin“ žvaigždutes turinčio restorano „Au 14 Fevrier“ Prancūzijoje, Anthony Genovese iš restorano „Il Pagliaccio“ Italijoje, taip pat turinčio 2 „Michelin“ žvaigždutes, bei Ryohei Heida iš Taivano, kurio restoranas „Shoun RyuGin“ irgi didžiuojasi pora „Michelin“ žvaigždučių.

Organizatorių archyvo nuotr./Ryohei Hieda
Organizatorių archyvo nuotr./Ryohei Hieda

Išskirtinis demonstracijų dalyvis – Oriol Castro iš Ispanijos, vienas iš restorano „Disfrutar“ šefų. Restoranas, kuriame jis su bendraminčiais darbuojasi, taip pat turi 2 „Michelin“ žvaigždes ir yra pelnęs net 9-ąją vietą 50-ies geriausių pasaulio restoranų 2019-ųjų reitinge. Dar 2 šefų demonstracijų dalyviai – Andrea Aprea iš restorano „VUN“ Italijoje, turinčio 2 „Michelin“ žvaigždes, bei Danielis Lopezas iš restorano „Kokotxa“ Ispanijoje su 1 „Michelin“ žvaigždute.

Organizatorių archyvo nuotr./Oriol Castro
Organizatorių archyvo nuotr./Oriol Castro

Šias rimtas svečių iš užsienio pajėgas šefų demonstracijose papildys talentingų Lietuvos virtuvės šefų ketvertukas: Martynas Praškevičius, Vytautas Samavičius, Matas Paulinas bei Martynas Meidus. Visi restoranai, kurių virtuvėms šie šefai vadovauja, puikuojasi aukščiausiose reitingo „30 geriausių Lietuvos restoranų“ pozicijose. Ko žiūrovai gali tikėtis iš lietuvių šefų ir kuo jiems patiems įdomi viešo gaminimo patirtis?

Pasak Martyno Praškevičiaus, geriausio Lietuvos restorano „Džiaugsmas“ virtuvės šefo, tokios demonstracijos šefams yra puiki proga pasisemti patirties, pamatyti, kaip dirba kolegos, kokiomis tendencijomis jie vadovaujasi. Bendrai vertindamas būsimą Lietuvos gastronomijos forumą žinomas šefas prisipažino, jog jį ypač džiugina jame tvyrantis bendrystės jausmas, jam pačiam tai tampa gera proga pasimatyti su retai matomais bičiuliais. M.Praškevičius teigė būtinai stebėsiantis kitų šefų demonstracijas, o ypač jam rūpi svečiai iš Ispanijos, pasak jo „jie dabar yra labai sekami, ypač jaunųjų virtuvės šefų“. Paklaustas, ką gamins savo demonstracijos metu, M.Praškevičius atskleidė, jog tai, greičiausiai, bus 2 patiekalai iš „Džiaugsmo“ meniu: užkandis iš bulvių ir žuvies patiekalas.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Martynas Praškevičius
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Martynas Praškevičius

Kitas šefas lietuvis, Vytautas Samavičius, restoranų „Monai“ ir „Momo Grill“ įkūrėjas bei šefas (3 vieta 2019 m. 30-ies geriausių restoranų reitinge), antrino kolegai M.Praškevičiui sakydamas, jog demonstracijos šefui yra gera proga parodyti savo stilių: „Žiūrovai išgirs, kuo gyvenu aš pats, mano restoranas. Būsiu atviras ir dalinsiuos viskuo, kas tik žiūrovui rūpės. Demonstraciją aš vertinu kaip savotišką diskusiją ir apie patiekalą, ir apie restoranų verslą apskritai.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vytautas Samavičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vytautas Samavičius

Paklaustas, kokį patiekalą žiūrovams pademonstruos, šefas išliko paslaptingas, mestelėjęs tik užuominą: „Tai bus kažkas, kas tarpusavyje puikiai dera, nors skamba, lyg visiškai nederėtų“. V.Samavičius teigė būtinai stebėsiantis kitų šefų demonstracijas, o Lietuvos gastronomijos forumą prisipažino vertinantis kaip geriausią šios temos renginį Lietuvoje, pasak jo – ne tik šefams, bet ir visiems, besidomintiems gastronomine kultūra.

Dar vienas žinomas šefas, supažindinsiantis su savo gaminimo filosofija – Matas Paulinas, 2-ąją vietą 30-ies geriausių Lietuvos restoranų reitinge pelniusio restorano „Nineteen18“ šefas. „Manau, pirmiausia demonstracijos bus naudingos stebėtojams – jiems tai galimybė geriau suprasti, kas vyksta restorano virtuvėje apskritai ir mūsų restorane konkrečiai, – sakė M.Paulinas, – O juk kuo daugiau lankytojas supranta, tuo labiau jis lavėja, nebijo iššūkių. Tai leidžia ir restoranui drąsiau kurti, nes lankytojas tą kūrybą supras.“

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Matas Paulinas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Matas Paulinas

Žinomas jaunosios kartos šefas pasakojo, jog demonstracijoje vystys 3 jam svarbias temas. Pasak jo, pirmoji jų bus skirta visa ko pradžiai – ūkiui, kur restoranas „Nineteen18“ augina sau ingredientus. Pasak M.Paulino, gaminamas patiekalas tą gerai atskleis. Antroji tema, anot jo, bus kasdienio produkto tyrinėjimas, parodant įvairias jo savybes bei galimybes. „Trečioji tema skirta laukinei gamtai ir ką iš to galima išspausti“, – konkrečių patiekalų taip ir neatskleisdamas intrigavo jis.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Šefas Martynas Meidus
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Šefas Martynas Meidus

Ketvirtuoju lietuviu šefų demonstracijose bus Martynas Meidus, restorano „Vila komoda“ Palangoje šefas (5-a vieta 2019 m. 30-ies geriausių restoranų reitinge). Nedaugžodžiaujantis M.Meidus prisipažino, jog dalyvavimas viešoje gaminimo demonstracijoje jam bus pirmas, tačiau iš to jis tikisi abipusio įdomumo – smalsumą patenkins ir šefas, ir žiūrovai. Jei tik bus laiko, M.Meidus ir pats ketina stebėti kolegų darbą. Apie tai, ką gamins, šefas taip pat užsiminė lakoniškai: „Bus kai kas sezoninio, aiškaus ir suprantamo.“

Lietuvos gastronomijos forumas, kurio dalimi taps unikalios šefų demonstracijos, Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vyks spalio 15–16 dienomis. Svečiai renginio metu taip pat klausysis svečių iš užsienio bei Lietuvos ekspertų pranešimų, galės apsilankyti specialiose teminėse zonose, skirtose naujovių pristatymui, vyno degustacijoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius