-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Veganus pakvies vasaros festivalis po atviru dangumi – vėl laukiama antplūdžio

Veganams subalansuoto maisto didžiųjų miestų kavinėse vis daugiau, o ir renginių pastaruoju metu netrūksta. Garsiai nuskambėjusių rudens ir žiemos renginių „Vegfest LT“ organizatoriai jau skelbia vasaros naujienas – birželio 10-ą dieną sostinėje vyks „Vegfest LT“ vasaros festivalis, kuris pirmąsyk vyks atvirame ore.
Žaliavalgiški daržovių suktinukai
Žaliavalgiški daržovių suktinukai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Idėja Lietuvoje organizuoti veganams skirtus renginius kilo Didžiojoje Britanijoje gyvenančiai Ventei Viteikaitei. „Čia veganizmo tradicijos jau labai senos, galima sutikti net trečiosios ir ketvirtosios kartos veganų, o veganų festivaliai organizuojami jau daugiau nei trisdešimt metų“, – pasakojo mergina.

„4FO Studio“ nuotr./Ventė Viteikaitė
„4FO Studio“ nuotr./Ventė Viteikaitė

Pirmieji veganų renginiai pradėti organizuoti JAV, vėliau persikėlė į Vakarų Europą ir išplito po visą pasaulį. Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Izraelyje veganų mugės bei festivaliai organizuojami kone kiekviename didesniame miestelyje.

„Pajutau, kad ir Lietuvoje veganų bendruomenė jau pakankamai didelė ir panašiam renginiui pribrendo metas. Norėjau, kad su šiuo gyvenimo būdu turėtų galimybę susipažinti dar daugiau žmonių“, – teigė V.Viteikaitė.

Pirmieji „Vegfest LT“ renginiai vyko pernai – rugsėjį buvo surengta rudeninė, o gruodį – kalėdinė mugė. Pasak organizatorės, šių renginių sėkme ji neabejojusi, tačiau tokio didžiulio susidomėjimo nesitikėjusi – buvo tikras antplūdis, lankytojai tiesiog šlavė prekes.

Gintarės Stepanavičiūtės nuotr./Veganiški triufeliai
Gintarės Stepanavičiūtės nuotr./Veganiški triufeliai

„Žmonių susidomėjimas – milžiniškas, o norinčiųjų prekiauti taip pat daugėja – vos paskelbus apie renginį prekybos vietos užsipildo per mėnesį“, – pasakojo V.Viteikaitė. Žadama, kad vasaros renginys bus didesnis nei du pirmieji. Veiks veganiškų produktų mugė, kurioje bus galima paskanauti veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, paragauti įvairių mėsos bei pieno produktų pakaitalų, įsigyti ekologiškų prekių, kosmetikos, knygų apie augalinę mitybą bei sveiką gyvenseną, specialios veganams bei žaliavalgiams skirtos virtuvinės įrangos, papuošalų, aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams. Mugėje šįkart dalyvaus nemažai gamintojų iš užsienio – Latvijos, Estijos, Lenkijos, taip pat Italijos ir Švedijos. Taip pat vyks paskaitos, maisto gaminimo pamokos, filmų peržiūros.

Veganai mano, kad nedera išnaudoti gyvų būtybių savo reikmėms, todėl nevartoja jokių gyvūninės kilmės produktų – atsisako mėsos, žuvies, pieno produktų, kiaušinių, medaus, vengia kailio ir odos dirbinių, neina į zoologijos sodus, delfinariumus ir cirką. Toks gyvenimo būdas pigesnis, sveikesnis, mažiau kenksmingas aplinkai.

Gabrielės Mortos Vilkaitės nuotr./Iliustracija „Ką valgo veganai?“
Gabrielės Mortos Vilkaitės nuotr./Iliustracija „Ką valgo veganai?“

Pasak V.Viteikaitės, veganizmas laikomas šiuo metu sparčiausiai pasaulyje augančiu judėjimu. Jungtinėje Karalystėje per pastaruosius keletą metų veganų skaičius išaugo daugiau nei dešimtį kartų ir šiuo metu viršija pusę milijono. Panaši statistika fiksuojama ir Vokietijoje, Italijoje, Prancūzijoje, o Izraelyje, kur veganų procentas tenkantis gyventojų skaičiui – didžiausias pasaulyje, jau siekia milijoną.

„Facebook“ suburta grupė „Lietuvos veganai“ šiuo metu jungia beveik 16 tūkst. narių ir yra pagrindinė šalies veganų platforma internete.

Kiek veganų Lietuvoje, nėra tiksliai žinoma, tačiau socialiniame tinkle „Facebook“ suburta grupė „Lietuvos veganai“ šiuo metu jungia beveik 16 tūkst. narių ir yra pagrindinė šalies veganų platforma internete. Grupėje dalijamasi augalinio maisto receptais, patarimais, kita informacija, diskutuojama veganizmo bei gyvūnų teisių temomis. „Kviečiu prisijungti visus norinčius – keisti mitybos įpročius turint bendraminčių palaikymą žymiai lengviau“, – tikino V.Viteikaitė.

Pasak merginos, tiek prekybos centrai, tiek maitinimo įstaigos jau atkreipė dėmesį į šią augančią grupę – prekyboje atsiranda vis daugiau produktų bei patiekalų be gyvūninės kilmės ingredientų. „Prieš keletą metų grįžus į Lietuvą ir paklausus apie veganiškus patiekalus, padavėjos tik gūžčiodavo pečiais, o šiuo metu tie patys restoranai jau siūlo veganišką meniu“, – džiaugėsi veganams skirtų renginių organizatorė.

„Vegfest LT“ vasaros festivalis vyks birželio 10-ą Vilniuje, prekybos ir pramogų centro VCUP lauko terasoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius