Dabar populiaru
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Veganai jau laukia vasaros – iki festivalio „Vegfest LT“ liko 3 mėnesiai

„Vegan RawHouse“ kokteiliai
Gamintojo nuotr. / „Vegan RawHouse“ kokteiliai
Šaltinis: 15min
0
A A

Po trijų mėnesių sostinėje šurmuliuos veganams ir visiems, besidomintiems šiuo gyvenimo būdu, skirtas festivalis „Vegfest LT“. Tai bus jau trečiasis „Vegfest LT“ ciklo renginys ir pirmasis atvirame ore, o būsimi dalyviai jau pradeda jam ruoštis.

Daugiau 15min Maistas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Pernai surengti pirmieji „Vegfest LT“ renginiai – rugsėjį vykusi rudeninė bei gruodį organizuota kalėdinė mugės sulaukė tūkstančių lankytojų, tad šiemet „Vegfest LT“ iniciatorė Jungtinėje Karalystėje gyvenanti lietuvė Ventė Viteikaitė ryžosi organizuoti didesnį renginį. „Tai bus didžiausias iki šiol vykęs „Vegfest LT“ renginys. Be kaip įprasta gausios mugės, lankytojų lauks paskaitos, maisto gaminimo pamokos, filmų peržiūros, bus įvairių staigmenų, o renginio savaitę veganams draugiški restoranai siūlys nemažas nuolaidas“, – pasakojo mergina.

4FO Studio nuotr./Ventė Viteikaitė
4FO Studio nuotr./Ventė Viteikaitė

Idėja organizuoti „Vegfest LT“ Ventei kilo apsilankius keletoje panašių renginių užsienyje. „Veganizmas gimė prieš maždaug pusšimtį metų, o veganams skirti renginiai pasaulyje rengiami jau daugiau nei trisdešimt metų. Pirmiausiai jie buvo pradėti rengti JAV, vėliau persikėlė į Europą bei kitas šalis“, – pasakoja Ventė.

Pasak jos, Jungtinėje Karalystėje veganams skirti festivaliai, mugės, organizuojami bene kiekviename didesniame miestelyje. „Pavyzdžiui, mano mieste – Northamptone, kuris dydžiu prilygsta Utenai, organizuojami net trys dideli veganų renginiai per metus, veikia vienas veganiškas bei vienas žaliavalgiškas restoranas, yra specialiai veganams skirta maisto parduotuvė“, – pasakoja lietuvė.

Veganizmas laikomas sparčiausiai plintančiu judėjimu pasaulyje. Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje veganų skaičius per paskutinius keletą metų išaugo daugiau nei dešimtį kartų ir viršija pusę milijono, panašus skaičius ir Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje. Kiek veganų Lietuvoje, nėra tiksliai žinoma, tačiau socialiniame tinkle „Facebook“ suburta grupė „Lietuvos veganai“ šiuo metu jungia beveik 17 000 narių – tai didžiausia šalies veganų platforma internete.

Gamintojo nuotr./„Raw Cakes” siūlomi žaliavalgiški tortai
Gamintojo nuotr./„Raw Cakes” siūlomi žaliavalgiški tortai

Veganai nevartoja mėsos, žuvies, jūros gėrybių, pieno produktų, kiaušinių, medaus, vengia su gyvūnais išbandytos kosmetikos, atsisako kailio, odos, vilnos, šilko, neina į zoologijos sodus, delfinariumus, cirką, nejodinėja. Toks gyvenimo būdas – ne tik etiškesnis, bet ir sveikesnis, pigesnis, mažiau kenksmingas aplinkai.

Gyvūninės kilmės produktų vartojimas siejamas su daugybe ligų, pradedant įvairiomis alergijomis, baigiant diabetu, širdies ir kraujagyslių sutrikimais, vėžiu. Pasaulio sveikatos organizacija užpernai mėsos gaminius priskyrė prie pirmosios grupės kancerogenų – tai pačiai grupei priklauso ir cigaretėse esančios medžiagos, asbestas, radioaktyvūs elementai.

Pasak Ventės, kuri veganiškai gyvena jau daugiau nei penkerius metus, pakeitus gyvenimo būdą kaip mat pagerėjo miegas, sumažėjo peršalimų, atsirado daugiau energijos. „Priežasčių rinktis veganizmą – daug“, – tvirtina ji. Organizuoti „vegfestą“ mergina ėmėsi dėl noro su veganišku gyvenimo būdu supažindinti kuo daugiau žmonių, paskatinti veganiškus verslus, padėti jiems surasti pirkėją.

Gamintojo nuotr./Veganišką maistą šventėms gaminantis „Vegan pipiras“ garsus savo kibinais
Gamintojo nuotr./Veganišką maistą šventėms gaminantis „Vegan pipiras“ garsus savo kibinais

Laikai, kai veganai maitinimosi įstaigose galėdavo gauti nebent salotų, baigėsi.

Pasak Ventės, susidomėjimas veganizmu Lietuvoje – akivaizdus. Į šią augančią grupę jau atkreipė dėmesį ir verslas. Prekybos centruose atsiranda vis daugiau veganams tinkamų produktų, o maitinimo įstaigos į meniu įtraukia vis daugiau ir įmantresnių patiekalų be gyvūninės kilmės ingredientų.

„Laikai, kai veganai maitinimosi įstaigose galėdavo gauti nebent salotų, baigėsi. Dar prieš keletą metų grįžus į Lietuvą ir paklausus apie veganiškus patiekalus, padavėjos tik gūžčiodavo pečiais, o dabar tie patys restoranai jau siūlo atskirus meniu veganams“, – džiaugėsi Ventė. Be to Vilniuje veikinačių veganiškų ir veganams draugiškų užkandinių skaičiumi jau baigiame pasivyti Rytų Europos veganų rojumi laikomą Varšuvą. „Turime net keletą veganiškų užkandinių, aukštos klasės augalinį restoraną „Alive“, o šiandien Vilniaus senamiestyje pradėjo veikti pirmoji Baltijos šalyse veganiška picerija „Kaimynai“, – vardija pašnekovė. „Vegfest LT“ festivalis – puiki proga susipažinti su daugeliu šalies veganiškų verslų vienoje vietoje.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Seitano kepsnys kataifi tešloje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Restorano „Alive“ patiekalas

Renginio centre – veganiškų produktų mugė. Lankytojai galės paskanauti įvairių veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, paragauti mėsos ir pieno produktų pakaitalų, įsigyti įvairių ekologiškų produktų, natūralios kosmetikos, literatūros apie augalinę mitybą ir sveiką gyvenseną, receptų knygų, papuošalų, aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams. Vyks plati edukacinė programa, savo veiklą pristatys Lietuvoje veikiančios gyvūnų teisių organizacijos.

„Daug kas mano, jog veganiškas maistas blankus, tačiau tai visiška netiesa. Daug kas tapę veganais, tvirtina, kad valgo daug skaniau ir įvairiau nei iki tol, atrado naujų produktų, apie kuriuos iki tol nė nebuvo girdėję. Kviečiu apsilankyti mugėje ir patys tuo įsitikinsite“, – šypsojosi Ventė.

„Vegfest LT“ vasaros festivalis vyks birželio 10 d. Vilniuje, VCUP prekybos ir pramogų centro penkto aukšto terasoje. Pagrindinis jo rėmėjas – „Gyvas“ baras.

Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką