Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Veganų festivalyje vasarą – nuo paskaitų iki gaminimo pamokų

Lygiai po 2 mėnesių sostinėje šurmuliuos „Vegfest LT“ vasaros festivalis. Tai jau trečiasis šio ciklo renginys ir pirmasis atvirame ore. Šis renginys skirtas visiems, norintiems daugiau sužinoti apie veganizmą bei augalinę mitybą.
Veganiškas burgeris
Veganiškas burgeris / „Vegfest LT” organizatorių archyvo nuotr.

„Veganizmas laikomas sparčiausiai pasaulyje plintančiu judėjimu – veganų skaičius auga ne dienomis, o valandomis, ši tendencija neaplenkia ir Lietuvos“, – teigia „Vegfest LT“ renginių sumanytoja Ventė Viteikaitė.

Jungtinėje Karalystėje, kur gyvena mergina, veganų skaičius per pastaruosius keletą metų išaugo daugiau nei dešimtį kartų ir siekia pusę milijono, panašus skaičius yra ir Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, o Izraelyje, kur veganų procentas gyventojų skaičiui – didžiausias pasaulyje, jau viršijo milijoną. Kiek veganų Lietuvoje, nėra tiksliai žinoma, tačiau socialiniame tinkle „Facebook“ suburta grupė „Lietuvos veganai“ šiuo metu vienija daugiau nei 17 tūkst. narių – tai pagrindinė šalies veganų platforma internete.

4FO Studio nuotr. /Ventė Viteikaitė.
4FO Studio nuotr. /Ventė Viteikaitė.

Idėją organizuoti „vegfestą“ Ventė atsivežė iš užsienio – Vakaruose panašūs renginiai organizuojami jau daugiau nei 30 metų ir sutraukia tūkstančius lankytojų. Ypač didelį įspūdį Ventei paliko Londone organizuojamas „Vegfest UK“ festivalis – dvi dienas trunkantis renginys sutraukia milžiniškas minias, o norint papulti į vidų, reikia daugiau nei valandą stovėti eilėje.

„Pajutau, kad ir Lietuvoje veganų skaičius jau gana didelis, taigi, panašiam renginiui jau atėjo laikas ir čia“, – sakė V.Viteikaitė. Organizuoti „Vegfest LT“ ją paskatino noras su veganišku gyvenimo būdu supažindinti dar daugiau žmonių bei paskatinti veganiškus verslus, padėti jiems pasiekti pirkėją. Praėjusį rugsėjį buvo surengta „Vegfest LT“ rudeninė, o gruodį – kalėdinė mugės, abi sulaukusios didelio susidomėjimo.

Šį kartą mugėje dalyvaus ypač daug dalyvių iš užsienio – kaimyninės Latvijos, Estijos, Lenkijos bei tolimesnių šalių.

„Vegfest LT“ vasaros festivalis, anot jos, bus didžiausias iš visų iki šiol vykusių veganams skirtų renginių. Veiks veganiškų prekių mugė, vyks paskaitos, maisto gaminimo pamokos, degustacijos, filmų peržiūros. Mugėje produkciją pristatys beveik šimtas gamintojų. „Šį kartą mugėje dalyvaus ypač daug dalyvių iš užsienio – kaimyninės Latvijos, Estijos, Lenkijos bei tolimesnių šalių“, – žadėjo V.Viteikaitė.

Organizatorių archyvo nuotr./„Sviestas sviestuotas“ riešutų sviestas
Organizatorių archyvo nuotr./„Sviestas sviestuotas“ riešutų sviestas

Mugės lankytojai galės paskanauti veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų, gėrimų, paragauti įvairių pieno ir mėsos produktų pakaitalų, įsigyti ekologiškų produktų, veganiškos kosmetikos, parfumerijos, literatūros apie sveiką gyvenseną ir augalinę mitybą, papuošalų, aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams.

Savo veiklą renginyje pristatys Lietuvos gyvūnų teisių organizacijos, vyks įvairias temas aprėpianti paskaitų programa. Rytų kultūros tyrinėtojas ir populiarintojas Tadas Snuviškis pasakos apie veganizmo ištakas Indijos filosofijoje, augalinės mitybos žinovė ir knygų autorė Kotryna Cikanauskienė kalbės apie tai, kodėl veganizmas – ateities mityba, o treneris Ignas Bakėjus patars, kokį maistą rinktis intensyviai sportuojantiems. Taip pat vyks maisto gaminimo demonstracijos, naujų veganiškų produktų degustacijos, rodomi filmai.

Organizatorių archyvo nuotr./„Gyvo baro“ burgeriai
Organizatorių archyvo nuotr./„Gyvo baro“ burgeriai

Daugiau nei prieš penkerius metus veganišką gyvenimo būdą pasirinkusi V.Viteikaitė, teigė, kad jis – pigesnis, sveikesnis, mažiau žalingas aplinkai. „Pakeitus mitybą atsirado daugiau energijos, pagerėjo miegas, sumažėjo peršalimų, – vardijo pašnekovė. – Be to veganiška mityba – itin įvairi ir skani“. Pasak merginos, daug kas perėję prie augalinės mitybos, atrado maisto gaminimo džiaugsmą bei daugybę naujų produktų, apie kuriuos iki tol nė nebuvo girdėję.

„Vegfest LT” vasaros festivalis VCUP prekybos ir pramogų centro penkto aukšto terasoje vyks birželio 10 dieną nuo 10 iki 18 val. Įėjimas nemokamas. Pagrindinis renginio rėmėjas – „Gyvas baras”.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius