Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Veganus ir jiems prijaučiančius vasarą Vilniuje kvies turgelis: sieks įkvėpti gyventi sveikiau

Nuo birželio 20 d., kito šeštadienio, visą vasarą Vilniuje veiks specialus „Veganų turgelis“. Jo lankytojai galės pavalgyti karštųjų patiekalų, užkandžių, išgerti kavos su veganišku tortu ar pyragaičiu, įsigyti įvairių produktų, pusfabrikačių, sveikatingumo prekių, natūralios kosmetikos ir švaros priemonių, „zero waste“ (liet. gyvenimo be atliekų) reikmenų.
Veganiški desertai
Veganiški desertai / Gintarės Stepanavičiūtės nuotr.

Turgelio idėja – supažindinti visuomenę su veganišku, tvariu gyvenimo būdu bei paskatinti labiau rūpintis savo sveikata, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Pastarųjų mėnesių įvykiai parodė, kad žmonių sveikatos būklė – itin prasta, o supratimas apie sveikatą – menkas. Būtent todėl savo renginiuose labiausiai laukiame sveikus produktus siūlančių gamintojų ir prekeivių. Be to, didelė dalis prekių – ekologiškos“, – pasakojo Veganų turgelio sumanytoja Ventė Viteikaitė, daugeliui žinoma kaip grupės „Lietuvos veganai“ socialiniame tinkle „Facebook“ įkūrėja ir administratorė bei festivalio „Vegfest LT“ organizatorė.

4Fo Studio nuotr./Ventė Viteikaitė
4Fo Studio nuotr./Ventė Viteikaitė

Dar viena turgelio idėja – palaikyti mažus vietinius verslus. „Bendravome su jais per visą karantiną – jis buvo labai sunkus, daugelis patyrė didelių nuostolių. Norime jiems padėti kuo greičiau vėl atsistoti ant kojų, tad dalyvio mokestį padarėme itin nedidelį“, – sakė mergina. Pasak jos, dėl įvestų ribojimų į rudenį buvo nukelti visi didieji „Vegfest LT“ festivaliai, tad renginių, susitikimų yra labai išsiilgusi ir visa veganų bendruomenė.

Gabrielės Mortos Vilkaitės nuotr. /Veganams skirto renginio akimirka
Gabrielės Mortos Vilkaitės nuotr. /Veganams skirto renginio akimirka

Nors turgelis bus mažesnis už „Vegfest LT“ renginius, jame bus galima įsigyti didelę dalį tų prekių, kurias lankytojai rasdavo „vegfestuose“, bus ir nemažai naujų dalyvių, kaip įprastai bus papildomų atrakcijų – veiks vaikų zona, gros didžėjai ir gyvos muzikos atlikėjai, vyks įvairūs konkursai, loterijos.

Jau kurį laiką galvojau apie nuolatinį veganišką turgelį, kokius turi Londonas, Berlynas, Varšuva ir daugybė kitų didmiesčių.

Pirmieji renginiai veganams Lietuvoje buvo pradėti rengti 2016 m. ir labai išpopuliarėjo. „Jau kurį laiką galvojau apie nuolatinį veganišką turgelį, kokius turi Londonas, Berlynas, Varšuva ir daugybė kitų didmiesčių, tačiau gyvenu Jungtinėje Karalystėje ir tai įgyvendinti Lietuvoje būtų buvę sudėtinga, tačiau aplinkybės susiklostė taip, kad šią vasarą leisiu Vilniuje, ir supratau, kad būtent dabar yra metas tai padaryti“, – šypsojosi V.Viteikaitė. Veganiškai ji gyvena jau aštuonerius metus ir džiaugiasi, kad tiek visame pasaulyje, tiek Lietuvoje būti veganu tampa vis paprasčiau.

Evelinos Michalovskytės nuotr. /„Tealure“ produktai veganams skirtame renginyje
Evelinos Michalovskytės nuotr. /„Tealure“ produktai veganams skirtame renginyje

Veganai mano, jog nedera savo reikmėms išnaudoti kitų gyvų būtybių, tad nevalgo mėsos, žuvies, jūrų gėrybių, pieno produktų, kiaušinių ir netgi medaus, vengia su gyvūnais išbandytos ar gyvūninės kilmės sudedamųjų dalių turinčios kosmetikos, atsisako kailio, odos, vilnos, šilko, neina į zoologijos sodus, delfinariumus, cirką su gyvūnais, nejodinėja, nevažinėja kinkiniais. Kiek veganų yra Lietuvoje, nėra tiksliai žinoma, tačiau jau minėta grupė „Lietuvos veganai“ šiuo metu jungia daugiau nei 30 tūkst. narių.

„Priežasčių rinktis veganizmą – iš tiesų daug“, – tikino V.Viteikaitė. Visus besidominčius ji kviečia apsilankyti „Veganų turgelyje“, o rudenį ir žiemą – Vilniuje, Kaune ir Šiauliuose rengiamuose „Vegfest LT“ festivaliuose.

Veganų turgelis Vilniuje šeštadieniais šurmuliuos prie prekybos ir laisvalaikio centro „Panorama“. Daugiau informacijos ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius