Dabar populiaru

Naujausios

Publikuota: 2017 kovo 10d. 13:00

Vienintelis Baltijos šalyse: po balsavimo feisbuke – veganiškos picos baras

Veganiška pica bare „Kaimynai“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr. / Veganiška pica bare „Kaimynai“

Tai, kad nutarei visai atsisakyti gyvūninės kilmės produktų, visai nereiškia, kad nuo šiol teks atsisakyti populiarių valgių. Anaiptol. Veganizmo judėjimui įgaunant pagreitį visame pasaulyje, neatsilieka ir Lietuva – čia vis daugiau vegetarams, veganams skirtų restoranų, o nuo šiol kvies ir specializuota vieta, kur bus galima pavalgyti orginalių veganiškų picų.

Sostinės senamiestyje įsikūręs baras „Kaimynai“ nuo kovo 10-osios, penktadienio, prisistato kaip vienintelė Baltijos šalyje veganiška picerija. Vietą, kurioje baras veikia, veganiškai besimaitinantys žmonės žino puikiai – čia nuo 2015 m. veikė pirmasis Lietuvoje veganiškas restoranas „Gyvas“, šiam išsikėlus į kitą vietą, į Odminių gatvę nutarta vilioti tą pačią publiką – veganus, vegetarus ir jiems prijaučiančius.

Priešingai nuo kai kurių kitų prabangių ar net kiek pretenzingų vietų, veganiškų picų bare „Kaimynai“ interjeras dvelkia „pasidaryk pats“ stiliumi, vieniems jis, be abejonės, patiks, kitus atstums.

Tačiau šios vietos šeimininkai aiškina kūrę vietą, kur jaukiai jaustųsi ir kuklias pajamas gaunantys studentai ar moksleiviai, orientuojamasi į klientą iki 30 metų. O būtent šioje amžiaus grupėje veganizmo idėjos greičiausiai ir prigyja.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Baro „Kaimynai“ interjeras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Baro „Kaimynai“ interjeras

Įdomu, jog už tai, kad šioje vietoje atsirastų būtent picerija, socialiniame tinkle „Facebook“ balsavo patys Lietuvos veganai. Kaip teigė viena jų atstovių, veganiškų renginių organizatorė Ventė Viteikaitė, kiek veganų šiuo metu yra Lietuvoje, nėra tiksliai žinoma, tačiau „Facebook“ suburta grupė „Lietuvos veganai“ šiuo metu jungia 17 tūkst. narių ir yra pagrindinė šalies veganų platforma internete.

Veganiškos picerijos virtuvėje sukasi ir picų receptus kuria Karolis Preikšaitis – šefas veganas, šios vietos pristatymo popietėje pasiūlęs viena už kitą įdomesnes picas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karolis Preikšaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karolis Preikšaitis

Žadama, kad valgiaraštyje picų bus mažiausiai 10 rūšių, jos nuolat kis, o dalis bus ne tik veganiškos, bet ir skirtos žmonėms, netoleruojantiems glitimo – šios bus kepamos su ruginiu ar originaliu žiedinių kopūstų padu (jie apverdami, smulkinami, nusunkiami ir iš gautos masės formuojamas padas, ant kurio klojami priedai). „Norime, kad šioje vietoje visi jaustųsi jaukiai ir mėgautųsi skaniu maistu – nesąmonė, kad veganiška mityba su tuo prasilenkia“, – sakė šefas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Veganiška pica bare „Kaimynai“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Veganiška pica bare „Kaimynai“

Veganizmas šiuo metu laikomas sparčiausiai pasaulyje augančiu judėjimu. Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje per pastaruosius keletą metų veganų skaičius išaugo daugiau nei 10 kartų ir šiuo metu viršija 0,5 mln. Panaši statistika fiksuojama ir Vokietijoje, Italijoje, Prancūzijoje, o Izraelyje, kur veganų procentas tenkantis gyventojų skaičiui, – didžiausias pasaulyje, jau siekia milijoną.

Veganiškos picos receptas specialiai 15min skaitytojams:

Tikro vegano picos

Ingredientai:

Picos padui:

  • ​160 g miltų;
  • 60 ml šilto vandens;
  • 1/6 šaukštelio druskos;
  • 1/3 šaukštelio cukraus;
  • 10 g mielių;
  • 30 ml alyvuogių aliejaus.

Picos viršui:

  • špinatų;
  • vyšninių pomidorų;
  • moliūgo sėklų, 30 min. brinkintų vandenyje;
  • avokado;
  • juodųjų alyvuogių

Paruošimas:

1. Išmaišyti mieles, vandenį, cukrų ir druską, tada sumaišyti mišinį su miltais.

2. Išminkius tešlą, palikti šiltai apie 70-80 min., kol pakils. Po to tešlą galima laikyti šaldytuve ir naudoti, kada prireiks. Tešlą kočioti rankomis, švelniai spaudžiant vidurį ir stumiant į kraštus, kad kraštai susiformuotų storesni už centrą.

3. Iškočiotą picos pagrindą ištepame aliejumi ir pomidorų pasta, paskaninta pipirais, druska, baziliku ir raudonėliais.

4. Ant pagrindo dedame per pusę padalintus vyšninius pomidorus, pasmulkintas alyvuoges ir saują vandenyje brinkintų moliūgų sėklų.

5. Dedam kepti į iki 250 C karščio įkaitintą orkaitę, kepame 3–6 min.

6. Iškepus picai ant viršaus dedame nesmulkintus špinatus ir smulkiai supjaustytą avokadą be odelės.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Veganiška pica bare „Kaimynai“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Veganiška pica
Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Gyvenimas

Savo atradimais medikus šokiruojantis P.Claytonas: trys maistinės medžiagos gali mus išgelbėti nuo daugelio ligų ir senėjimo

Tiesiogiai Sportas

Svarbiausias sezono vakaras: „Real“ prieš „Liverpool“ – dėl Čempionų lygos titulo

Aktualu

Tauragės rajone vyras nušovė du žmones ir nusižudė pats

Kultūra

G.Urbonas apie Lietuvos paviljoną Venecijos architektūros bienalėje: kad išliktume kaip rūšis, turime keisti mąstymo įpročius

Gazas

„Mercedes-Benz“ gerbėjų vasaros sezono atidaryme – beveik 150 ypatingų automobilių

Kultūra

Ką verta skaityti vasarą: penkios Billo Gateso rekomenduojamos knygos

Pasaulio savaitės įvykiai – įspūdingiausiuose kadruose (2018 gegužės 20 – 26 d.)

Gyvenimas

Kas nutinka su poromis ilgalaikiuose santykiuose? 5 moksliniai faktai

„Atsarginiai“: į kampą įvaryti čempionai, Ch.Paulo netektis ir L.Jameso dominavimas geriausių lygos penketų istorijoje

Verslas

Palanga pradeda vasaros sezoną: svečiai akylai stebi patiekalų kainas

Sportas

C.Ronaldo per treniruotę Kijeve sužalojo žiniasklaidos atstovą

Vardai

Trakuose – Evelinos Sašenko vestuvės: „Prie šios bažnyčios įvyko pirmas mūsų pasimatymas“

Aktualu

Paulius Jurkevičius: Maisto menestreliai dainuoja sveiką majonezą

Aktualu

Gaisras Vilniaus dangoraižyje galėjo baigtis tragedija kaip Londone: šiurpinantys sutapimai

Vardai

Panevėžyje ištekėjo pirmojo „X Faktoriaus“ nugalėtoja Giedrė Vokietytė

Gyvenimas

„Dydis nesvarbu“ pataria: stilingas plius dydžio bikinis. Kaip išdrįsti jį apsivilkti?

Vardai

Šeštą mėnesį nėščia Greta Lebedeva atrodo stulbinamai: kaip jai pavyko išsaugoti tokią figūrą?

Pasaulis kišenėje

Puikiai išsilaikiusios senosios Joniškio žydų kapinės: akmuo, medis ir sustojęs laikas

15min recenzija Kultūra

Knygos recenzija. Sauliaus Paukščio „Pustoniai ir atspalviai“ – bohema amerikiečio akimis

Panevėžyje sučiuptas neblaivus ir teisių neturintis vairuotojas

Naujienos

Gyvenimas

Savo atradimais medikus šokiruojantis P.Claytonas: trys maistinės medžiagos gali mus išgelbėti nuo daugelio ligų ir senėjimo

Tiesiogiai Sportas

Svarbiausias sezono vakaras: „Real“ prieš „Liverpool“ – dėl Čempionų lygos titulo

Aktualu

Tauragės rajone vyras nušovė du žmones ir nusižudė pats

Kultūra

G.Urbonas apie Lietuvos paviljoną Venecijos architektūros bienalėje: kad išliktume kaip rūšis, turime keisti mąstymo įpročius

Gazas

„Mercedes-Benz“ gerbėjų vasaros sezono atidaryme – beveik 150 ypatingų automobilių

Kultūra

Ką verta skaityti vasarą: penkios Billo Gateso rekomenduojamos knygos

Pasaulio savaitės įvykiai – įspūdingiausiuose kadruose (2018 gegužės 20 – 26 d.)

Gyvenimas

Kas nutinka su poromis ilgalaikiuose santykiuose? 5 moksliniai faktai

„Atsarginiai“: į kampą įvaryti čempionai, Ch.Paulo netektis ir L.Jameso dominavimas geriausių lygos penketų istorijoje

Verslas

Palanga pradeda vasaros sezoną: svečiai akylai stebi patiekalų kainas

Sportas

C.Ronaldo per treniruotę Kijeve sužalojo žiniasklaidos atstovą

Vardai

Trakuose – Evelinos Sašenko vestuvės: „Prie šios bažnyčios įvyko pirmas mūsų pasimatymas“

Aktualu

Paulius Jurkevičius: Maisto menestreliai dainuoja sveiką majonezą

Aktualu

Gaisras Vilniaus dangoraižyje galėjo baigtis tragedija kaip Londone: šiurpinantys sutapimai

Vardai

Panevėžyje ištekėjo pirmojo „X Faktoriaus“ nugalėtoja Giedrė Vokietytė

Gyvenimas

„Dydis nesvarbu“ pataria: stilingas plius dydžio bikinis. Kaip išdrįsti jį apsivilkti?

Vardai

Šeštą mėnesį nėščia Greta Lebedeva atrodo stulbinamai: kaip jai pavyko išsaugoti tokią figūrą?

Pasaulis kišenėje

Puikiai išsilaikiusios senosios Joniškio žydų kapinės: akmuo, medis ir sustojęs laikas

15min recenzija Kultūra

Knygos recenzija. Sauliaus Paukščio „Pustoniai ir atspalviai“ – bohema amerikiečio akimis

Panevėžyje sučiuptas neblaivus ir teisių neturintis vairuotojas

Vardai

Žinau, ką renkuosi

Atnaujinkime namus

Video

Metas rinktis

Maistas

Laikas griliui

Išlaikyk atostogų ritmą

Remontas be nervų

Sveikata

Automobilių švaros centras AINAVA

Ryškiems įvarčiams

Pasaulis kišenėje

Sulčių nauda

Naujas regėjimas

Unicef vaikų bėgimas „Už kiekvieną vaiką“

Renginių gidas

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką