Dabar populiaru
Publikuota: 2018 rugsėjo 12d. 20:56

Vilniaus Bernardinų parke drąsuoliai skanavo nosį riečiančio delikateso

Švediškos pūdytos silkės pristatymo renginys
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr. / Švediškos pūdytos silkės pristatymo renginys

Trečiadienio, rugsėjos 12-osios pavakarę, gurmaniško renginio vietą netoli Vilnelės Vilniaus Bernardinų parke buvo nesunku rasti pagal kvapą. Tiesa, ne gardų kavos, obuolių pyrago ar cinamono, bet tikrų tikriausią pūdytos silkės dvoką. Lietuvos-Švedijos draugija Vilniuje visiems keisto maisto mėgėjams metė švediškos pūdytos silkės „surströmming“ iššūkį.

Smalsuolių Bernardinų parke susirinko ne tiek jau mažai, vienas kitą drąsindami, juokaudami, o kai kurie ir raukydamiesi jie dėjosi į burną silkės gabaliukus, patiekiamus su tradiciniais priedais – virtomis bulvėmis, svogūnais, traškia duona. Buvo ir tokių, kurie gundėsi šio skanėsto paragauti, tačiau galų gale neišdrįso.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Švediškos pūdytos silkės pristatymo renginys
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Švediškos pūdytos silkės pristatymo renginys

Būtent aitrus kvapas ir yra išskirtinė šio delikatesu vadinamo produkto savybė, o skonis nėra toks jau šokiruojantis – tiesiog rūgštoka silkė, jei gausiai užkandama priedais, nesunkiai nuryjama ir pernelyg nenustebinanti.

Nors šią silkę įprasta vadinti pūdyta, iš tikrųjų tai fermentuota Baltijos strimelė, tokiu būdu Švedijoje ruošiama jau kelis šimtmečius – nuo XVI a. Žuvis šiam dvokiančiam skanėstui gaudoma dar birželio mėnesį, tada pamirkoma sūryme, palaikoma saulėje, o tada paliekama šaltai fermentuotis iki 6 mėnesių. Iš tiesų silkė nesupūva, mat nuo to apsaugo gausiai vartojama druska – sūrymas, kuriame silkė išmirkyta, būna stiprios koncentracijos. Žuviai pakankamai pasifermentavus, ji uždaroma į skardines ir laukia progos, kai bus skanaujama.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Švediškos pūdytos silkės pristatymo renginys
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Švediškos pūdytos silkės pristatymo renginys

Viena tokių progų Švedijoje yra rudens pradžią žyminti šventė – tada ir ima sklisti specifinis šio delikateso kvapas. Įvairiuose turistiniuose ar įdomaus maisto giduose rekomenduojama lankantis Švedijoje tokiu būdu paruoštos žuvies būtinai paragauti, tačiau tai tikrai nėra kasdienis švedų maistas.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Švediškos pūdytos silkės pristatymo renginys
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Švediškos pūdytos silkės pristatymo renginys

Beje, nemažai didžiųjų oro linijų bendrovių draudžia šios silkės skardines gabentis lėktuvuose, nes yra buvę atvejų, kai dėl slėgio jos sprogo. Bernardinų parke ragavusieji silkės dabar jau žino, kokiu kvapeliu tuomet teko mėgautis.

Lietuvoje pūdytos silkės kartas nuo karto rudenį galima įsigyti parduotuvėse „Šiaurės jūra“.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Švediškos pūdytos silkės pristatymo renginys
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Švediškos pūdytos silkės pristatymo renginys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Vardai

Talentingi vaikai

Praktiškai su „Norfa“

Laimė jaustis saugiai

Esports namai

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką