Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus kavos festivalyje – pupelės rekordininkės ir iš jų paruošta kava

Kovo 23–25 dienomis sostinėje vykstančiame „Vilnius Coffee Festival 2018“ kavos mėgėjai gali ne tik stebėti geriausių šalies baristų kovas dėl čempiono titulo, susipažinti su kavos profesionalais iš Lietuvos bei užsienio, bet ir čia pat, „Lofte“, paragauti retų išskirtinio skonio kavos rūšių.
Vilniaus Kavos Festivalis 2018
Vilniaus kavos festivalis 2018 / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Viena iš jų – specialiai festivaliui iš „Paulig“ skrudyklos Suomijoje pirmą kartą į šalį atvežta savo dydžiu stebinančių Maragogipe pupelių kava, rašoma pranešime spaudai.

Auga aukštai, stebina dydžiu

Maragogipe yra natūrali Typica – vieno seniausių arabikos porūšių – mutacija, atrasta Brazilijos šiaurės rytuose esančioje Bahijos valstijoje.

Pagrindinis Maragogipe kavą iš kitų išskiriantis bruožas – labai didelės ir akytos kavos pupelės. Dėl šios priežasties jos dažnai vadinamos dramblio pupelėmis. Visiškai subrendusios jos būna raudonos spalvos. Šio porūšio kavamedis taip pat atrodo kitaip nei kiti – jam būdingi didesni lapai bei mažesnis kavos pupelių derlius.

15min nuotr. / Maragogipe kavos pupelės
15min nuotr. / Maragogipe kavos pupelės

Paprastai Maragogipe kavamedžiai auginami didesniame nei 2 km aukštyje virš jūros lygio. Tai viena aukščiausiai augančių kavos pupelių rūšių. Tokiame aukštyje pupelės auga lėtai ir tai suteikia kavai unikalių savybių. Viena jų – saldžiai rūgštus citrusinis skonis. Būtent tokio skonio pupelės yra auginamos pietvakarių Kolumbijoje, Narino regione esančiame ūkyje „La Pena“.

Iš vieno geriausių kavos ūkių kalnuose

Ūkio „La Pena“ savininkas kolumbietis Andželas Orlandas Estrada 35 savo gyvenimo metus skyrė žemės ūkiui ir 10 metų – kavos auginimui. Pasak ūkininko, ši veikla pakeitė jo šeimos gyvenimą, suteikdama daugiau prasmės ir daugiau pajamų. Visus darbus – nuo kasdienių pastangų išsaugoti sveikus kavamedžius ir reguliaraus jų persodinimo iki pupelių fermentacijos, džiovinimo ir derliaus nuėmimo – svarbiausio etapo, užtikrinančio aukštą kavos kokybę, – atlieka „La Pena“ ūkyje dirbantys A.Estrados šeimos nariai.

AFP / „Scanpix“ nuotr. / Kavamedis
AFP / „Scanpix“ nuotr. / Kavamedis

1900–2100 metrų virš jūros lygio įkurtame trijų hektarų ūkyje auga daugiau nei 11 tūkst. kavamedžių. Vidutinė oro temperatūra šioje vietovėje svyruoja apie 18–22 laipsnių šilumos, kavos pupelės yra renkamos nuo gegužės iki rugpjūčio mėnesio.

A.Estrada savo ūkyje taip pat augina Caturra ir Castillo rūšies kavą. Jis yra vienas geriausių Andų kalnuose plytinčio Narino krašto kavos augintojų, turintis įvairių rūšių kavamedžių bei visą savo dėmesį ir laiką skiriantis kavos pupelių kokybei užtikrinti.

Jo užauginta kava pakeliui į Lietuvoje vykstantį „Vilnius Coffee Festival 2018“ buvo paskrudinta Helsinkyje „Paulig“ įkurtoje „Kulma“ skrudykloje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius