Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vilniaus restoranai keliauja į Palangą: srautus tikisi traukti maisto kokybe

„Tai, ką pajūryje iki šiol siūlė daugelis vietų, yra baisu, – pokalbio metu mestelėjo vienas iš pašnekovų, – mes atėjome kelti maisto kokybės.“ Madinga Vilniaus kepykla, mėsos ir jūros gėrybių restoranai, kokybiškų picų ir japoniškų dubenėlių taškas, kiek vėluojantis vieno geriausių Lietuvoje virtuvės šefo projektas – panašu, jog didžiausiame Lietuvos kurorte šiemet turime tikrą naujų vietų bumą. 15min domėjosi, kas sostinės verslininkus vilioja į Palangą, kokie jų lūkesčiai bei ką ketina daryti sezonui pasibaigus.
Saulėta diena Palangoje
Restoranas Palangoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Įsiliejau į Palangos verslininkų gretas. Galėsiu verkti rudenį“, – juokauja „Selfish“ restoraną valdančios įmonės „Polita“ vadovas Renatas Vainius. Šis jūros gėrybių restoranas įsikūrė išskirtinėje vietoje, kone visai prie pat kopų kelyje Centrinės Palangos gelbėtojų stoties link. Šioje vietoje galima ragauti midijų, iš Portugalijos žvejų atkeliaujančių aštuonkojų, ispanų gaudomo tuno, jūros ežių ir kitų gėrybių, išgerti vyno, o ieškantiems romantikos paruošti rinkiniai pasitikti saulei ir saulėlydžiui.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./„Selfish“ savininkas Renatas Vainius
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./„Selfish“ savininkas Renatas Vainius

Į J.Basanavičiaus gatvę nenorėjo

Pirmasis „Selfish“ restoranas prieš 5 metus įsikūrė sostinėje, ne taip seniai – Kaune, o dabar duris atvėrė ir Palangoje. Į kurortą atvyko ir dalis jau apmokyto personalo iš Vilniaus.

„Turėjom pasiūlymų kurtis Basanavičiaus gatvėje, bet nenorėjome. Norėjosi atokiau, kur kitoks kontingentas. Atsitiktinių klientų nelabai norime, verčiau tiksliniai, o čia tokie ir ateina. Taip čia ir atsidūrėme. Jautėm spaudimą iš pažįstamų, kodėl neatvažiuojame į pajūrį. Matyt, pribrendo reikalas“, – pasakojo R.Vainius.

Paskutinius 3–5 metus Palangoje labai jaučiasi, kad viskas eina geryn.

Jo įspūdžiu, Palanga per pastarąjį dešimtmetį pasikeitė į gerąją pusę, jau kuris laikas čia įsikuria nauji, tačiau kartu gerai žinomi restoranai „Ypač šią vasarą! Bus tikrai gerų restoranų, šoktelės kokybė, ateina gerų vardų – Čeprackas, Lapinskas, Monciškėse „Šturmų švyturys“. „Užsikabino“ už tos geros laimės praėjusią vasarą, prisiklausė gerų gandų (juokiasi). O iš tiesų manau, kad paskutinius 3–5 metus Palangoje labai jaučiasi, kad viskas eina geryn. Labai daug žmonių perka antrąjį būstą, tai irgi lemia, kad verslas čia ateitų. Būtų tobula, jei valdžia įrengtų žiemos atrakcionų parką, kad sumažintų sezoniškumą“, – kalbėjo verslininkas.

Išskirtinėje aplinkoje – specialūs pasiūlymai

Kol kas „Selfish“ turi planų veikti ir žiemą, laikas parodys, ar visu pajėgumu, ar tik savaitgaliais. Jau turima užsakymų ir asmeninėms šventėms – gimtadieniams, vestuvėms. Svečius vilioja graži restorano apsuptis – čia pat kopos, pušynas, jūra.

„Kadangi turime verslą jau 30 metų, sunku mus pagąsdinti. Anksčiau transporto srityje sukomės. Daug kas dejuoja, kad maitinimo verslas sunkus. Nėra labai lengvas, bet taip gali sakyti tie, kurie neturėjo transporto verslo. Taigi vėliau neatrodo toks sudėtingas“, – sakė R.Vainius.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Selfish“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Selfish“

Šalia jo restorano veikia ir krautuvėle, kurioje galima įsigyti jau paruoštų maisto paketų saulei palydėti ir pasitikti. „Ryte galima gauti šviežiai spaustų apelsinų sulčių, kavos, pora kruasanų ir su krepšeliu pusryčiauti pajūry. Vakare turime kitą paketą – „Palydėk saulę“. Tai dvylikos vienetų austrių dėžutės, kurias lengva atidaryti. Galima pasimėgauti gėrimu ir kopose ant pleduko sėdint bei austres lukštenant palydėti saulę. Tokį pasiūlymą turime tik Palangoje, nes tik čia turime jūrą“, – teigė verslininkas.

J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./„Selfish“ įsikūrė visai netoli jūros
J. Andriejauskaitės / 15min nuotr./„Selfish“ įsikūrė visai netoli jūros

Gavo netikėtą pasiūlymą ir ryžosi

Pozityviai nusiteikusi su nauja vieta Daukanto gatvėje Palangoje startuoja ir madingų Vilniaus kepyklų „Druska, Miltai ir Vanduo“ bendrasavininkė Barbora Grigaliūnaitė-Kadūnienė.

Ji pasakoja, jog prieš porą metų buvo suplanuota nuosekli kepyklos plėtra – po naują vietą kas pusmetį, tačiau pandemija ir karantinai viską sujaukė. Sostinėje neseniai duris atvėrė dvi vietos viena po kitos, o tada nukrito ir pasiūlymas iš Palangos. „Mus pasikvietė dvi merginos Ieva ir Aušra, kurios jau antrą vasarą Palangoje turi stilingą išparduotuvę OutShop.lt, tad galima sakyti, jog kolaborojamės. Jos ieškojo, kas turimose patalpose tiktų būti kartu ir kreipėsi į mus. Nors buvo didelis iššūkis, nemažai streso, ryžomės, štai ir dabar, kalbėdama su jumis, dažau Palangoje stalus“, – juokdamasi sakė B.Grigaliūnaitė-Kadūnienė.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Druska, Miltai ir Vanduo“ kepiniai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Druska, Miltai ir Vanduo“ kepiniai

„Druska, Miltai ir Vanduo“ duris atvėrė vos praėjusį penktadienį, tačiau jau dirba pilnu tempu ir nesiskundžia srautu – prisėsti galima ir viduje su galimybių pasu, ir lauke, vietos čia netrūksta. Itin maloniai pašnekovę nuteikia tai, jog čia ateina ir vilniečių, kurie jau puikiai pažįsta meniu, taip pat žmonės, kurie kepyklą pažinojo virtualiai, iš socialinių tinklų, o dabar, atvykę į Palangą, gali visko paragauti.

Dauguma patiekalų yra tie, kurie pamėgti Vilniuje, tačiau bus ir keli ekstra pasiūlymai būtent Palangai.

„Kol suvažiuos visa komanda, dirbame iki 16 val. Čia siūlome atostogų pusryčius. Dauguma patiekalų yra tie, kurie pamėgti Vilniuje, tačiau bus ir keli išskirtiniai pasiūlymai būtent Palangai. Vėliau ketiname dirbti ilgiau, gal iki 20–21 valandos“, – planais dalijosi pašnekovė ir pridūrė, jog kepyklos Palangoje kol kas nėra, kepiniai kelis kartus per savaitę atvežami iš sostinės. „Bet nesakau, kad kepyklos niekada čia nebus“, – sakė ji.

Kol kas „Druska, Miltai ir Vanduo“ Palangoje planuojamas kaip sezononis projektas. „Tačiau nesu tikra, kad tai nepasikeis, pamatysim“, – sakė ką tik atvertos kavinės bendrasavininkė.

Kavinės nuotr. /„Druska, Miltai ir Vanduo“ Palangoje
Kavinės nuotr. /„Druska, Miltai ir Vanduo“ Palangoje

Norėjo dirbti patys ir įdarbinti įrangą

„Pratiname žmones, kad prie mūsų picos nebus nei kečupo, nei majonezo. Galime pasiūlyti nebent aliejuko su rozmarinais“, – smagiai apie savo naują projektą „Dvi lapės“ Palangoje, Ošupio take, pasakojo ne vieno restorano Vilniuje bendraturtis, virtuvės šefas Egidijus Lapinskas. Beje, kuo čia dėtos lapės? „Nes dvi čia gyvena, be to, aš esu Lapinskas“, – pavadinimo kilmę mikliai išdėstė pašnekovas.

Kodėl patyręs restoranų verslo vilkas pasirinko Palangą? „Vilniuje verslai sustojo, užsidarė, o tu turi techniką, nori dirbti, tad perkėlėme tą įrangą čia, į pajūrį, atvažiavome patys. Šie keli mėnesiai leis toliau dirbti, turėti užsiėmimą. Mano įspūdžiu, Vilniuje kokie 95 proc. barų vis tiek merdi, „geriausią visų laikų vasarą“ pernai ten turėjo tik tie, kurie yra Vilniaus, Islandijos gatvėse, J.Basanavičiaus aikštėje, o mūsų ten nėra“, – sakė jis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Verslo partneriai Egidijus Lapinskas (d.) ir Arminas Darasevičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Verslo partneriai Egidijus Lapinskas (d.) ir Arminas Darasevičius

„Sprogome nuo trečios dienos“

„Dvi lapės“ Monciškėse atsivėrė dar gegužės pradžioje ir, anot E.Lapinsko, „sprogom nuo trečios dienos, nespėjome kepti. O kepame mes sąžiningas picas, o ne kokias šaldytas, be to, net ir kečupo, majonezo neduodame, keliame pajūrio maisto kokybės kartelę“. Šioje vietoje dar galima skanauti ir japoniškų dubenėlių „donburi“.

„Palangoje smagu, pas mus lankosi daug vilniečių, aplink apstu sportiškų žmonių, kaituotojų, visi atsipalaidavę, o dirbam, sukamės iki pat vakaro kasdien“, – įspūdžiais dalijosi šefas iš Vilniaus ir atskleidė, jog kuria ir dar vieną projektą – gastro barą „Jūrų lapė“ Šventojoje. Preliminariai jis turėtų startuoti apie Jonines.

Tie restoranai, kurie tiekia gerą maistą, turi lankytojų ir per lietų.

Ar E.Lapinsko verslas pajūryje bus sezoninis? „Žinote, nesuprantu to verkimo dėl prasto oro. Tie restoranai, kurie tiekia gerą maistą, turi lankytojų ir per lietų. Esu nusteikęs, kad „Dvi lapės“ Palangoje veiks iki spalio mėnesio, o kaip bus Šventojoje, bus matyti, kai atsidarysime. Jei tik ten bus judesio, dirbsime, net nesvarbu, kad ir į nuostolį. Svarbiausia, kad tą judesį palaikytume“, – sakė pašnekovas.

Strelkabelka nuotr./„Dvi lapės“ kepa picas, vilniečiams pažįstamas iš „Time4Pizza“ laikų
Strelkabelka nuotr./„Dvi lapės“ kepa picas, vilniečiams pažįstamas iš „Time4Pizza“ laikų

Įdomų projektą stabdo stringančios statybos

Vilniuje yra daug Martyno Praškevičiaus, restorano „Džiaugsmas“ vyriausiojo šefo, kūrybos gerbėjų, tai vienas tituluočiausių šefų Lietuvoje. Tad belieka kol kas apmaudauti, jog užtrukusios statybos sugriovė jo naujo projekto planus pajūryje. S.Nėries gatvėje planuojama atidaryti Rytų-Vidurio Azija dvelkiančią erdvę. Ji turės naują, su sostinės restoranu nesusijusį pavadinimą, tiesa, kokį, dar tik renkamasi.

Bus kažkas kitokio – Rytų -Vidurio Azijos virtuvė, įkvėpta Tel Avivo.

„Užstrigom su statybom, žiauriai. Esame pasimetę... Dar sunku ir pasakyti, gal rugpjūtį, rugsėjį atsidarysime. Bus kažkas kitokio – Rytų -Vidurio Azijos virtuvė, įkvėpta Tel Avivo. Pasirinkome šašlykus, aplink tai suksis virtuvė. Trūksta pajūryje tų gerų vietų, yra keletas, bet netelpa žmonės... Norėjom tokį konceptą įgyvendinti Vilniuje, bet kortos taip susidėliojo, kad atsidarysime Palangoje. Ir mokinių turėsiu, ir pats dirbsiu, ir į Vilnių grįšiu“, – pasakojo M.Praškevičius.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Martynas Praškevičius.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Martynas Praškevičius.

Galiausiai virtuvės šefas pridūrė, jog sugriuvus pirminiams planams, sunku ir pasakyti, ar naujoji erdvė visgi užgims šiemet, o galbūt jau tik būsimą pavasarį. Dirbti žiemą neplanuojama dėl pačios vietos specifikos – joje svečiams būtų per šalta. „Tai labiau rudeninis, pavasarinis ir vasaros projektas, nes ir pati vieta tokia – pavėsinė, senas pastatėlis, kurioje nuo rusų laikų buvo čeburekinė“, – pasakojo M.Praškevičius.

Žinomas restoranas po viešbučio stogu

Su kitu žinomu virtuvės šefu, Liutauru Čepracku, susijęs dar vienas naujas taškas Palangoje – viešbutyje „Gabija“ duris atvėręs „MEAT Steak House“ restoranas. 15min primena, jog to paties pavadinimo vietos veikia Vilniuje ir Nidoje, jų kūrybos vadovas irgi yra L.Čeprackas.

„Viešbutis „Gabija“ siekia atsinaujinti, todėl ir pakvietėme bendradarbiauti vienus aukščiausio lygio profesionalų restoranų veikloje. Tai yra „MEAT Steak House restoranų prekės ženklas“, – naujieną komentavo UAB „Pajūrio Gabija“ direktorė Indrė Stasiulaitytė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Meat Steak House“ meniu Palangoje iš esmės nesiskiria nuo Vilniaus ar Nidos
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Meat Steak House“ meniu Palangoje iš esmės nesiskiria nuo Vilniaus ar Nidos

Naujajame restorane viešbučio svečiams tiekiami pusryčiai švediško stalo principu, tačiau čia taip pat laukiami visi lankytojai. Kaip teigė I.Stasiulaitytė, palyginus su Vilniaus ir Nidos restoranų meniu, pristatomas Palangoje iš esmės nepasikeitęs, o tai reiškia, jog čia gausu mėsos patiekalų, yra vėlyvųjų pusryčių klasika ir pan. Be to, viešbučio turėtą restorano komandą papildė „MEAT Steak House“ žmonės.

Paklausta, ar šiemet stipriai justi naujų vietų pajūryje bumas ir kaip jie jaučiasi šiame kontekste, pašnekovė teigė, jog „smagu, kad Palangoje atsiranda naujų, stiprių vietų, tai skatina žmones atvykti bei mėgautis skaniu maistu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius