Dabar populiaru
Publikuota: 2018 kovo 8d. 11:19

Žinoma šefė kulinarinių filmų pristatyme sukūrė valgomą lietuviško miško gamtovaizdį

Festivalio „Kino pavasaris“ kulinarinių filmų pristatymas
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr. / Festivalio „Kino pavasaris“ kulinarinių filmų pristatymas

Kai kovo 8-ąją vyksta tradicinė „Kino pavasario“ bilietų abonementų akcija, festivalis ir toliau stebina. Kovo 7-osios vakare susirinkusiems į kulinarinių filmų pristatymą svečiams buvo pateikta aukštosios maisto kultūros ir gurmaniško kino sintezė. Pirmąja vakaro dalimi pasirūpino šefė Inga Turminienė, svečiams patiekusi unikaliai atkurtą mūsų šalies peizažą. Tiksliau – valgomą miško paklotę, samanas ir net ežerus.

Vakaro metu buvo parodytas vienas festivalio kulinarinių filmų – dokumentinis pasakojimas „Michelin“ žvaigždutės: virtuvės istorijos („Michelin Stars: Tales From the Kitchen“, rež. Rasmus Dinesen), siūlantis aštrų žvilgsnį į „Michelin“ žvaigždutes pelniusių šefų ir jų restoranų kasdienybę.

Didelis stalas dengtas miško reljefo atspaudu, o ant stalo paviršiaus – kulinarinėmis priemonėmis efektingai atkurtas miško gamtovaizdis. Netikėtumo efektas – tradiciškai žalia miško paklotė, atrodanti kaip desertas, tačiau tai – sūrūs vieno kąsnio užkandžiai, išmėtyti po „samanas“ su netikėtomis tekstūromis ir skoniais...

Taip gerai pažįstamą mūsų šalies peizažą – kulinarinį šedevrą sukūrė restorano IETI savininkė ir šefė I.Turminienė. Tai vienintelė lietuvė, patekusi į geriausių pasaulio šefių finalinį 16-tuką bei geriausiųjų 300-uką („The Best Chef’s Awards“). Inga stažavosi tokiuose restoranuose kaip tris „Michelin“ žvaigždes turinčiame „Geranium“ (Danija), dviem „Michelin“ žvaigždėmis įvertintame prancūziškos virtuvės restorane „The Greenhouse“, o dabar sėkmingai kuria savo restorane Kaune.

Roberto Daskevičiaus ir Tautvydas Stuko nuotr./Inga Turminienė ir Algirdas Ramaška
Roberto Daskevičiaus ir Tautvydas Stuko nuotr./Inga Turminienė ir Algirdas Ramaška

„Esame dėkingi Ingai, kad šįvakar lietuviškų ingredientų ir modernių technologijų bei savo talento dėka ji sugebėjo atkurti kuo tikriausią Anykščių šilelį ir padovanoti mums nepaprastą miško skonį. Šis naujovių ir atradimo jausmas būdingas ir šio vakaro filmo herojams.

Jau ir Lietuvoje pasigirsta kalbų apie galimybes ir siekius sulaukti „Michelin“ vertintojų mūsų šalyje, nors iki šiol jų vizitus gaubia paslaptis, o kriterijai, kuriais vadovaujantis ekspertai atrenka ir suteikia „Michelin“ žvaigždutes, nėra iki galo aiškūs. Vis dėlto kelis jų galima įvardyti: kūrybiškumas, inovatyvumas, investicijos į produkto gerinimą. O tai sutampa su mūsų kompanijos „Santa Maria“ keliamais tikslais ir požiūriu į darbą bei produkto kokybę“, – pristatymo vakare kalbėjo ilgametis festivalio kulinarinių filmų partnerio „Santa Maria“ atstovas Darius Dovidaitis.

Pasivaišinę neįprastais zefyrais iš daržovių, miško augalų lapais iš džiovintos uogienės ir valgomais spygliais, programos pristatymo svečiai išvydo dokumentinį filmą „Michelin“ žvaigždutės: virtuvės istorijos“. Auksiniame gastronomijos amžiuje šis filmas seka neįtikėtinų meniu ir kulinarijos šventyklų pasakas bei kapsto giliai po „Michelin“ gido istoriją, jo trūkumus ir neretai kritinę reikšmę šiuolaikinei maisto kultūrai. Tačiau režisierius pasistengė, kad pasakojimas apie tai taptų įdomus ne tik aistringiems gastronomams, bet ir kiekvienam naujų istorijų ištroškusiam žiūrovui.

VIDEO: „Michelin“ žvaigždutės: virtuvės istorijos“ filmo anonsas

Tarp šių metų kulinarinių filmų – dar viena dokumentinė juosta „Maisto dievaitės“ („The Godesses of Food“, rež. Vérane Frédiani), paliečianti ne tik maisto kultūros, bet ir lyčių nelygybės temą. Nuo trijų „Michelin“ žvaigždučių šefių iki moterų virėjų, someljė ir verslininkių iš viso pasaulio – žiūrovai susipažins su kūrybingomis, inovatyviomis moterimis, maisto deivėmis, kurios siekia pakeisti vyrų valdomo pasaulio taisykles per gastronomiją.

VIDEO: „Maisto dievaitės“ filmo anonsas

Paelja, tortilija, gaspačas, krevetės, pinčios, troškiniai ir daug vyno arba vandens. Aktoriai Steve’as Cooganas ir Robas Brydonas trečią kartą priima skaniai pavalgyti mėgstančio, „Kino pavasario“ žiūrovų puikiai pažįstamo režisieriaus Michaelio Winterbottomo iššūkį filme „Atostogos Ispanijoje“ („Trip to Spain“). Jie tikrina savo apetitą, sąmojingumą ir humoro jausmą skirtinguose Ispanijos restoranuose, kol jiems specialiai ruošiami tradiciniai ir unikalūs patiekalai, kuriuos ragaujant atsiranda progų pabendrauti įvairiausiomis temomis.

VIDEO: „Atostogos Ispanijoje“ filmo anonsas

2018 m. visus „Kino pavasario“ filmus rasite paspaudę čia, o apie festivalio abonementų akciją – čia.

Partnerio turinys

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Aktualu

Kalinių maištui įsisiūbuojant, teisingumo ministras ramina: „Situacija kontroliuojama“

Aktualu

Karininko papirkimu įtariamas buvęs Šiaulių oro uosto vadovas R.Mikšys

Sportas

Nuteistas E.Petrauskas: „Jei toks Lietuvoje teisingumas, tai kam nešu šiai šaliai medalius?“

Aktualu

Naktį į šeštadienį vairuotojai turėtų būti atsargesni: bus slidu, laukia lietingas savaitgalis

24sek

Joe Arlauckas prabilo istorijomis: su Sabu ir Kurtinaičiu gėrė 15 butelių degtinės

Aktualu

Demaskuota grupuotė, per 5 metus Lietuvos šešėlinėje ekonomikoje panaudojusi 60 mln. eurų

Aktualu

Penktadienį dalį Vilniaus užvaldė eismo chaosas: avarijos, neveikiantys šviesoforai ir spūstys

„Eurolygos diena“: kaip M.Grigonis pagaliau sulaukė Šaro skambučio (3/4)

Vardai

Stanislavas Stavickis-Stano: „Aš sergu vėžiu, bet pasveiksiu“

Aktualu

15min paaiškina: kodėl streikuoja mokytojai ir ko jie reikalauja?

Lapkričio TOP 13: knygų antplūdis artėjant šventėms

Vardai

Po skyrybų dramos Sigitas Martinavičius Balyje vedė Editą Rupeikaitę: nuotaka švenčia ne tik vestuves

Vardai

15min studijoje – Mantas Katleris ir Mantas Stonkus: kaip du komikai surenka pilnas arenas

Gyvi regionai

Merų forumas. Stebėkite tiesiogiai 15min portale

24sek

Trys „Žalgirio“ bosai: kaip jie išsprendė Šaro galvosūkį?

Pasaulis kišenėje

Artimųjų Rytų magija: kelionė į spalvingąjį Omaną

Verslas

Seimas skuba lopyti turtuoliams palankias mokesčių reformos spragas, buhalteriai piktinasi

Mokslas.IT

Nustatyta, kurie metai buvo patys blogiausi žmonijos istorijoje

Aktualu

Lietuvos ambasadoriumi Lenkijoje pradeda dirbti Eduardas Borisovas

Naujienos

Aktualu

Kalinių maištui įsisiūbuojant, teisingumo ministras ramina: „Situacija kontroliuojama“

Aktualu

Karininko papirkimu įtariamas buvęs Šiaulių oro uosto vadovas R.Mikšys

Sportas

Nuteistas E.Petrauskas: „Jei toks Lietuvoje teisingumas, tai kam nešu šiai šaliai medalius?“

Aktualu

Naktį į šeštadienį vairuotojai turėtų būti atsargesni: bus slidu, laukia lietingas savaitgalis

24sek

Joe Arlauckas prabilo istorijomis: su Sabu ir Kurtinaičiu gėrė 15 butelių degtinės

Aktualu

Demaskuota grupuotė, per 5 metus Lietuvos šešėlinėje ekonomikoje panaudojusi 60 mln. eurų

Aktualu

Penktadienį dalį Vilniaus užvaldė eismo chaosas: avarijos, neveikiantys šviesoforai ir spūstys

„Eurolygos diena“: kaip M.Grigonis pagaliau sulaukė Šaro skambučio (3/4)

Vardai

Stanislavas Stavickis-Stano: „Aš sergu vėžiu, bet pasveiksiu“

Aktualu

15min paaiškina: kodėl streikuoja mokytojai ir ko jie reikalauja?

Lapkričio TOP 13: knygų antplūdis artėjant šventėms

Vardai

Po skyrybų dramos Sigitas Martinavičius Balyje vedė Editą Rupeikaitę: nuotaka švenčia ne tik vestuves

Vardai

15min studijoje – Mantas Katleris ir Mantas Stonkus: kaip du komikai surenka pilnas arenas

Gyvi regionai

Merų forumas. Stebėkite tiesiogiai 15min portale

24sek

Trys „Žalgirio“ bosai: kaip jie išsprendė Šaro galvosūkį?

Pasaulis kišenėje

Artimųjų Rytų magija: kelionė į spalvingąjį Omaną

Verslas

Seimas skuba lopyti turtuoliams palankias mokesčių reformos spragas, buhalteriai piktinasi

Mokslas.IT

Nustatyta, kurie metai buvo patys blogiausi žmonijos istorijoje

Aktualu

Lietuvos ambasadoriumi Lenkijoje pradeda dirbti Eduardas Borisovas

Vardai

Ypatingos

07:40
07:22

Gera keliauti kartu

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Sveikata

Mamos prieš meningokoką

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką