Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2018 m. „30 geriausių restoranų“: 10 vieta: geriausia Indijos įkvėpta virtuvė Lietuvoje – „Gaspar's“

Trečius metus iš eilės sėkmingai besivystantis „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje projektas šiemet kartu su indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ įgauna daugiau reikšmės ne tik lokaliai. Jis tampa vis populiaresniu gidu užsienio keliautojams Lietuvoje.
 Šefas Gaspar Fernandes
Šefas Gaspar Fernandes / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Nuo birželio 11 dienos kasdien projekto tinklalapyje ir portale 15min atskleidžiamas geriausių šalies restoranų 2018 m. reitingas pradedant nuo 30 vietos, o birželio 28 dieną specialaus renginio metu Vilniuje paaiškėjo aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.

Tokie restoranų vertinimai ir apdovanojimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva jau trečius metus iš eilės – nebe išimtis. Ta proga prieš trejus metus buvo suburta „Gero maisto akademija“, kurioje dabar yra per 100 šiame projekte balsuojančių maisto industrijos profesionalų.

  • Šefas Gaspar Fernandes
  • Vadovai Gaspar Fernandes, Kristina Fernandes
  • Virtuvės tipas moderni virtuvė įkvėpta Indijos
  • Darbo laikas I-IV 12:00-22:30, V-VI 12:00-23:00, VII 10:00-20:30
  • Adresas Pylimo g. 23-3, Vilnius
  • Internete www.gaspars.lt
  • Atidarymo metai 2015 m.
  • Vienu metu čia telpa 34 sėdimos vietos
  • Vidutinė patiekalo kaina karšto – 17,50 Eur (šalto – 8 Eur)
  • Terasa yra
  • Pusryčiai yra (tik sekmadieniais)
  • Dienos pietūs yra (12:00-15:00)
  • Šunims draugiški

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Iš egzotiškosios Goa salos kilusiam Gasparui labai greitai pavyko sužavėti savo svečius ir sukurti neeilinę gastronominę patirtį Lietuvoje. Taigi nuo pat „30 geriausių restoranų“ projekto pradžios šis, nors ir labai nedidelis, Gasparo vardu užvadintas restoranas užtikrintai puikuojasi geriausiųjų iš geriausių sąrašo viršuje (2017 m. – 8 vieta, 2016 m. – 11 vieta).

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Gaspar's“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Gaspar's“

GASPARO ISTORIJA TRUMPAI. G.Fernandes į Lietuvą atvyko iš Didžiosios Britanijos, tačiau gimė saulėtoje Goa saloje, o jo seneliai yra portugalai. Vienas jų buvo šefas – ruošė maistą portugalų kolonistų valdžiai, karališkiesiems asmenims. Kulinarinį talentą iš jo perėmė Gasparo mama. Abu šio Lietuvoje greitai išgarsėjusio šefo tėvai sukosi maisto gaminimo versle.

Taigi Gasparas jau nuo mažens žinojo, kad irgi nori būti šefu. Siekdamas to tikslo jis pabaigė prestižinę „Le Cordon Bleu“ kulinarijos mokyklą Londone. Dirbo daugelyje vietų ir visiškai nesigėdija prisipažinti, jog pradėjo nuo indų plovimo. Jo rekordas – 600 lėkščių per dieną. Vėliau sekė vis svarbesni ir kūrybiškesni darbai. Galiausiai jis dirbo prestižinio golfo klubo „Wentworth Golf Club“ Londone virtuvėje.

Atsikraustęs (dėl meilės) į Vilnių, jaunasis šefas ilgai negalvojo, ką čia veikti. Jis seniai žinojo, kad turės savo restoraną, tik iki susitikimo su savo meile, baltarusų kilmės Kristina, nežinojo, kuriame pasaulio taške jis tiksliai bus.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Gaspar's“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Gaspar's“

RESTORANO IŠSKIRTINUMAS. „Gaspar's“ reprezentuoja europietišką virtuvę su šiuolaikinės indų virtuvės įtaka. Lietuvoje tai yra išties unikalu, ypač žinant, kad virtuvė turi ir savo slaptą prieskonių mišinį, kuris nuolatiniams lankytojams jau yra puikiai atpažįstamas, bet vis dar sunkiai iššifruojamas. Šiuos ypatinguosius prieskonius ruošia Gasparo giminės Indijoje ir siunčia į Lietuvą, todėl jis yra tikras, kad tokio mišinuko Europoje daugiau niekas kitas neturi.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Gaspar's“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Gaspar's“ patiekalas

MENIU TRUMPAI. Iš kartos į kartą perduodamos kulinarinės žinios Gasparui pasitarnauja ieškant unikalumo jungiant skirtingas virtuves su lietuviškais produktais ir indiškais prieskoniais. O meniu turinys – labai priklausomas nuo sezonų.

Indų kilmės šefas iškart pastebėjo, kad lietuviai mėgsta dūmo kvapą. Taigi šiame restorane yra nemažai patiekalų gaminamų ant griliaus. Ypač vasarą čia čirška tiek žuvis, tiek mėsa ar jūros gėrybės. Žiemą šefas imasi vadinamojo slow cooking, kai procesai vyksta lėčiau, ilgiau ir žemoje temperatūroje. Žinoma, visais metų laikais nepamirštant TO prieskonių mišinio, kuris sukuria gasparišką patiekalų skonį. Beje, virtuvė labai dažnai turi specialių pasiūlymų, kurių nėra meniu – klauskite ir ragaukite dėmesio vertų Gasparo eksperimentų.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Gaspar's“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Gaspar's“ patiekalas

KULINARINIAI HITAI. Svogūnų bhaji su pomidorų ir tamarindų padažu, karamelizuotų svogūnų piure ir marinuotais šalotais – 6 Eur, vištienos tikka, patiekiama su agurkais, jogurto padažu bei traškiomis bulgur kruopomis – 6 Eur, Gasparo mamos karis (su vištiena, krevetėmis arba Jumbo krevetėmis) – 11-20 Eur, ciberžolių ledai su pistacijų kremu, sviestinių sausainių trupiniais – 6 Eur.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Gaspar's“ desertas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Gaspar's“ desertas

KLAUSIMAI ŠEFUI GASPARUI FERNANDESUI

– Gasparai, į kurį restoraną Lietuvoje vestum atvykusius draugus?

– Kai Lietuvoje lankosi mano šeima, būtinai keliaujame į „Sue's Indian Raja“. Taip pat į „Böff“. Manau, kai kažkur vediesi savo svečią – labai svarbu stabilumas ir kokybės garantas.

– Į Lietuvą atvykai prieš 4 metus, kokius pokyčius matai vietinėje gastronomijoje?

– Kai čia atvykau 2014 m., buvo kokios 4-5 gerai žinomos vietos pavalgyti. Lietuvos restoranų kultūra tuomet tik pradėjo išgyventi savo pakilimą. 2015 m. atsidarė daug naujų vietų, o 2016-uosius galėčiau įvardinti kaip naujų restoranų bumo metus. 2017 metai irgi buvo gana aktyvūs, tačiau tą laiką pavadinčiau stabilizacijos. Šie ir ateinantys, tikiuosi, atneš dar daugiau stabilumo šioje srityje.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Gaspar's“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Gaspar's“

– Kokia ambicija tave kamuoja pastaruoju metu?

– Jau esu susiplanavęs dvejas kūrybines atostogas. Vienos įvyks jau rugsėjį. Po jų spalio mėnesį pristatysiu naują meniu. Tuomet gruodį išvyksiu į Indiją dar vienoms kūrybinėms atostogoms. Jų metų noriu atrasti naujos keramikos savo restoranui ir, žinoma, parsivežti tam tikrų ingredientų. Manau, kad sausį pristatysiu kai ką, ko savo restorane dar nedariau.

„30 geriausių restoranų“ organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, Valstybiniu turizmo departamentu prie Ūkio ministerijos ir žurnalu „Geras Skonis“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“ – palaiko „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje idėją, skatinančią restoranus pasitempti, o maisto gurmanams turėti kokybiško maisto vietų gidą.

„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius