Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2018 m. „30 geriausių restoranų“: 12 vieta: didžiausias kilimas geriausiųjų sąraše šiemet – „Apvalaus stalo klubas“

Trečius metus iš eilės sėkmingai besivystantis „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje projektas šiemet kartu su indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ įgauna daugiau reikšmės ne tik lokaliai. Jis tampa vis populiaresniu gidu užsienio keliautojams Lietuvoje.
Rasa Šnaiderienė
Rasa Šnaiderienė / Restorano archyvo nuotr.

Nuo birželio 11 dienos kasdien projekto tinklalapyje ir portale 15min atskleidžiamas geriausių šalies restoranų 2018 m. reitingas pradedant nuo 30 vietos, o birželio 28 d. specialaus renginio metu Vilniuje paaiškės aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.

Tokie restoranų vertinimai ir apdovanojimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva jau trečius metus iš eilės – nebe išimtis. Ta proga prieš trejus metus buvo suburta „Gero maisto akademija“, kurioje dabar yra per 100 šiame projekte balsuojančių maisto industrijos profesionalų.

  • Mentoriai Pasquale Palamaro, Rado Mitro, Juris Dukalskis
  • Vadovė Raimonda Repšytė
  • Virtuvės tipas naujai atrastos lietuviškos gėrybės moderniojoje gastronomijoje
  • Darbo laikas laikas I-VII (12:00-23:00)
  • Adresas Karaimų g. 53A, Trakai
  • Internete www.asklubas.lt
  • Atidarymo metai 1996 m.
  • Vienu metu čia telpa 42 sėdimos vietos
  • Vidutinė patiekalo kaina karšto – 29 Eur (šalto – 11 Eur)
  • Terasa yra
  • Pusryčiai nėra
  • Dienos pietūs nėra
  • Šunims draugiški

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Pernai geriausiųjų trisdešimtuką pradėjęs, šiemet „Apvalaus stalo klubas“ kilo netgi per 18 pozicijų ir tai yra didžiausias kilimas šių metų sąraše!

Restorano archyvo nuotr./Restoranas „Apvalaus stalo klubas“
Restorano archyvo nuotr./Restoranas „Apvalaus stalo klubas“

RESTORANO ISTORIJA TRUMPAI. Prieš daugiau nei 20 metų Rasa Šnaiderienė kartu su savo tėvais pradėjo „Apvalaus stalo klubo“ istoriją. Namuose nuolat puoselėtos tradicijos šiltai priimti svečius, juos maloniai nustebinti neįprastu patiekalu ir papuoštu stalu jai tapo atspirties tašku kuriant savo restoranų ir viešbučių verslą. Išskirtinėje Trakų vietoje stovinčių restorano, picerijos ir viešbučio pastatų istorija prasidėjo 1996 m., tačiau tuometinis vaizdas nė iš tolo nepriminė, to, ką ten matome šiandien.

Restorano archyvo nuotr./Restoranas „Apvalaus stalo klubas“
Restorano archyvo nuotr./Restoranas „Apvalaus stalo klubas“
Restorano archyvo nuotr./Restoranas „Apvalaus stalo klubas“
Restorano archyvo nuotr./Restoranas „Apvalaus stalo klubas“

RESTORANO IŠSKIRTINUMAS. Išskirtinė vieta su geriausiu vaizdu į istorinę Trakų pilį įpareigoja kurti išskirtinę virtuvę. „Apvalaus stalo klubo“ meniu jau daug metų prižiūri keli iškilūs mentoriai. „Mentorių tikslingai dairomės nuolat“, – pasakoja restorano įkūrėja ir savininkė R.Šnaiderienė. Šiuo tikslu Trakuose viešėjo šefai iš Islandijos – Ragnaras Omarssonas ir Bjorgvinas Myrdalas, Ispanijos kulinarijos žvaigždė Sergio Bastard'as, Bordo regiono šefas Stephane Casset'as Stephano ir kiti.

Restorano archyvo nuotr./Mentorius Juris Dukalskis
Restorano archyvo nuotr./Mentorius Juris Dukalskis

MENIU TRUMPAI. Dabartinį „Apvalaus stalo klubo“ meniu sukūrė vieną „Michelin“ žvaigždutę užsitarnavusio restorano „Indaco“, esančio Italijos Iskijos saloje, šefas Pasquale Palamaro. Šio a la carte šerdis – naujai atrastos lietuviškos gėrybės šiuolaikinėje gastronomijoje, kurį vainikuoja konditerio Nello Iervolino desertai.

Restorano archyvo nuotr./Nello Iervolino
Restorano archyvo nuotr./Nello Iervolino

„Čia (tai, kas lietuviška) ir dabar (sezoninės gėrybės) kartu su pasauliu (globalios tendencijos ir technologijos)“ – vadovaujantis šia filosofija yra kuriamas kiekvienas naujas šio restorano valgiaraštis. Taigi čia dominuoja vietiniai produktai, kurie pagal sezono galimybes yra papildomi to laikotarpio derliumi iš šeimininkų daržo. O gaminimui yra naudojamos pačios įvairiausios technikos: nuo tradicinių ir istorinių iki modernių.

Restorano archyvo nuotr./Restorano „Apvalaus stalo klubas“ patiekalas
Restorano archyvo nuotr./Restorano „Apvalaus stalo klubas“ patiekalas

NAUJIENOS. Garsiojo Estijos restorano „Ribe“ šefas Rado Mitro iš Slovakijos pagal „Apvalaus stalo klubo“ darbuotojų mentorystės programą sukūrė kelis patiekalus vasaros sezonui: veršienos kapotinį su shimeji grybais, sezoninių daržovių užkandį, šaltą žirnelių ir špinatų sriubą, ypatingąjį keptą karvelį. Taip pat yra siūlomas ir R.Mitro kūrybos šventinis meniu ypatingoms progoms.

Restorano archyvo nuotr./Mentorius iš Slovakijos Rado Mitro
Restorano archyvo nuotr./Mentorius iš Slovakijos Rado Mitro

KULINARINIAI HITAI. Lietuviškas rūkytas ungurys – 12 EUR, makaronai „Cannelloni“ su baltajame vyne troškinta ėriena, garuose virtais žiediniais kopūstais, burokėlių, šafrano ir špinatų padažais, juoduoju sepijų rašalu – 11 EUR, desertas „Saldi srovė“ – 13 EUR.

Restorano archyvo nuotr./Restorano „Apvalaus stalo klubas“ patiekalas
Restorano archyvo nuotr./Restorano „Apvalaus stalo klubas“ patiekalas

ERDVĖ. Atvykęs į „Apvalaus stalo klubą“ pasijunti tarsi trumpam būtum pakilęs nuo kasdienybės. Pirmiausia užburia didingas iš restorano puikiai matomas vaizdas į Trakų pilį. Restorano interjeras – irgi neeilinis: klasikos ir elegancijos dermė. Abejingų nepalieka ir čia naudojami indai, kuriuos restorano atstovai atsivežė iš „Pordamsa“ gamyklos Ispanijoje – šis porcelianas įkvėpė ne vieną žinomą pasaulio šefą.

Restorano archyvo nuotr./Restoranas „Apvalaus stalo klubas“
Restorano archyvo nuotr./Restoranas „Apvalaus stalo klubas“

3 KLAUSIMAI ŠEIMININKEI RASAI ŠNAIDERIENEI

– Į kurį restoraną Lietuvoje vestumėtė atvykusius svečius (be savojo)?

– Džiaugiuosi, kad Lietuvos restoranų rinka plečiasi ir tobulėja. Tad restoraną renkuosi pagal svečio poreikius: verslo pusryčiams ir pietums mėgstu „Stebuklus“, siekdama svečiams pristatyti modernią lietuvišką virtuvę – „Džiaugsmą“ ir „Sweet Root“. Pasimėgauti įdomiu vynu – „Somm“ ir „Atelier“, ieškodama įdomių maisto ir vyno derinių – „Dine“. Žuvies ir modernių patiekalų patiekalų ieškau „Bizzare“ ir „El Mercado“, pastarąjį mėgstu dar ir dėl neįpareigojančios aplinkos. Sekmadienio pusryčiams rekomenduoju „Halės“ turgų.

– Rasa, ar kulinarija gali būti lyginama su menu?

– Restorano kuriami patiekalai – tai ir mano, kaip Gurmanų gildijos narės, misijos dalis, siekis prisidėti prie Lietuvos gastronominės tapatybės formavimo, integruojant vietinius autentiškus ir savitus ingredientus, kuriant naujus skonius, improvizuojant skirtingų šalių gastronominėmis inovacijomis ir derinant jas su mūsų Lietuvos tradicijomis, istorija, kaip nesibaigiančiu įkvėpimo šaltiniu...

– Tuomet kokia konkretesnė ambicija šiuo klausimu Jus kamuoja pastaruoju metu?

– Pristatyti Lietuvos svetingumą formuojant gastronominės šalies portretą. Beje, kviesdama mentorius šefus siekiu, kad augintume kulinarijos kultūrą, lavintume įgūdžius ne tik komandoje, bet ir skleistume savo kompetencijas ir gastronomijos žinias už įmonės ribų.

„30 geriausių restoranų“ organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, Valstybiniu turizmo departamentu prie Ūkio ministerijos ir žurnalu „Geras Skonis“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“ – palaiko „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje idėją, skatinančią restoranus pasitempti, o maisto gurmanams turėti kokybiško maisto vietų gidą.

„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius