Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2018 m. „30 geriausių restoranų“: 15 vieta: geriausia prancūziška virtuvė Lietuvoje – „Saint Germain“

Trečius metus iš eilės sėkmingai besivystantis „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje projektas šiemet kartu su indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ įgauna daugiau reikšmės ne tik lokaliai. Jis tampa vis populiaresniu gidu užsienio keliautojams Lietuvoje.
Šefas Gediminas Švenčionis
Šefas Gediminas Švenčionis / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Nuo birželio 11 dienos kasdien projekto tinklalapyje ir portale 15min atskleidžiamas geriausių šalies restoranų 2018 m. reitingas pradedant nuo 30 vietos, o birželio 28 d. specialaus renginio metu Vilniuje paaiškės aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.

Tokie restoranų vertinimai ir apdovanojimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva jau trečius metus iš eilės – nebe išimtis. Ta proga prieš trejus metus buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 šiame projekte balsuojančių maisto industrijos profesionalų.

  • Šefas Gediminas Švenčionis
  • Vadovas Dainius Vasiliauskas
  • Virtuvės tipas prancūziška virtuvė
  • Darbo laikas I–VI 11:00–00:00, VII 11:00–23:00
  • Adresas Literatų g. 9-32, Vilnius
  • Internete www.saintgermain.lt
  • Atidarymo metai 2005 m.
  • Vienu metu čia telpa 40 sėdimų vietų
  • Vidutinė patiekalo kaina karšto – 20 Eur (šalto – 13 Eur)
  • Terasa yra
  • Pusryčiai yra (tik savaitgaliais nuo 11:00)
  • Dienos pietūs nėra
  • Šunims nedraugiški (terasoje – galima)

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Šių metų „30 geriausių restoranų“ reitinge „Saint Germain“ pakilo penkiomis pozicijomis ir yra geriausias prancūziškos virtuvės restoranas Lietuvoje.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Saint Germain“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Saint Germain“

RESTORANO ISTORIJA TRUMPAI. Tai yra vienas pirmųjų aukšto aptarnavimo lygio restoranų Vilniuje, duris atvėręs prieš 13 metų kaip vyninė, kuri, beje, tuo metu irgi buvo viena pirmųjų mieste. „Saint Germain“ restorane iki šiol yra žmonių, kurie čia dirba nuo pat pradžių. Vienas jų – pagrindinis virtuvės šefas Gediminas Švenčionis.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Saint Germain“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Saint Germain“

RESTORANO IŠSKIRTINUMAS. Tai yra stabilus pasirinkimas ieškant metai iš metų nekintančios kokybės su patikrintu ir įvertintu meniu bei vos keliomis jo naujienomis kasmet.

MENIU TRUMPAI. G.Švenčionio sukurtas a la carte daugiau nei per 10 metų keičiasi nedaug, nes, kaip teigia restorano vadovas Dainius Vasiliauskas, kad įtrauktų naują patiekalą, reikia kažkurį išmesti, o eliminuoti galima tik tuo atveju, jei pavyksta pagaminti kažką geriau. Tai nėra taip paprasta. Be to, nuolatiniai „Saint Germain“ lankytojai yra pamėgę tam tikrus patiekalus ir sunkiai „paleidžia“ savo favoritus.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Saint Germain“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Saint Germain“ patiekalas

KULINARINIAI HITAI. Jautienos tartaras – 13 Eur, pomidorų sriuba/gazpacho 8 Eur, trinta baravykų sriuba – 8 Eur, befstrogenas – 21,50 Eur, tuno filė su pomidorais – 22 Eur, „risotto“ su baravykais – 15 Eur.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Saint Germain“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Saint Germain“ patiekalas

ŠEFAS. Iki darbo grynai prancūziškos krypties restorane Gediminas Švenčionis patirties sėmėsi „Hazienda Steakhouse“ ir „Tores“ restoranuose. O kaip šefas užaugo būtent čia – „Saint Germain“, kur dabar jis dirba jau net 13 metų.

ERDVĖ. Nors „Saint Germain“ stalai nukloti baltomis staltiesėmis, o restorano komanda nuolat pasitempusi, prancūziškas bohemos dvelksmas dėl idiliškos lokacijos Vilniaus senamiestyje šiai vietai yra nesvetimas. Beje, čia nemažai vakarų praleido aktoriai Johnas Malkovichius, Danielis Craigas, Naomi Watts, Marie Trintignant šeima ir kiti.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Saint Germain“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Saint Germain“

KLAUSIMAI ŠEFUI GEDIMINUI ŠVENČIONIUI

– Gediminai, kaip apsisprendei tapti šefu?

– Augau tokioje aplinkoje, kur maistas – svarbi šeimos tradicijų dalis. Jam skirdavome daug laiko. Manau, tai ir pastūmėjo mane kulinarijos link.

– Ar prisimeni savo pirmuosius metus „Saint Germain“?

– Prisimenu mažą virtuvėlę, kuri kasmet tik didėjo, o aš augau.

– Kada paskutinį kartą jautei didelę įtampą virtuvėje?

– Įtampą virtuvėje jaučiu gana dažnai. Ji man suteikia daug malonių emocijų ir neleidžia suklysti.

„30 geriausių restoranų“ organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, Valstybiniu turizmo departamentu prie Ūkio ministerijos ir žurnalu „Geras Skonis“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“ – palaiko „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje idėją, skatinančią restoranus pasitempti, o maisto gurmanams turėti kokybiško maisto vietų gidą.

„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius