Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

2018 m. „30 geriausių restoranų“: 17 vieta: Lietuvos istorinė virtuvė „Ertlio name“

Trečius metus iš eilės sėkmingai besivystantis „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje projektas šiemet kartu su indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ įgauna daugiau reikšmės ne tik lokaliai. Jis tampa vis populiaresniu gidu užsienio keliautojams Lietuvoje.
Tomas Rimvydis
Tomas Rimvydis / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Nuo birželio 11 dienos kasdien projekto tinklalapyje ir portale 15min atskleidžiamas geriausių šalies restoranų 2018 m. reitingas pradedant nuo 30 vietos, o birželio 28 d. specialaus renginio metu Vilniuje paaiškės aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.

Tokie restoranų vertinimai ir apdovanojimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva jau trečius metus iš eilės – nebe išimtis. Ta proga prieš trejus metus buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 šiame projekte balsuojančių maisto industrijos profesionalų.

  • Šefas Tomas Rimydis
  • Vadovas Tomas Rimydis
  • Virtuvės tipas Lietuvos istorinė virtuvė
  • Darbo laikas I–IV 17:00–22:00, V 17:00–23:00, VI 13:00–23:00, VII 13:00–22:00
  • Adresas Šv. Jono g. 7, Vilnius
  • Internete www.ertlionamas.lt
  • Atidarymo metai 2016 m.
  • Vienu metu čia telpa 120 sėdimų vietų (20 – terasoje)
  • Terasa yra
  • Pusryčiai nėra
  • Dienos pietūs nėra
  • Šunims nedraugiški

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Restoranas „Ertlio namas“ yra trisdešimtuko naujokas. Restoranas su unikalia koncepcija, atsidaręs 2016 m. vasarą, greitai sulaukė dėmesio, o kartu su tuo ir įvertinimų.

Restorano archyvo nuotr./Restoranas „Ertlio namas“
Restorano archyvo nuotr./Restoranas „Ertlio namas“

RESTORANO IŠSKIRTINUMAS. Tai yra vienas griežčiausių restoranų kalbant apie meniu sudarymą. Kiekvienas patiekalas yra pagrįstas istorija ir atspindi, kaip praėjusiais amžiais maitinosi Lietuvos aukštuomenė. Ne veltui šį restoraną yra pamėgę užsienio keliautojai, kurie vienos vakarienės metu gali užčiuopti Lietuvos istoriją per gastronominę patirtį. Beje, kartą vienu metu čia vakarieniavo netgi 66 skirtingų pasaulio šalių atstovai.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Ertlio namas“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Ertlio namas“

RESTORANO ISTORIJA TRUMPAI. Unikali restorano koncepcija kurti meniu pagal Lietuvos istoriją atėjo iš šefo Tomo Rimydžio ir istoriko Rimvydo Laužiko draugystės. „Lietuvos gastronominė praeitis tuo ir įdomi, kad to meto didikai, atsivežę brangiųjų prieskonių iš svetur, valgydavo labai daug skirtingų patiekalų: nuo kaplūno, patarškos, putpelių iki sraigių, vėžių, bobausių ir pan.“ Taigi įkvėptas mūsų praeities ir išsikėlęs iššūkį interpretuoti Lietuvos istorinę virtuvę 2016 m. Tomas Rimydis atidarė savo pirmąjį restoraną.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Ertlio namas“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Ertlio namas“

MENIU TRUMPAI. Sezoninis meniu „Ertlio name“ yra trumpas, tačiau keičiamas šešis kartus per metus. Galima rinktis iš 4 patiekalų (30 Eur) ir 6 patiekalų pažintinės vakarienės (40 Eur). Kiekvieną variantą papildo šefo komplimentai (pavyzdžiui, jei už lango sraigių sezonas, svečiai gauna rabarbarų su sraigių ikrais ir ridikėliais užkandį, lydimą morkų duonelės ir pan.).

Restorano archyvo nuotr./Duona ir „šefo komplimentas“ „Ertlio name“
Restorano archyvo nuotr./Duona ir „šefo komplimentas“ „Ertlio name“

Patiekalai ant stalo atkeliauja kartu su istorijomis iš kur tie ingredientai buvo vežami, kaip auginami, apdorojami, derinami bei, žinoma, kokiame amžiuje buvo sukurtas receptas. Tiesa, nors ingredientai ir deriniai yra istoriniai, Tomas naudoja šiuolaikines technologijas juos apdoroti.

Restorano archyvo nuotr./Restorano „Ertlio namas“ patiekalas
Restorano archyvo nuotr./Restorano „Ertlio namas“ patiekalas

ŠEFAS. Apie 20 nacionalinių ir tarptautinių kulinarijos čempionatų dalyvis ir kai kurių jų prizininkas, istorinės virtuvės puoselėtojas Tomas Rimydis iki tol dirbo daugybėje skirtingo profilio virtuvių. Nuo 17 metų profesionaliame kulinariniame pasaulyje besisukantis šefas padėjo atidaryti legendinius „Meksikos“ ir „All Stars“ restoranus. Taip pat sudarė ne vieno SPA komplekso koncepciją ir meniu („SPA Vilnius“, „UPA“, „Vytautas Mineral SPA“, „Plateliai Sala Resort“). 6 metus jam teko vadovauti viešbučio „Reval Hotel Neris“ Kaune virtuvei. O atsiradus patalpoms Vilniaus širdyje, nepabijojo iššūkio atsidaryti savo pirmąjį restoraną „Ertlio namas“. Ir nors iki šiol jis gyvena Kaune, kone kasdien važinėja į Vilnių, nes, kaip pats sako, yra „išprotėjęs dėl šio restorano“.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Ertlio namas“ virtuvė
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Ertlio namas“ virtuvė

ERDVĖ. Restoranas yra įsikūręs istoriniame Jurgio Ertlio name, statytame XVII a. Dabar ten yra keturios salės: rektorių, etmonų, vaivadų, kanclerių ir lauko terasa. Interjeras lyg namuose, kviečiantis neskubėti ir pasimėgauti kompanija bei Lietuvos istorija.

Restorano archyvo nuotr./Restoranas „Ertlio namas“
Restorano archyvo nuotr./Restoranas „Ertlio namas“

3 KLAUSIMAI ŠEFUI TOMUI RIMYDŽIUI

– Kuris patiekalas, iš jūsų tiekiamų, yra ruošiamas pagal seniausią receptą?

– Tai ne patiekalas, bet labai svarbi vakarienės dalis duona. Manau, būtent ji čia yra gaminama pagal seniausią receptą.

– Tai kas yra ta lietuviška istorinė virtuvė?

– Tai tikrai nėra bulvės ir kiauliena, kaip daugelis galėtų įsivaizduoti. Toks įsivaizdavimas apie mūsų gastronominę praeitį yra sovietmečio palikimas, kuris buvo suformuotas okupacijos metais. Išties jautiena yra vienas iš pagrindinių ingredientų. Ji buvo valgoma dažnai ir mėgstama didikų. Yra tokia patarlė: „Stiprus kaip jautis.“ Buvo tikima, kad ką valgai, tuo pats ir patapsi. Tačiau, be jos, lietuvių aukštuomenė skirtingais amžiais valgė ir daug įvairiausių kitų ingredientų: nuo kaplūno, patarškos, putpelių iki sraigių, vėžių, bobausių ir pan. Skandinavai skina laurus gastronomijoje, nes daug dėmesio skiria vietiniam produktui ir žvelgia į savo šaknis iš esmės. Manau, ir mes turime nuo to atsispirti ieškodami savo identiteto. Mūsų praeitis ir jos virtuvė yra turtinga. Man garbė pristatyti savo šalies istoriją per gastronominę prizmę.

– Į kurį restoraną Lietuvoje vestumėte atvykusius svečius (be savojo)?

– Pas bičiulius, tačiau jų nevardysiu. Užtat noriu rekomenduoti aplankyti Molėtus. Ten yra žvejybos muziejus, kur galima paragauti garsios Rimydžių žuvienės. Ją pagal seną receptūrą gamina mano mama.

„30 geriausių restoranų“ organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, Valstybiniu turizmo departamentu prie Ūkio ministerijos ir žurnalu „Geras Skonis“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“ – palaiko „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje idėją, skatinančią restoranus pasitempti, o maisto gurmanams turėti kokybiško maisto vietų gidą.

„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius