Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

2018 m. „30 geriausių restoranų“: 19 vieta: geriausia vieta atokiausiame kurorte – „Nerija“

Trečius metus iš eilės sėkmingai besivystantis „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje projektas šiemet kartu su indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ įgauna daugiau reikšmės ne tik lokaliai. Jis tampa vis populiaresniu gidu užsienio keliautojams Lietuvoje.
Restoranas „Nerija“
Restoranas „Nerija“ / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Nuo birželio 11 dienos kasdien projekto tinklalapyje ir portale 15min atskleidžiamas geriausių šalies restoranų 2018 m. reitingas pradedant nuo 30 vietos, o birželio 28 d. specialaus renginio metu Vilniuje paaiškės aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.

Tokie restoranų vertinimai ir apdovanojimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva jau trečius metus iš eilės – nebe išimtis. Ta proga prieš trejus metus buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 šiame projekte balsuojančių maisto industrijos profesionalų.

  • Šefai Jonas Bilotas, Klaudijus Urbonas, Lukas Makarevičius
  • Vadovai Jovita Lenkaitytė ir Gintaras Makulis
  • Virtuvės tipas europietiška virtuvė
  • Darbo laikas I-VII 8:00-00:00
  • Adresas Pamario g. 13, Nida
  • Internete www.neringahotels.lt
  • Atidarymo metai 2004 m.
  • Vienu metu čia telpa 100 žmonių
  • Vidutinė patiekalo kaina karšto – 20 Eur (šalto – 10 Eur)
  • Terasa yra
  • Pusryčiai yra
  • Dienos pietūs nėra
  • Šunims nedraugiški (tik terasoje)

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Atokiausias šalies kurortas turi aukšto lygio restoraną pavadinimu „Nerija“, kuris kasmet atsiduria tarp 30 geriausių Lietuvoje. Per daugiau nei 14 metų tame krašte šios „fine dining“ pažibos dar niekam nepavyko nukonkuruoti.

RESTORANO ISTORIJA TRUMPAI. Restorano komanda kasmet susiburia pusės metų kulinariniam nuotykiui Nidoje. Restoranas veikia nuo kovo iki spalio mėnesio. Visą tą laiką restorano šeimininkai Jovita ir Gintaras, virtuvės šefai Jonas, Klaudijus ir pernai prie jų prisijungęs Lukas iš ten nekelia kojos. O kitą pusę metų, kai „Nerija“ užsidaro, kolektyvas gyvena ramesniu ritmu. Kaune arba Vilniuje. Tačiau tą laiką daugiausia skiria ne poilsiui, o tobulėjimui. Be to, restorano kolektyvas kasmet leidžiasi į vieną gastronominę kelionę svetur. Šiemet jie aplankė San Sebastianą ir geriausius jo restoranus.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Nerija“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Nerija“

RESTORANO IŠSKIRTINUMAS. Išties tokių vietų, kur būtų ir puikus maistas, ir didžiulis vyno pasirinkimas, ir aukšto lygio aptarnavimas šiame rojaus kampelyje nėra daug. O juk tai yra taip svarbu – kulinarinės patirtys ir po jų liekančios emocijos yra pavykusių atostogų sudedamoji dalis!

NAUJIENA. Šiemet „Nerija“ dar labiau praplėtė vyno kortą ir dabar turi daugiau nei 300 skirtingų vyno rūšių. Beje, sąraše atsirado ir vardų esančių pasaulio geriausiųjų vynų šimtuke. Kita naujiena – po žymaus austrų šefo Thorsteno Probosto mokymų atsirado naujų patiekalų. Virtuvės meistras padėjo restorano komandai iš naujo atrasti natūralius vietinių produktų skonius paryškinant juos Neringoje augančiomis žolelėmis (peletrūnais, kiškio kopūstais, čiobreliais ir pan.).

Restorano archyvo nuotr./Restorano „Nerija“ patiekalas
Restorano archyvo nuotr./Restorano „Nerija“ patiekalas

MENIU TRUMPAI. „Nerijos“ a la carte yra judrus. Čia labai daug priklauso nuo žvejų sėkmės. Kartais iš jūros į restoraną atkeliauja 10 kg jūrinė lašiša, o iš marių pusės – laukinis šamas. Kitomis dienomis – kitos žuvys. Tiesa, virtuvė išvis nenaudoja šaldytų produktų, taigi ir žuvis čia gaminama tik šviežiai pagauta ir atvėsinta.

Šio sezono ryškiausia meniu naujiena yra vėgėlė su vėgėlės kepenėlėmis. Beje, apskritai kiek įmanoma užsienio produkcija čia yra keičiama į vietinę. Taip yra ir kalbant apie mėsą. Iš Naujosios Zelandijos keliavusią ėrieną šiemet pakeitė iš vietinių ūkininkų perkamas pieninis ėriukas. Taip pat meniu prisidėjo ir lietuviškas pieninis paršelis. Restorane gaminama jautiena irgi yra lietuviška, brandinta ne mažiau nei 45 dienas.

Restorano archyvo nuotr./Restorano „Nerija“ patiekalas
Restorano archyvo nuotr./Restorano „Nerija“ patiekalas

KULINARINIAI HITAI. Jautienos ir žąsų kepenėlių karpačio – 14 Eur, virtinukai su krevetėmis ir šukutėmis – 12 Eur ir, žinoma, vietinės šviežios žuvys (otas, sterkas Baltijos jūros lašiša, menkė, vėgėlė, lynas ir t.t.), kuri bus šiandien – priklauso nuo žvejų sėkmės.

Restorano archyvo nuotr./Restorano „Nerija“ patiekalas
Restorano archyvo nuotr./Restorano „Nerija“ patiekalas

ŠEIMININKĖ IR ŠEFAI. Šeimininkė Jovita „laiko“ visus kampus ir visada yra „Nerijoje“. Jos atsidavimo šiai vietai dėka magiškoji Nida turi restoraną, kuriame atostogų metu galima pasilepinti gurmaniška virtuve. Beje, restorano virtuvėje nuo šio sezono sukasi nebe du, o trys šefai. Prie Klaudijaus ir Jono prisijungė Lukas. Čia nėra vyr. šefo ir mažiau vyresnio. Kiekvienas turi savo atsakomybes, kartu į bendrą katilą „meta“ savo idėjas, ragauja, diskutuoja, derina. Horizontali hierarchija virtuvėje nėra dažnas formatas, bet Nida nėra ir eilinis kurortas.

Restorano archyvo nuotr./2 iš 3-ų restorano „Nerija“ šefų
Restorano archyvo nuotr./2 iš 3-ų restorano „Nerija“ šefų

ERDVĖ. Iki 2000 m., kai atsidarė „Nerijos“ viešbutis, ši vieta buvo apleista. Jovita ir Gintaras ją įsigijo aukciono metu. Po keturių viešbučio veiklos metų šeimininkai suprato, kad svečius reiktų atitinkamai ir maitinti. Tuo metu Nidoje nebuvo kažko įspūdingo. Taigi netrukus prie pusryčių meniu atsirado ir gausesnis a la carte.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Nerija“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Nerija“

KLAUSIMAI ŠEIMININKEI JOVITAI LENKAITYTEI

– Ar ką nors keistumėte, jei tektų grįžti į „Nerijos“ atidarymo metus 14 metų atgal?

– Kai atsidarėme, gaminome tik pusryčius ir tai, beje, darėme patys – aš kartu su vyru Gintaru. Nuo to laiko po mažą žingsnelį judėjome į priekį, kaskart stiebdamiesi aukščiausios kokybės link. Tas progresas nesibaigia ir šiandien, tačiau greičiausiai nenorėčiau išmesti jokio etapo iš tų 14 metų darbo. Esame teisingame kelyje.

– Į kurį restoraną Lietuvoje vestumėte atvykusius draugus (be savojo)?

– Ne tik vestumėme, bet ir vedėme... Neseniai pas mus lankėsi žinomas austrų šefas, kuris „Nerijoje“ vedė mokymus. Kartu su juo Klaipėdoje lankėme „Monus“, o Vilniuje – „Džiaugsmą“. Abi vietos šefui paliko labai gerą įspūdį. Taip pat labai simpatizuojame „Sweet Root“ ir „Gaspar's“.

– Didžiausias košmaras/nuotykis virtuvėje, nors dabar tai skamba smagiai...

– Kai Neringoje degė miškai, visur buvo dingusi elektra. Tačiau darbas mūsų restorane nesustojo. Turėjome dujas, todėl galėjome ir toliau gaminti, tik tai darėme žvakių šviesoje. Taip pat svečiai buvo aptarnaujami prieblandoje. Beje, kaip tyčia, tąkart turėjome didelę vokiečių turistų grupę (šypsosi). Viskas baigėsi gerai, svečiai liko pavalgę ir patenkinti.

„30 geriausių restoranų“ organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, Valstybiniu turizmo departamentu prie Ūkio ministerijos ir žurnalu „Geras Skonis“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“ – palaiko „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje idėją, skatinančią restoranus pasitempti, o maisto gurmanams turėti kokybiško maisto vietų gidą.

„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius