Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

2018 m. „30 geriausių restoranų“: 23 vieta: nuo 1987 m. gastronominę kartelę keliantys „Stikliai“

Trečius metus iš eilės sėkmingai besivystantis „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje projektas šiemet kartu su indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ įgauna daugiau reikšmės ne tik lokaliai. Jis tampa vis populiaresniu gidu užsienio keliautojams Lietuvoje.
Šefas Linas Bražinskas
Šefas Linas Bražinskas / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Nuo birželio 11 dienos kasdien projekto tinklalapyje ir portale 15min atskleidžiamas geriausių šalies restoranų 2018 m. reitingas pradedant nuo 30 vietos, o birželio 28 d. specialaus renginio metu Vilniuje paaiškės aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.

Tokie restoranų vertinimai ir apdovanojimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva jau trečius metus iš eilės – nebe išimtis. Ta proga prieš trejus metus buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 šiame projekte balsuojančių maisto industrijos profesionalų.

  • Šefas Linas Bražinskas
  • Vadovas Romualdas Zakarevičius
  • Virtuvės tipas: dominuoja europietiška, ypatingai Prancūzijos virtuvė su lietuviškais akcentais
  • Darbo laikas I-VI pusryčiai: 7:00-10:30, pietūs: 12:00-15:00, vakarienė: 18:00-00:00
  • Adresas Gaono g. 7, Vilnius
  • Internete www.stikliai.com
  • Atidarymo metai 1987 m.
  • Vienu metu čia telpa iki 80 sėdimų vietų
  • Vidutinė karšto patiekalo kaina 29-50 Eur (užkandžiai 13-32 Eur)
  • Terasa yra (kiemelyje telpa 100-150 svečių, vasaros terasoje – iki 40)
  • Pusryčiai yra
  • Dienos pietūs yra (taip pat ir šalia restorano esančioje „Stiklių Aludėje Tavernoje“)
  • Šunims draugiški

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Tai, be abejonės, yra vienas geriausiai vertinamų šalies restoranų, kurio istorija prasidėjo net 1987 m. ir tęsiasi iki šių dienų.

RESTORANO ISTORIJA TRUMPAI. Saikinga prabanga alsuojantis „Relais & Chateaux Stikliai“ kompleksas gali pasigirti ilgiausia privataus restorano istorija Lietuvoje (taigi ir didžiausia patirtimi), ilgu sąrašu įvertinimų (4 valstybių ordinai) ir garbingų svečių iš užsienio komplimentais (čia vakarieniavo nuo daugybės skirtingų šalių prezidentų iki karališkų šeimų atstovų).

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Stikliai“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Stikliai“

RESTORANO IŠSKIRTINUMAS – restorano erdvės, kurios sukuria pridėtinę vertę restorano svečiams – tiek ieškantiems privatumo, tiek istorinės aplinkos ypatingai progai: nuo barokiniais ir gotikiniais elementais puošto XV–XVI a pastato kiemelio po stikliniu stogu iki banketinės erdvės su išėjimu į terasą ir žiemos sodą.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Stikliai“ terasa
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Stikliai“ terasa

MENIU TRUMPAI. Restorano pagrindinis meniu keičiasi 4 kartus per metus. Jau kurį laiką restorano valgiarašytyje dominuoja jūros gėrybės ir žuvis. Vis dėlto nors ir dauguma pagrindinių patiekalų ingredientų (t.y. beveik visi jūriniai laimikiai) keliauja iš Vokietijos, virtuvė stengiasi palaikyti vietinius ūkininkus, o didžioji dalis šviežių daržovių, vaisių, uogų ir prieskoninių žolelių yra užauginama restoranui priklausančiame 2,5 ha natūriniame ūkyje Dubingiuose. Beje, šalia restorano esančioje „Stiklių Aludėje“ galima neįpareigojančiai pasimėgauti tarpukario Lietuvos tradiciniais patiekalais.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Dubingių ūkis
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Dubingių ūkis

KULINARINIAI HITAI. Sraigės su špinatais, ridikėliais ir krienų padažu – 16 Eur, antienos kepenų foie gras su aviečių ir trumų salotomis bei brandintu Modenos balzaminiu actu – 32 Eur, kepta ėriena su juodųjų pupelių kremu, polenta, baklažanų kapotiniu ir rozmarinu – 45 Eur.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Stirnienos patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Stirnienos patiekalas

ŠEFAS. Pagrindinė šio restorano vertybė – pagrindinis virtuvės šefas Linas Bražinskas, kuris čia darbuojasi jau daugiau nei 20 metų. Panašią patirtį šioje vietoje yra sukaupę ir kiti virtuvės darbuotojai. Tiesa, L.Bražinskas nors ir daug metų dirba vienoje vietoje, tačiau kūrybine prasme jis nemėgsta stovėti vietoje. Linas nuolat stažiuojasi Paryžiuje ir Strasbūre, o kurdamas „Stiklių“ meniu bendradarbiauja su šefu Jean-Francois Rouquette, kuris yra vieno Prancūzijoje gerai vertinamo (dvi „Michelin“ žvaigždutės) restorano „galva“.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Šefas Linas Bražinskas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Šefas Linas Bražinskas

ERDVĖ. „Stiklių“ interjeras išsiskiria neperkrauta prabanga. Interjerą viešbučiui ir restoranui kūrė architektas Audrius Ambrasas kartu su prancūzų dizainere Anne Toulouse, kuri, beje, jau ilsisi ramybėje. Jos pareigas perėmė ir pagrindine „Stiklių“ dizainere tapo Daniele Brousselin, taip pat kilusi iš Prancūzijos.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Stikliai“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Stikliai“

Pagrindinis „Stiklių“ restorano interjeras yra suformuotas remiantis XVII-XVIII a. estetika, priderinus šiuolaikinio interjero detales ir aksesuarus. Beje, ši vieta turi ir savo floristes bei agronomą. O daugelis gėlių į restoraną ir viešbutį atkeliauja iš šeimininkų ūkio Dubingiuose.

„30 geriausių restoranų“ organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, Valstybiniu turizmo departamentu prie Ūkio ministerijos ir žurnalu „Geras Skonis“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“ – palaiko „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje idėją, skatinančią restoranus pasitempti, o maisto gurmanams turėti kokybiško maisto vietų gidą.

„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius