Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

2018 m. „30 geriausių restoranų“: 24 vieta: spalvingas debiutas trisdešimtuke – Kauno „Ieti“

Trečius metus iš eilės sėkmingai besivystantis „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje projektas šiemet kartu su indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ įgauna daugiau reikšmės ne tik lokaliai. Jis tampa vis populiaresniu gidu užsienio keliautojams Lietuvoje.
Restoranas „Ieti“
Restoranas „Ieti“ / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Nuo birželio 11 dienos kasdien projekto tinklalapyje ir portale 15min atskleidžiamas geriausių šalies restoranų 2018 m. reitingas pradedant nuo 30 vietos, o birželio 28 d. specialaus renginio metu Vilniuje paaiškės aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.

Tokie restoranų vertinimai ir apdovanojimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva jau trečius metus iš eilės – nebe išimtis. Ta proga prieš trejus metus buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 šiame projekte balsuojančių maisto industrijos profesionalų.

  • Šefė Inga Turminienė
  • Vadovė Inga Turminienė
  • Virtuvės tipas Moderni baltiška virtuvė
  • Darbo laikas I-II 12:00-15:00, III-IV 12:00-22:00, V-VI 12:00-22:30, VII 12:00-20:00 (vasaro metu sekmadieniais nedirba)
  • Adresas Šv. Gertrūdos g. 39, Kaunas (naujas adresas Rotušės aikštė 6, Kaunas)
  • Internete www.ieti.lt
  • Atidarymo metai 2015 m.
  • Vienu metu čia telpa 30 sėdimos vietos (25 – terasoje)
  • Vidutinė patiekalo kaina karšto – 13 Eur (šalto – 8 Eur)
  • Terasa yra
  • Pusryčiai nėra
  • Dienos pietūs yra (I-V 12:00-15:00)
  • Šunims nedraugiški (terasoje – galima)

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Kasmet šis modernus ir kūrybiškas restoranas būdavo greta linijos užbrėžiamos po 30-ies, o jau šiemet „Ieti“ buvo įvertintas aukščiausiais balais ir pateko tarp 30 geriausių. Kitas įdomus faktas – virtuvei ir pačiam restoranui vadovauja moteris. Kol kas ji vienintelė šefė šiame projekte („El Mercado“ šeimininkė kuria receptus, tačiau pati restorano virtuvėje nesisuka)!

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Ieti“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Ieti“

RESTORANO ISTORIJA TRUMPAI. Finansų magistro laipsnį turinti Inga Turminienė nepasidavė „kas labiau apsimoka“, o pasirinko kelią, kuriuo nuo vaikystės žavėjosi ir mėgo – kulinariją. Po mokslų ir įvairių praktikų ji pateko į Rasmuso Kofoedo virtuvę restorane „Geranium“. Tai yra vienas iš dviejų labiausiai vertinamų restoranų Skandinavijoje, turintis net tris „Michelin“ žvaigždes. Grįžusi iš „Geranium“ į Kauną, Inga aiškiai matė tik vieną scenarijų – savo restorano. Taip atsirado „Ieti“. Pirmus metus ji beveik viską savo restorane darė pati. Antrus metus atsirado patikima komanda, o jau trečiaisiais, t.y. pastaraisiais, išaugo ir restorano populiarumas.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Ieti“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Ieti“

RESTORANO IŠSKIRTINUMAS. „Ieti“ meniu yra kuriamas per Ingos prizmę – ir tai yra labai įdomu. Šefė moteris jautriai išnešioja kiekvieną receptą, kol jį pristato savo svečiams: „Mano patiekalai yra vizijos. Jos ateina iš vaikystės prisiminimų. Taip pat iš kelionių įspūdžių“. Inga juokiasi, kad yra pakankamai suvaikėjęs žmogus, todėl, tarkime, jos patiekalai yra ne tik kūrybiški ir drąsūs, bet ir kupini spalvų. „Gyvenimas trumpas ir nenuspėjamas, todėl leidžiu sau jame žaisti ir nesivaržyti“.

Restorano archyvo nuotr./Restorano „Ieti“ patiekalas
Restorano archyvo nuotr./Restorano „Ieti“ patiekalas

MENIU TRUMPAI. Tradicijos, peizažai, meistrystė – šiais trimis žodžiais I. Turminienė vadovaujasi kurdama „Ieti“. Tradicijos – jos ateina iš Ingos prisiminimų, skaitytų pasakų, patirčių. Peizažai – tai yra sustabdytas momentas gamtoje dažniausiai nuotraukos pavidale ar paprasčiausiame prisiminime: pieva, puokštė, radiniai jūros dugne ir pan.

Restorano archyvo nuotr./Restorano „Ieti“ patiekalas
Restorano archyvo nuotr./Restorano „Ieti“ patiekalas

„Sukurti gražius, vizualius patiekalus man teikia didelį malonumą“, – sako ji. Meistrystė – ji būtina norint įgyvendinti kartais, atrodytų, nerealias vizijas. Tačiau nuolatinės stažuotės, knygos ir tobulinamos technologijos padeda šioje srityje augti ir tobulėti.

Beje, „Ieti“ a la carte yra gana platus: „Manau, kad atėjęs skaniai pavalgyti žmogus turi turėti pasirinkimą“, – teigia šefė.

Restorano archyvo nuotr./Restorano „Ieti“ patiekalas
Restorano archyvo nuotr./Restorano „Ieti“ patiekalas

NAUJIENOS. Šių metų svarbiausia „Ieti“ naujiena – naujos ir kone perpus didesnės patalpos Kauno rotušės aikštėje. „Svečių įvertinimas paskatino dairytis naujų patalpų“, – šypsosi I.Turminienė ir nuoširdžiai džiaugiasi šiuo svarbiu postūmiu vos per trejus veiklos metus. Taigi 2018 m. vasara (nuo liepos iki rugpjūčio pabaigos) yra skirta naujų patalpų kūrimui ir įsikūrimui. Restorano aplinka taps šiuolaikiškesne, tačiau maisto koncepcija nesikeis – tai yra moderni baltiška virtuvė per Ingos fantazijos prizmę.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Ieti“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Ieti“

KULINARINIAI HITAI. Į meniu nuolat grįžtantis ir vienas mėgstamiausių šefės patiekalų – dzūkiška banda – 11 Eur, taip pat sūdyta jautiena – 9 Eur.

3 KLAUSIMAI INGAI TURMINIENEI

– Kaip apsisprendei tapti šefe?

– Kartu su vyru įkūrus gamybos įmonę atsirado daugiau laiko savo didžiausiam pomėgiui – kulinarijai. Taigi pamaniau laisvu laiku padirbėsiu skirtinguose restoranuose ir pažiūrėsiu į šį verslą iš arčiau. Žinoma, pradėjau nuo indų plovimo. Išploviau labai daug indų, kol priėmė dirbti virėja. Tuomet pasipraktikavusi vienur kitur Lietuvoje, nusprendžiau, kad reikia pasisemti patirties ir užsienyje. Man labai pasisekė, nes stažuotei priėmė vienas iš dviejų geriausių restoranų Skandinavijoje, turintis tris „Michelin“ žvaigždes – „Geranium“. Ten ne tik labai daug išmokau, bet ir susiradau draugų bei kolegų iš viso pasaulio. Tokio lygio restoranuose dažniausiai stažuojasi labai daug būsimų virtuvės meistrų.

Restorano archyvo nuotr./Restorano „Ieti“ patiekalas
Restorano archyvo nuotr./Restorano „Ieti“ patiekalas

– Kas tau yra didžiausias komplimentas?

– Nuolatiniai „Ieti“ klientai, kurie labai daug keliauja, taip pat lankosi „Michelin“ įvertintuose restoranuose, bet grįžę į Kauną ir toliau su džiaugsmu ateina į „Ieti“. Man tai yra didžiausias komplimentas.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Ieti“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Ieti“

– Ar Kauno restoranų kultūra skiriasi nuo Vilniaus?

– Manau, ryškiausias skirtumas yra tas, kad kauniečius yra sunkiau ištraukti į restoraną. O kartu su tuo seka ir kiti skirtumai (šypsosi).

„30 geriausių restoranų“ organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, Valstybiniu turizmo departamentu prie Ūkio ministerijos ir žurnalu „Geras Skonis“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“ – palaiko „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje idėją, skatinančią restoranus pasitempti, o maisto gurmanams turėti kokybiško maisto vietų gidą.

„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius