Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2018 m. „30 geriausių restoranų“: 28 vieta: – ispaniškos virtuvės atradimas Vilniuje „El Mercado“

Trečius metus iš eilės sėkmingai besivystantis „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje projektas šiemet kartu su indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ įgauna daugiau reikšmės ne tik lokaliai. Jis tampa vis populiaresniu gidu užsienio keliautojams Lietuvoje.
Vija Zanevė
Vija Zanevė / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Nuo birželio 11 dienos kasdien projekto tinklalapyje ir portale 15min atskleidžiamas geriausių šalies restoranų 2018 m. reitingas pradedant nuo 30 vietos, o birželio 28 d. specialaus renginio metu Vilniuje paaiškės aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.

Tokie restoranų vertinimai ir apdovanojimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva jau trečius metus iš eilės – nebe išimtis. Ta proga prieš trejus metus buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 šiame projekte balsuojančių maisto industrijos profesionalų.

  • Virtuvės šefai Vija Zanevė, Martynas Maciulevičius
  • Restorano vadovė Vija Zanevė
  • Virtuvės tipas ispanų virtuvė
  • Darbo laikas VII–IV (11:00–23:00), V–VI (11:00–01:00)
  • Adresas Didžioji g. 3, Vilnius
  • Internete www.facebook.com/elmercado.lt
  • Atidarymo metai 2017 m.
  • Sėdimos vietos 75 vietos
  • Vidutinė patiekalų kaina: Karšto – 25 Eur, šalto – 10 Eur
  • Terasa Yra
  • Pusryčiai Yra (VI–VII 11:00–16:00)
  • Dienos pietūs Yra (I–V 11:00–15:00)
  • Draugiški mažiems šunims

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Tai pirmas restoranas šių metų geriausiųjų trisdešimtuke, kuris duris atvėrė mažiau nei prieš metus ir jau turi tokį svarbų įvertinimą beveik iš 100 Gero maisto akademijos narių.

RESTORANO ISTORIJA TRUMPAI. Aštuntus metus Vilniaus gatvėje veikiančios kepyklėlės „Pinavija“ šeimininkė Vija Zanevė pačioje Vilniaus senamiesčio širdyje, Didžiojoje gatvėje, išpildė Ispanijoje gimusią, ilgai puoselėtą idėją atidaryti ispaniškos virtuvės restoraną-turgų (el mercado liet. turgus), kuriame vyrauja neįpareigojanti nuotaika ir viliojantys kvapai.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „El Mercado“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „El Mercado“

RESTORANO IŠSKIRTINUMAS. Nedaug yra restoranų Vilniuje, kuriuose galima rasti kelias visiškai skirtingas aplinkas po vienu stogu. Pirmajame aukšte – industrinio turgaus stilistikos erdvė, kurioje veikia gastrobaras, vyno ir gourmet produktų parduotuvėlė. Antrajame patenkama į pajūrio stiliaus restorano erdvę su specialia žaidimų zona mažiesiems lankytojams.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „El Mercado“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „El Mercado“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „El Mercado“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „El Mercado“

MENIU TRUMPAI. Pasak V.Zanevės, „El Mercado“ meniu telpa visa, kas geriausia ispanų virtuvėje. Ji pati sudėliojo ispaniškų kulinarinių hitų valgiaraštį, atspindintį pietietiškos restorano virtuvės idėją. O restorano meniu išpildė virtuvės šefas Martynas Maciulevičius. Dabar „El Mercado“ a la carte yra Katalonijos, Galisijos, Mursijos, Andalūzijos ir kitų Ispanijos regionų gardžiausių ir, be abejonės, populiariausių patiekalų pasirinkimas.

Restorano archyvo nuotr./Restorano „El Mercado“ patiekalas
Restorano archyvo nuotr./Restorano „El Mercado“ patiekalas

NAUJIENA. „El Mercado“ visiškai neseniai atsidarė labai patrauklią ir erdvią terasą, kuri savo dydžiu prilygsta vienos vilniečių ir miesto svečių itin pamėgtos vyninės kiemui.

Restorano archyvo nuotr./Restorano „El Mercado“ terasa
Restorano archyvo nuotr./Restorano „El Mercado“ terasa

KULINARINIAI HITAI. Jūros gėrybių paelja (2 žm.) – 28 Eur, jūros gėrybių fideua (2 žm.) – 28 Eur, skirtingi tapas (patatas bravas, padron pipiriukai, gardieji kroketai, kalmarai) – 6–16 Eur.

Restorano archyvo nuotr./Restorano „El Mercado“ patiekalas
Restorano archyvo nuotr./Restorano „El Mercado“ patiekalas

ŠEFAI. Restorano šeimininkė ir pagrindinė valgiaraščio kūrėja yra ispaniškos virtuvės žinovė, kuri savo žinias tobulino tokiose prestižinėse mokyklose kaip „Le Cordon Bleu“ Madride ir „Hofmann“ Barselonoje. Kartu su ja kuriant „El Mercado“ meniu darbuojasi ir visiškai jį išpildo patyręs, buvęs restorano „Sofa de Pancho“ virtuvės šefas Martynas Maciulevičius. Pradėjęs dirbti naujojoje vietoje Martynas dažnai išvyksta į skirtingus Ispanijos regionus kelių dienų stažuotėms.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Šefas Martynas Maciulevičius
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Šefas Martynas Maciulevičius

ERDVĖ. „El Mercado“ patalpose, įsispraudusiose tarp Viduržemio jūros regioną reprezentuojančio restorano „T'iana“ ir Prancūzų kultūros instituto, kelis dešimtmečius nebuvo nieko, išskyrus kelios tonos dulkių ir šiukšlių. Vijai su komanda teko iš peties padirbėti, kol plikos sienos virto reprezentatyvia, stilinga, dviejų visiškai skirtingų tipų erdve.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „El Mercado“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „El Mercado“

3 KLAUSIMAI ŠEFUI MARTYNUI

– Martynai, kaip apsisprendei tapti šefu?

– Nežinau, ar tai galima pavadinti sprendimu, nes virtuvė pati mane įtraukė. Turbūt didžiausią įtaką padarė mama – ji irgi sukosi virtuvėje.

– Kokia atmosfera jūsų virtuvėje?

– Kaip ir kiekvienoje virtuvėje, čia būna visko. Vis dėlto esame tarsi didelė šeima, nors ir kiekvienas turi savo trūkumų bei privalumų. Tad net ir įtemptose situacijose stengiamės nepasiduoti emocijoms, verčiau padedame vienas kitam. Ir, ko jau ko, bet juoko mūsų virtuvėje tikrai netrūksta.

– Kokie tavo principai virtuvėje, siekiant maksimalaus rezultato?

– Daug dirbti, daug mokytis, daug keliauti, plačiai mąstyti ir niekada nenuleisti rankų. Kitaip pasiekti užsibrėžtų tikslų yra labai sudėtinga. Šių principų mane išmokė Vija ir ji kasdien man juos primena.

„30 geriausių restoranų“ organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, Valstybiniu turizmo departamentu prie Ūkio ministerijos ir žurnalu „Geras Skonis“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“ – palaiko „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje idėją, skatinančią restoranus pasitempti, o maisto gurmanams turėti kokybiško maisto vietų gidą.

„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius