-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2018 m. „30 geriausių restoranų“: 29 vieta: geriausia meksikietiška virtuvė Lietuvoje – dabar jau ir Nidoje

Trečius metus iš eilės sėkmingai besivystantis „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje projektas šiemet kartu su indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ įgauna daugiau reikšmės ne tik lokaliai. Jis tampa vis populiaresniu gidu užsienio keliautojams Lietuvoje.
Restoranas „Sofa de Pancho“
Restoranas „Sofa de Pancho“ / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Nuo birželio 11 dienos kasdien projekto tinklalapyje ir portale 15min atskleidžiamas geriausių šalies restoranų 2018 m. reitingas pradedant nuo 30 vietos, o birželio 28 d. specialaus renginio metu Vilniuje paaiškės aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.

Tokie restoranų vertinimai ir apdovanojimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva jau trečius metus iš eilės – nebe išimtis. Ta proga prieš trejus metus buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 šiame projekte balsuojančių maisto industrijos profesionalų.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Sofa de Pancho“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Sofa de Pancho“
  • Šefas Vitalis Čižauskas
  • Vadovė Diana Puškoriūtė-Bartkuvienė
  • Virtuvės tipas įkvėpta Meksikos
  • Darbo laikas II–V 16:00–22:00, VI 13:00–22:00
  • Adresas Visų Šventųjų g. 5, Vilnius, ir Pamario g. 24B, Neringa
  • Internete www.sofadepancho.lt
  • Atidarymo metai 2012 m.
  • Vienu metu čia telpa 40 žmonių
  • Vidutinė patiekalo kaina karšto – 15 Eur (užkandžių – 7 Eur)
  • Terasa nėra
  • Pusryčiai nėra
  • Dienos pietūs nėra
  • Šunims draugiški

Situacija trisdešimtuke. Užtikrinti trisdešimtuko senbuviai nuo pat 2016 m. „Sofa de Pancho“ sąraše keliasi žemiau, tačiau išlaiko vieno geriausių šalies restoranų vertinimą. „Sofa de Pancho“ pastarieji metai buvo permainingi, tačiau, tikėtina, į gerą pusę. To rezultatus matysime jau kitų metų balsavime. O kol kas pasidžiaukime šios vietos naujienomis.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Sofa de Pancho“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Sofa de Pancho“

Restorano istorija trumpai. Restorano šeimininkė Diana puikiai pažįsta Meksiką ir jos skonius. Ji ten gyveno daugiau nei dvejus metus ir iki šiol vis pakeliauja po tą kraštą, bendrauja su vietiniais, atsiveža dar daugiau įkvėpimo, idėjų ir šilumos. Noras atvežti dalelę tų autentiškų skonių paskatino ją kartu su vyru Rimvydu pradėti šį šeimos restoraną, kuris šiemet auga į kai ką daugiau: „Dabar mūsų tikslas – kruopščiai suderinti autentiką ir modernumą virtuvėje“, – sako restorano šeimininkė Diana Puškoriūtė-Bartkuvienė.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Sofa de Pancho“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Sofa de Pancho“

Meniu trumpai. Pernai vasarą atsinaujinę restorano patalpas, šeimininkai Diana ir Rimvydas kartu su šefu Vitaliu pakeitė ir meniu. Nepabijojo išimti netgi labai pamėgtų patiekalų (kad jų pasiilgtume!), tokių kaip chili con carne, fajitas ir pan. „Mums pasisekė pasiekti žmones per meksikietišką virtuvę, o dabar norime parodyti, ką išties šioje srityje mokame.“

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Sofa de Pancho“patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Sofa de Pancho“patiekalas

Taigi naujajame a la carte daug dėmesio skiriama vienam autentiškiausių Meksikos patiekalų – tacos. Jiems yra skirtas netgi visas meniu puslapis. Galima rinktis vienetais, tačiau populiaru užsisakyti ir tacos lėkštę šeimai, dalinimuisi.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Maistas restorane „Sofa de Pancho“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Maistas restorane „Sofa de Pancho“

„Sofa de Pancho“ kulinariniai hitai. Tacos lėkštė šeimai (4 žmonėms) – 32 Eur, tacos (2 vnt.) – 5–10 Eur, nachos – 9 Eur, autentiška meksikietiška sriuba pozolė – 7 Eur.

Erdvė. Anksčiau „Sofa de Pancho“ vietoje buvo batų parduotuvė, dar anksčiau – knygynas, prieš knygyną – kažkieno butas, o XVII a. – karmelitų vienuolynas.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Sofa de Pancho“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Sofa de Pancho“

Naujienos. Pernai vasaros kelių savaičių „Sofa de Pancho“ iškėlimo į Nidą eksperimentas šiemet virto labai rimtu projektu. Dar šią savaitę yra atidaromas 40 vietų „Sofa de Pancho“ restoranas pamaryje (šalia „Gintaro galerijos“): „Tai – maisto laboratorija, kuri prasidėjo nuo noro Lietuvoje gaminti barbacoa – parą troškinamą mėsą“, – pasakoja šeimininkas Rimvydas.

Asmeninio albumo nuotr./Vitalis Čižauskas ir Diana Puškoriūtė-Bartkuvienė Nidoje
Asmeninio albumo nuotr./Vitalis Čižauskas ir Diana Puškoriūtė-Bartkuvienė Nidoje

Žinoma, tik mėsa ši vieta pajūryje tikrai neapsiribos. Viskas Nidos sofoje yra kepama didelėje mėlynoje krosnyje. O daržovės ir prieskoninės žolelės – iš savo darželio, esančio prie pat restorano, ir įvairių pamario ekoūkių. Čia, beje, kaip ir Vilniaus restorane, yra siūlomas didelis tacos asortimentas.

Naujiena Nr. 2. Ji aktuali Nidos mylėtojams ir ne sezono metu. Diana su Rimvydu šiemet mėgins Nidoje veikti ištisus metus: „Tiesa, greičiausiai šaltesniu sezonu Nidoje veiksime tik savaitgaliais.“

Asmeninio albumo nuotr./„Sofa de Pancho“ krosnis Nidoje
Asmeninio albumo nuotr./„Sofa de Pancho“ krosnis Nidoje

Restorano išskirtinumas. Meksikietiška virtuvė jau pati iš savęs sukuria tam tikrus lūkesčius, kuriuos „Sofa de Pancho“ septintus metus iš eilės sugeba pateisinti ir tuo pačiu nesikartoti. Neabejotinai tai yra geriausias meksikietiško maisto restoranas Lietuvoje.

MINI INTERVIU

3 KLAUSIMAI ŠEIMININKAMS

– Kokie yra meksikietiški pusryčiai? Kokie jūsų pačių mėgstamiausi pusryčiai?

– Diana: Tų pusryčių receptų Meksikoje yra labai daug: meksikietiška kiaušinienė su tortilijomis, quesadilla ir pan. Mes pirmenybę ryte dažniausiai atiduodame kiaušiniui bei avokadui.

– Rimvydas: Diana kepa labai skanią duoną su raugu – dabar man tai yra nepamainoma ryto dalis. Taip pat namuose gaminame kefyrą, iš kurio kartais pasidarome ryto kokteilių. Apskritai mums pusryčiai kartu yra labai svarbi šeimos tradicija, kaip ir kokybiška vakarienė.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Šefas Vitalis Čižauskas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Šefas Vitalis Čižauskas

– Diana: Būtent todėl vasarą ir pradėsime gaminti vėlyvuosius pusryčius, įkvėptus Meksikos. Jungsime vietinius ingredientus su meksikietiškais receptais. Iki tol pusryčių restorane dar neteko gaminti, taigi esame kupini idėjų ir užsidegimo.

– Į kurį restoraną Lietuvoje vedate svečius iš užsienio (neskaitant savojo)?

– Diana: Jei norisi paragauti modernios lietuviškos virtuvės Vilniuje, tai, žinoma, einame į „Džiaugsmą“ ir „Sweet Root“. Jei esame Kaune, tai – į „Uoksą“. Jei Šiauliuose – tai į „Cask 212“. Būdami pajūryje vedame į „Šturmų švyturį“, „Monus“, „Onorė“.

– Tvarumas kiek tam skiriate dėmesio savo virtuvėje?

– Diana: Tai mums yra labai svarbi tema ir darbo dalis. Taigi, žinoma, kad pirmiausia atsakingai rūšiuojame atliekas (plastiką, stiklą, popierių). O maisto likučius kompostuojame, tiesa, tai nutinka labai retai, nes beveik visada lėkštės į virtuvę sugrįžta tuščios (juokiasi).

– Rimvydas: Kalbant apie „zero waste“ principus, tai jie mums yra labai artimi ir kuriant restoranų aplinką. Tarkime, kad ir mūsų naujajame restorane Nidoje – čia naujas tik san. mazgas. Visa kita – perdirbta, prikelta antram gyvenimui, padovanota. Šiuo metu labiausiai džiaugiamės Fridos Kalo paveikslu iš pajūryje rastų pagaliukų, kurį gavome dovanų iš menininkės Jolitos Vaitkutės.

„30 geriausių restoranų“ organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, Valstybiniu turizmo departamentu prie Ūkio ministerijos ir žurnalu „Geras Skonis“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“ – palaiko „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje idėją, skatinančią restoranus pasitempti, o maisto gurmanams turėti kokybiško maisto vietų gidą.

„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius