Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2018 m. „30 geriausių restoranų“: 5 vieta: lietuviškos šviežios žuvies restoranas – „Šturmų švyturys“

Trečius metus iš eilės sėkmingai besivystantis „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje projektas šiemet kartu su indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ įgauna daugiau reikšmės ne tik lokaliai. Jis tampa vis populiaresniu gidu užsienio keliautojams Lietuvoje.
Česlovas ir Asta Žemaičiai
Česlovas ir Asta Žemaičiai / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Nuo birželio 11 dienos kasdien projekto tinklalapyje ir portale 15min atskleidžiamas geriausių šalies restoranų 2018 m. reitingas pradedant nuo 30 vietos, o birželio 28 dieną specialaus renginio metu Vilniuje paaiškėjo aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.

Tokie restoranų vertinimai ir apdovanojimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva jau trečius metus iš eilės – nebe išimtis. Ta proga prieš trejus metus buvo suburta „Gero maisto akademija“, kurioje dabar yra per 100 šiame projekte balsuojančių maisto industrijos profesionalų.

  • Šefas Česlovas Žemaitis
  • Vadovas Česlovas ir Asta Žemaičiai
  • Virtuvės tipas lietuviškos šviežios žuvies restoranas
  • Darbo laikas Vilniuje I-VII 12:00-22:00, Ventės rage I-VII 13:00-21:00
  • Adresas Užupio g. 30, Vilnius ir Ventės Ragas, Šturmai
  • Internete www.sturmusvyturys.lt
  • Atidarymo metai Šturmuose – 2004 m., Vilniuje – 2014 m.
  • Vienu metu čia telpa 40 sėdimų vietų
  • Vidutinė patiekalo kaina priklauso nuo pasirinktos žuvies ir jos svorio
  • Terasa yra
  • Pusryčiai Vilniuje nėra; pamaryje yra
  • Dienos pietūs nėra
  • Šunims Vilniuje neįleidžiami, bet pamaryje yra laukiami.

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Tai yra vienintelis restoranas „30 geriausių restoranų“ reitinge šiemet likęs toje pačioje vietoje kaip ir pernai – stabilumu savo koncepcijoje ir visiškai nuo gamtos priklausomu meniu garsėjantis „Šturmų švyturys“.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Šturmų švyturys“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Šturmų švyturys“

RESTORANO ISTORIJA TRUMPAI. „Šturmų švyturio“ legenda prasidėjo prieš 15 metų, kai Česlovas ir Asta Žemaičiai įsigijo prie Kuršių marių pakrantės prisišliejusį nedidelį uostą. Jiems prireikė poros metų, kad atgaivintų jį ir šalia atidarytų Mažosios Lietuvos dvasia alsuojantį restoraną bei viešbutį. Vilniuje „Šturmų švyturio“ restoranas duris atvėrė prieš 4 metus. Jis tapo tikra Kuršmarių ambasada tiek sostinės gyventojams, tiek jos svečiams. Restoraną greitai atrado šviežios žuvies patiekalų mėgėjai ir norintieji pajusti malonų pamario dvelksmą.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Šturmų švyturys“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Šturmų švyturys“

RESTORANO IŠSKIRTINUMAS. Sezoninė laukinė nešaldyta lietuviška žuvis yra „Šturmų švyturio“ pasididžiavimas. Pasak restorano šeimininkų, jie yra vieninteliai Lietuvoje ir Baltijos šalyse, kurie kasdien siūlo patiekalų iš laukinės šviežios žuvies. Ji į restoraną yra reguliariai pristatoma tiesiai iš Kuršmarėse žvejojančių smulkiųjų žvejų tinklų. Prieš patekdama į specialią krosnį ar atvira ugnimi kūrenamą židinį, žuvis restorane yra guldoma ant ledo. Taip restorano svečiai gali apžiūrėti naujausią laimikį ir išsirinkti pageidaujamą žuvį.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Šturmų švyturys“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Šturmų švyturys“

Dėl nenuspėjamo žvejų darbo rezulatato ir natūralios sezonų kaitos „Šturmų švyturio“ šefas Česlovas Žemaitis niekada nežino, kokią žuvį gaus šiandien. Tad daugelis jo patiekalų ruošiami improvizuojant ir derinant tuo metu vyraujančiam metų laikui būdingus ingredientus.

MENIU TRUMPAI. „Šturmų švyturio“ meniu yra trumpiausias Lietuvoje. Jo pagrindas – šviežia sezoninė žuvis ir kiekvieną dieną perkami restorano patiekalų gamybai tuo metu būtini ingredientai. Juos šefas Česlovas Žemaitis įsigyja asmeniškai kasdien aplankydamas smulkiuosius prekeivius, ūkininkus ir kaimo gyventojus. Šefo teigimu, glaudus ryšys su žvejais ir smulkiaisiais pardavėjais yra neatsiejama jo kulinarinės kūrybos dalis. Tai leidžia nuolatos jausti gamtos pulsą, sezonų kaitą ir ryšį su gamta. Visa tai, žinoma, atsispindi ir ruošiamuose patiekaluose. Juos papildo stipri, išskirtinai austriško ir vokiško vyno bei šampano korta.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Šturmų švyturys“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Šturmų švyturys“ patiekalas

KULINARINIAI HITAI. Dėl sezoniškumo, nuolatos kintančių ingredientų skonio savybių bei greitai į tai reaguojančio meniu, tikruoju „Šturmų švyturio“ hitu galima laikyti ne konkretų patiekalą, o bendrą skonio potyrio nuotykį. Šiame restorane beveik niekada negausi tokio paties patiekalo du kartus.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Šturmų švyturys“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Šturmų švyturys“ patiekalas

ERDVĖ. Užupio „Šturmų švyturio“ restoranas pasižymi maloniu minimalizmu. Viršutinis jo aukštas dedikuotas Mažosios Lietuvos žvejams ir jų istorijai, apatinėje salėje akis džiugina unikalios Kuršmarių krašto vėtrungės, o šiltuoju metų laiku svečiai gali mėgautis buvimu skaidriu stiklu dengtoje terasoje.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Šturmų švyturys“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Šturmų švyturys“

Pajūrio „Šturmų švyturys“ įsikūręs ant Kuršių marių kranto. Ten viskas alsuoja gamtos ramybe ir išsiilgtu paprastumu. Apsilankiusieji ten pasijunta taip, tarsi būtų atvykę į svečius pas senus gerus draugus, kurie pavaišina patiekalais, paruoštais iš ką tik sugautos žuvies.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorane „Šturmų švyturys“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorane „Šturmų švyturys“

3 KLAUSIMAI ŠEFUI ČESLOVUI ŽEMAIČIUI

– Ką reiškia toji vėliava iškelta Šturmų švyturio ambasadoje Užupyje?

– Tikriausiai pastebėjote, kad neturime restorano iškabos. Ją atstoja puikiai prie Užupio dvasios derančios vėliavos, kurias keliu kaskart, kai keičiasi konkrečios žuvies sezonas. Tai yra savotiška mūsų mylimos Mažosios Lietuvos tradicijų tąsa. Beje, ir anksčiau Klaipėdos krašte užeigos keldavo nėgės vėliavą ir taip aplinkiniams pranešdavo apie pasirodžiusią žuvį.

– Kodėl Jūsų restorane niekada negroja muzika?

– Man atrodo, kad mūsų restorano erdvėje gražiausia ir tinkamiausia muzika yra čia atėjusių svečių pašnekesių šurmulys, stalo įrankių žvangčiojimas ir į taures pilamo vyno garsas. Kai nėra blaškančių dalykų, pojūčiai paaštrėja, viskas persipina ir taip sukuriama ypatinga atmosfera, kuri padeda patirti kvapus, spalvas ir garsus. Tikiu, kad panorėjus muziką galima užuosti, o kvapą – pamatyti.

– Česlovai, į kurį restoraną Lietuvoje vestumėte atvykusius svečius (be savojo)?

– Būsiu atviras, nežinau. Visą dėmesį skiriu mūsų restoranui ir lankytis kur nors kitur tiesiog nebelieka laiko. Tad objektyviai rekomenduoti negaliu, o apsimetinėti nenoriu. Tikiuosi, kad kitais metais jau galėsiu atsakyti į šį klausimą.

„30 geriausių restoranų“ organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, Valstybiniu turizmo departamentu prie Ūkio ministerijos ir žurnalu „Geras Skonis“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“ – palaiko „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje idėją, skatinančią restoranus pasitempti, o maisto gurmanams turėti kokybiško maisto vietų gidą.

„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius