Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2018 m. „30 geriausių restoranų“: 8 vieta: dviejų Lietuvos gastronomijos žvaigždžių – „Dine“

Trečius metus iš eilės sėkmingai besivystantis „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje projektas šiemet kartu su indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ įgauna daugiau reikšmės ne tik lokaliai. Jis tampa vis populiaresniu gidu užsienio keliautojams Lietuvoje.
Donatas Šatkauskas
Donatas Šatkauskas / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Nuo birželio 11 dienos kasdien projekto tinklalapyje ir portale 15min atskleistas geriausių šalies restoranų 2018 m. reitingas pradedant nuo 30 vietos, o birželio 28 d. specialaus renginio metu Vilniuje paaiškėjo aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.

Tokie restoranų vertinimai ir apdovanojimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva jau trečius metus iš eilės – nebe išimtis. Ta proga prieš trejus metus buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 šiame projekte balsuojančių maisto industrijos profesionalų.

  • Šefas Donatas Šatkauskas
  • Vadovai Arminas Darasevičius ir Egidijus Lapinskas
  • Virtuvės tipas fine dining
  • Darbo laikas I-III 11:30-22:00, IV-VI 11:30-23:00
  • Adresas Gedimino pr. 35, Vilnius
  • Internete ČIA
  • Atidarymo metai 2014 m.
  • Vidutinė patiekalo kaina karšto – 20 Eur (šalto – 10 Eur)
  • Terasa yra
  • Pusryčiai nėra
  • Dienos pietūs yra
  • Šunims nedraugiški

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. „Dine“ kiekvienais metais yra geriausiųjų dešimtuke, nors jame šio fine dining restorano pozicija ir kinta (2016 m. – 3 vieta, 2017 m. – 6 vieta).

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Dine“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Dine“

NAUJIENA. Prie restorano virtuvės vairo prieš metus stojo naujos Lietuvos šefų kartos atstovas – Donatas Šatkauskas, savo didžiausią patirtį sukaupęs žinomuose Londono restoranuose ir savo talentą dabar atskleidžiantis restorane „Dine“ Vilniuje.

RESTORANO ISTORIJA TRUMPAI. Tai yra dviejų Lietuvos gastronomijos žvaigždžių, virtuvės šefo Egidijaus Lapinsko ir vieno geriausių vynų ekspertų Lietuvoje Armino Darasevičiaus, bendras restoranas. Tiesa, nebe pirmas – kartu jie vadovauja 2016 m. irgi tarp geriausių restoranų Lietuvoje įvardintam „Time“, 2017 m. projekte įvertintam „Rise“ ir du metus iš eilės „30 geriausių restoranų“ sąraše esančiam „Somm“.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Dine“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Dine“

RESTORANO IŠSKIRTINUMAS. Virtuvė, kurią naujasis šefas Donatas pavertė 100 proc. komandinio darbo aikštele: „Visi restorane esame labai skirtingi, bet mus jungia vienas svarbus dalykas – meilė maistui. Jei naujai atėjęs narys neįsilieja į komandinį darbą, greičiausiai ilgai čia neužsibus.“ Meilės kiekvienai lėkštei filosofija atsispindi ir restorano meniu, kuris nors ir nedidelis, bet labai spalvingas – tiesiogine ir ne tiesiogine šio žodžio prasme.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Dine“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Dine“

MENIU TRUMPAI. Nors gerai žinomas šefas Egidijus Lapinskas vis dar vadovauja visų restoranų virtuvėms, kiekviena jų turi savo vietinį šefą, o E.Lapinską jie vadina šefpatronu. Jis dabar jau tik prižiūri visų savo restoranų darbą. O „Dine“ meniu jau kurį laiką kuria Donatas Šatkauskas su savo komanda.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Dine“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Dine“ patiekalas

Dabar jame puikuojasi iki smulkmenų išdirbti patiekalai, kurių pagrindas – jūros gėrybės, žuvis ir mėsa. Žinoma, kaip ir priklauso tokio lygio restoranui, beveik viską – nuo padažų, sviestų iki šviežiai kepamos duonos – gaminama vietoje. Čia pat netgi yra rūkoma mėsa. Beje, prie Donato kuriamų patiekalų geriausią vyno derinį padeda parinkti kitas restorano šeimininkas ir vienas geriausių Lietuvos someljė Arminas Darasevičius, kuris iš visų savo turimų maitinimo įstaigų „Dine“ jaučia ypatingas simpatijas. Beje, restorane yra organizuojamos ir degustacinės vakarienės su specialiais vynų deriniais.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Dine“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Dine“ patiekalas

KULINARINIAI HITAI. Aukščiausios rūšies aštunkojis su jaunomis bulvytėmis ir naminėmis antienos dešrelėmis – 20 Eur, jautienos šonkauliai – 21 Eur.

ŠEFAS. Donatas ankstyvoje jaunystėje užsiiminėjo profesionaliu tenisu, tačiau supratęs, kad pirmąja pasaulio rakete netaps, nusprendė nebeiti šiuo keliu ir savo paties netikėtumui pasuko kulinarijos link. Žinoma, prie to labai prisidėjo ir jo tėtis, kuris yra gurmanas ir Donatas nuo mažų dienų galėjo jį stebėti besisukantį virtuvėje.

Taigi pasirinkęs kulinarijos studijas svetur, D.Šatkauskas pabaigė Vakarų Londono universitetą ir įsidarbino prestižiniame „Oxo Tower“ restorane Anglijos sostinėje. Ten jis įgavo bazines žinias apie virtuvės darbo procesus ir taip prabėgo trys metai. Tuomet restorano vyr. šefas, pastebėjęs jauno virėjo perspektyvą, pasiūlė Donatui ieškoti daugiau iššūkių. Taip jis atsidūrė virtuvės meistro ir įžymybės Simono Rogano naujai atidaromame restorane „Fera at Claridge's“, kuris vos po pusės metų veiklos gavo „Michelin“ įvertinimą: „Ten supratau, kad iki to apie virtuvę nieko nežinojau,“ – šypsosi Donatas.

Galiausiai įgavus dar daugiau patirties ir pasitikėjimo savimi Donatas (dėl meilės) grįžo į Lietuvą. Po metų trukusių ieškojimų savo vietą jis galiausiai atrado „Dine“, kur labai greitai pakilo iki vyr. šefo pareigų.

ERDVĖ. „Dine“ yra išsidėstęs per dvi sales: viena šviesi ir veidrodinė, kita – elegantiškos rudos spalvos, pritemdyta. Taigi, kur prisėsti ir pasinerti į maisto patirtis, galima rinktis pagal skonį ir nuotaiką.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Dine“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Dine“

3 KLAUSIMAI ŠEFUI DONATUI ŠATKAUSKUI

– Anksčiau žaidei profesionalų tenisą, ar dabar lieka laiko panašiems pomėgiams?

– Neseniai pradėjau ūkininkauti. Gavau jaunojo ūkininko paramą iš Europos Sąjungos ir dabar turiu dar vieną džiaugsmą – mikrožalumynų fermą.

– Kokių dar turi ambicijų?

Mokytis keramikos – noriu savo rankomis gaminti lėkštes. Taip pat mąstau įsigilinti į alkoholio gamybos technikas (sidro, acto, alaus).

– Į kurį restoraną Lietuvoje vestum atvykusius svečius?

– Tiesą pasakius, dar nebuvau daugybėje Lietuvos restoranų. Tačiau šiai dienai rinkčiausi „Monus“ Klaipėdoje ir „Džiaugsmą“ Vilniuje.

„30 geriausių restoranų“ organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, Valstybiniu turizmo departamentu prie Ūkio ministerijos ir žurnalu „Geras Skonis“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“ – palaiko „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje idėją, skatinančią restoranus pasitempti, o maisto gurmanams turėti kokybiško maisto vietų gidą.

„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius