-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„iittala restoranų radaras“: naujas restoranas su jauniausiu šefu – „Mason“

Kasmet vis daugiau dėmesio sulaukiantis Lietuvos restoranų reitingavimo projektas „30 geriausių restoranų“ kartu su indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ pristato naujieną – iki pagrindinių geriausių šalies restoranų rinkimų rengiamą naujų restoranų radarą.
Restoranas „Mason“
Restoranas „Mason“ / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Kas savaitę, ketvirtadieniais, projekto puslapyje ir 15min.lt yra apžvelgiama po vieną Gero maisto akademijos narių pasiūlytą naują (iki metų veikiantį) dėmesio vertą restoraną. Šią savaitę lankomės Vilniaus širdyje mažiau nei metus veikiančioje atviroje „masonų ložėje“ – restorane „Mason“.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Mason“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Mason“
  • Šefas Rytis Doronenkovas
  • Vadovė Asta Dagytė
  • Virtuvės tipas link Europos
  • Darbo laikas II–IV 18:00–00:00, V 18:00–01:00, VI 10:00–01:00, VII 10:00–00:00
  • Adresas Savičiaus g. 3, Vilnius
  • Internete FB – Mason Gastropub
  • Atidarymo metai 2017
  • Vienu metu čia telpa 62 sėdimos vietos viduje + 40 dengtoje lauko terasoje + 35 lauke (tik vasaros metu)
  • Vidutinė patiekalo kaina karšto – 21 Eur (šalto – 9 Eur)
  • Terasa yra
  • Pusryčiai savaitgaliais (10:00–15:00)
  • Dienos pietūs nėra
  • Šunims draugiški
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Mason“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Mason“

Asta ir Arnas iki to daug keliavo, kol jiems... atsibodo keliauti. Taigi nusėsti Vilniaus Senamiestyje ir atsidaryti savo restoranėlį jiems pasirodė pats tinkamiausias laikas.

IDĖJA

Asta yra ragautoja. Ji visuomet iš visų po truputį paragauja, įvertina, įsimena. Arnas taip pat yra gero maisto mėgėjas, kelionių metu atradęs daugybę skirtingų virtuvių.

Galiausiai tas ragavimas ir kelionės atvedė prie to, kad Arnas užsimanė savo vietos. Šiek tiek vėliau prisijungė ir Asta. Nors patirties restoranų versle turėjo tik Arnas, jiedu nusprendė viską daryti patys taip, kaip jaučia ir kaip nori. Galiausiai po simbolinių 9 mėnesių gimė „Mason“ restoranas Vilniaus širdyje Savičiaus g. netoli miesto Rotušės.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Mason“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Mason“

MENIU

Turbūt verta pradėti nuo to, kad restorano meniu kartu su vietos šeimininkais kuria jauniausias šefas „30 geriausių restoranų“ radare. Jo vardas Rytis Doronenkovas ir jam 20 metų. Tačiau apie jį patį – kiek vėliau.

Restoranas turi į klasikinius europietiškos virtuvės patiekalus orientuotą a la carte: „Per mūsų skonio asmeninę prizmę kartu su Ryčiu kuriame restorano patiekalus. Norėjosi geriausių patiekalų iš daugelio Europos virtuvių“, – pasakoja Arnas.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Mason“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Mason“ patiekalas

Tarkime, ėriuko su šakniavaisių gratinu idėja atkeliavo iš Italijos ir Prancūzijos virtuvių. Aštuonkojis su saldžiųjų bulvių piurė ir chorizo – ispaniškos virtuvės arkliukas. Burrata su serano kumpiu – tai dar daugiau itališko ir ispaniško skonio. Camembert sūris su raudonųjų svogūnų čatniu – prancūzų, britų ir indų skonių samplaika.

Panašiai atrodo ir visas meniu – gana įvairus, ne per ilgas, tačiau nagrinėjantis tokį a la carte savo mėgstamiausią patiekalą atras turbūt kiekvienas šios vietos svečias.

Kol kas iš meniu virtuvė nesiryžtų išimti aštuonkojo – žmonės dėl to sugrįžta. Taip pat Rytis didžiuojasi savo gaminamu antrekotu – tai sausai brandinta mėsa iš Pietų Amerikos, kurios į lėkštę patenka solidus gabalas: „Pjauname dosniai, amerikietiškai, tad porcijoje – netgi 300 g mėsos“, – pasakoja šefas.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Mason“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Mason“ patiekalas

„Mason“ valgiaraščio ypatybė pirmas lapas, kuris keičiasi maždaug kas dvi savaites. Jame – sezoninės gėrybės. Kai lankėmės, restorano šefas siūlė ragauti befstrogeną, jautienos tartarą, baltojo šokolado sferą.

PUSRYČIAI

Visai neseniai „Mason“ pakvietė savaitgalio pusryčių. Nors pusryčių meniu gana tradicinis – t.y. Benedikto kiaušiniai, košė, kiaušinienė – yra ir keli restoraniniams pusryčiams mažiau įprasti pasirinkimai. Pavyzdžiui, krevečių sriuba (iš pagr. restorano a la carte), rikotos blyneliai ir prancūziškas omletas.

ŠEFAS

Rytis Doronenkovas „Masonų“ virtuvėje dirbti pradėjo nuo pradžių. Ir nors jam dabar yra tik 20 metų, tai yra toli gražu ne pirmoji virtuvė, kurioje darbuojasi šis šefas. Tiesa, pirmoji, kur jis tapo pagrindiniu žmogumi.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Šefas Rytis Doronenkovas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Šefas Rytis Doronenkovas

Iki to Rytis darbavosi viename jau nebeveikiančiame grilio patiekalų restorane Vilniuje. Ten jis iš vietos savininko išmoko meilės ir pagarbos maistui. Taip pat Rytis mokėsi ir pas šefą Gediminą Švenčionį prestižiniame „Saint Germain“ restorane Vilniuje.

INTERJERAS

Restorane yra kelios erdvės: dengtoje terasoje sukurtas žiemos sodas, restoranas antrame aukšte ir baro erdvė.

Interjerą šeimininkai kūrė patys: „Viskas vyko iš bendro kūrybinio proceso ir savo pačių rankomis. Išmokau netgi plyteles kloti“, – šypsosi Asta.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Mason“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Mason“

Tikslas buvo sukurti jaukią namų aplinką – nei per daug modernumo, nei per daug senovės. Svarbu, kad būtų jauku ir neįpareigotų svečių. Tarkime, sofutė restorano antrajame aukšte ir krosnelė – tik kelios detalės, kurios čia kuria namų aplinką.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Mason“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Mason“

Čia galima pastebėti ir daugiau jaukių detalių. Tarkime, lauke stovi keli šią erdvę romantiškai papildantys motoroleriai, kuriais naudojasi restorano darbuotojai nuvažiuoti iki turgelio ar kitais skubiais reikalais. Ant restoranų sienų kabo ir kelios Jono Meko nuotraukos – jas šeimininkai gavo dovanų iš vieno draugo. Be to, Asta yra augalų fanė. Taigi „Masonuose“ ji po truputį susodino apie 150 vazonėlių.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Mason“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Mason“

ĮDOMUS FAKTAS

Pavadinimą restoranui sugalvojo tas pats žmogus, kuris ir padovanojo Jono Meko nuotraukas. Jis senuose dokumentuose atrado, kad apie 1776 m. Savičiaus gatvėje veikė masonų ložė.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Mason“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Mason“

„Tačiau masonai prasidėjo ne kaip uždara ložė, o atviras mūrininkų susirinkimo taškas bendravimui ir laisvalaikiui. Būtent tokios kuriamos bendruomenės nuotaika mums ir yra artimiausia“, – pasakoja šeimininkas Arnas.

„iittala“ palaiko šią „30 geriausių restoranų“ idėją – pristatyti išskirtinius naujokus Lietuvos restoranų rinkoje.

„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.

Daugiau apie projektą ir daugiau restoranų ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius