Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„iittala restoranų radaras“: vienas geriausių debiutų Klaipėdoje – „Studio 52“

Kasmet vis daugiau dėmesio sulaukiantis Lietuvos restoranų reitingavimo projektas „30 geriausių restoranų“ kartu su indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ pristato naujieną – iki pagrindinių geriausių šalies restoranų rinkimų rengiamą naujų restoranų radarą.
Restoranas „Studio 52“
Restoranas „Studio 52“ / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Kas savaitę, ketvirtadieniais, projekto puslapyje ir portale 15min apžvelgiama po vieną Gero maisto akademijos narių pasiūlytą naują (iki metų veikiantį) dėmesio vertą restoraną. Šią savaitę lankomės viename įdomiausių debiutų pajūryje – „Studio 52“.

  • Šefas Tomas Petrikas
  • Vadovas Arūnas Stramkauskas
  • Virtuvės tipas moderni europietiška
  • Darbo laikas II-III 16:00-22:00, IV-VI 16:00-23:00, VII 12:00-16:00
  • Adresas Žvejų g. 4-29, Klaipėda
  • Internete FB – Studio 52
  • Atidarymo metai 2017
  • Vienu metu čia telpa 40 sėdimų vietų
  • Vidutinė patiekalo kaina karšto – 18 Eur (šalto – 12 Eur)
  • Terasa yra (40 vietų)
  • Pusryčiai yra (sekmadieniais 12:00-16:00)
  • Dienos pietūs nėra
  • Šunims draugiški (su atsakingais šeimininkais)

Šiame restorane yra dvi lygiavertės ašys, aplink kurias sukasi „Studio 52“ išskirtinumas. Tai – maistas, kurį gamina vos prieš metus į Lietuvą grįžęs šefas Tomas Petrikas ir aptarnavimas, kurio aukštą lygį išlaiko, taip pat neseniai į Tėvynę sugrįžęs someljė Arūnas Stramkauskas.

IDĖJA

Taigi virtuvėje vadovauja šefas T.Petrikas, o salėje – patyręs someljė A.Stramkauskas. Jų dueto patirtis ir profesionalumas leidžia manyti, kad „Studio 52“ įnešė visiškai netikėto ir šviežio oro gūsį į Lietuvos uostamiesčio gyvenimą. Jiedu stengiasi dėl kiekvieno svečio: „Niekada sau neatleisčiau, jei paleisčiau nepatenkintą klientą“, – sako didelę patirtį aptarnavimo srityje turintis Arūnas.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Šefas Tomas Petrikas ir someljė Arūnas Stramkauskas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Šefas Tomas Petrikas ir someljė Arūnas Stramkauskas

MENIU

„Studio 52“ valgiaraštis yra gana trumpas. Tačiau, kaip teigia šefas, tai užtikrina kokybę. Be to, kiekvienai lėkštei jauna ir ambicinga virtuvės komanda skiria daug dėmesio, nes ne tik turinys, bet ir patiekimas jiems yra itin svarbūs.

„Vilniuje kur kas daugiau dėmesio yra skiriama formai. Norėjosi ir Klaipėdoje kurti ryškius patiekalus. Juk šiais laikais žmonės valgo ir akimis“, – pasakoja Tomas. Tam jis kartu su komanda nepatingi nukeliauti į mišką ir pririnkti dekoracijoms būtinų komponentų: pušų pumpurų, kiškio kopūstų, vijolų, baravykų ir pan.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Studio 52“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Studio 52“ patiekalas

Ieškodamas ingredientų, šefas neapsiriboja Lietuva: „Turime labai patikimų tiekėjų, kurie mums tiesiai į restoraną atveža, pavyzdžiui, Kamčiatkos krabą arba 30 kg sveriantį otą“.

Taip pat vietoje yra brandinama mėsą, restorano rūsyje veikia rūkykla ir po specialiomis lempomis auga nedidelis darželis. O patiekalų deriniai priklauso nuo sezono už lango.

Tiesa, Tomas Petrikas mėgsta ir marinuoti, ir konservuoti, ir džiovinti, todėl kartais sezonai lėkštėje persimaišo. Ypatingai žiemą savo kuriamuose patiekaluose jis naudojo daug fermentuotų produktų.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Studio 52“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Studio 52“ patiekalas

„Turime ir baravykų druskos, džiovintų paprikos krekerių, džiovintų raudonųjų kale kopūstų, gaminame obuolių ir kalendros putas ir pan. Kartais nevengiu ir molekulinės virtuvės – pagaminu sferų ar panašių detalių – visa tai sukuria patiekalo visumą“, – pasakoja šefas Tomas Petrikas.

Nors naujas meniu – jau birželį, dabar į „Studio 52“ svečiai daugiausiai sugrįžta dėl Kamčiatkos karališko krabo: „Mes patiekiame sąžiningą porciją, nes turime galimybę gauti labai geros krabo mėsos už protingą kainą“, – teigia šefas.

Taip pat tarp einamiausių patiekalų yra jautienos tartaras su tuilė ir kiaušinio tryniu ir pilna antienos krūtinėlės filė su mėlynųjų bulvių putėsiais ir kalafijorais.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Studio 52“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Studio 52“ patiekalas

DUETAS

Tomas su Arūnu susipažino Norvegijoje, kai abu dirbo „The Well“ restorane netoliese Oslo. Tomas pirmasis dėl meilės grįžo į Lietuvą ir dėl merginos savo namais pasirinko Klaipėdą.

Netrukus kartu su investuotojais uostamiestyje jis sumanė atidaryti restoraną ir netruko paskambinti Arūnui: „Čia reikia tokio žmogaus kaip tu“, – trumpai tarė jis ir Arūnas apvertė savo gyvenimą aukštyn kojomis bei po ilgos pertraukos su šeima irgi grįžo į tėviškę.

APTARNAVIMAS

Atskiro paragrafo pristatant šį restoraną vertas aptarnavimas. Tikrai net ir geriausiuose Lietuvos restoranuose ne visur gausi tiek dėmesio ir šypsenų kiek čia. Arūnas yra tikras svetingumo profesionalas, kuris nuosekliai eina šiuo karjeros keliu.

„Jei kuriam nors iš aptarnajaunčio personalo prasta nuotaika, siunčiu jį namo ir stoju dirbti pats. Man svarbu, kad kiekvienas svečias gautų kuo geresnį servisą. Juk galbūt kai kurie taupo kelias savaites, kad galėtų pasimėgauti ypatinga proga restorane. Aptarnavimas jokiu būdu to patyrimo negali pagadinti“, – entuziastingai pasakoja Arūnas.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Studio 52“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Studio 52“

Kita Klaipėdos restoranams mažai būdinga savybė – darbo valandų pabaiga. „Studio 52“ dirba iki tol, kol išeina paskutinis klientas. Ir nors virtuvė užsidaro 23 val., niekas iš čia Jūsų nevarys: „Jeigu žmogus atėjo pas mus į svečius, niekada jo neišvaryčiau, nes baigėsi mano darbo valandos“, – tęsia Arūnas.

Iki „Studio 52“ Klaipėdoje Arūnas Stramkauskas 8 metus dirbo užsienyje. Pradėjęs nuo beach boy (paplūdimio berniuko – liet. k.) Kipre, karjeros laiptais pradėjo kilti Norvegijoje. Būtent ten ir suprato, kas yra aukšto lygio aptarnavimas.

Tuomet iškėlė sau tikslą tapti someljė ir 8 mėnesius kas savaitę – pirmadienį-antradienį – skraidydavo į Londoną mokytis, gyvendavo pigiausiuose viešbučiuose, daug išliejo prakaito, jėgų ir laiko, bet pasibaigė someljė mokyklą. Netrukus po to baigė ir sake someljė mokyklą Osle. Planuose – alaus someljė sertifikatas.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Studio 52“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Studio 52“

ŠEFAS

Dvi savaites pasimokęs kulinarijos Lietuvoje Tomas Petrikas prieš 11 metų išvyko mokslų tęsti Liverpulyje: „Ten yra gana gera mokykla, gavau stiprų pagrindą, tačiau didžiausia patirtis atėjo per 11 metų darbo skirtinguose Didžiosios Britanijos ir Skandinavijos restoranuose“, – pasakoja Tomas.

Jam teko dirbti restoranuose, esančiuose Glazge, Vesle, Mančesteryje, Liverpulyje, Niukasle, Osle. Vieni ryškiausi šefo karjeros metų buvo praleisti „House of Tides“ Niukasle.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Šefas Tomas Petrikas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Šefas Tomas Petrikas

ERDVĖ

„Studio 52“ erdvė yra moderni, bet neįpareigojanti. Čia nėra baltų staltiesių, bet yra židinys, kuris kuria jaukią aplinką. Prie to prisideda ir citrinmedžiai, kurie yra Arūno žinioje ir jo atsakomybėje.

Salės ašis – atvira virtuvė, kur galima stebėti, kaip gimsta pagrindiniai restorano patiekalai. Užkandžiai ir konditerija yra gaminami žemutiniame aukšte, į kurį yra patenkama liftu – jis, beje, puikiai yra matomas salės gale.

Studijos nuotaiką kuria teatriniai prožektoriai, besikeičiantys menininkų darbai ir labai daug į erdvę patenkančios natūralios šviesos. Skaičius „52“ reiškia medium rare temparatūrą (pusiau žalias – liet. k.)

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Studio 52“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Studio 52“

ĮDOMU

Prieš atidarymą, norėdama užtikrinti restorano kokybę, komanda visą mėnesį dirbo su nematomais klientais ir mokėsi iš savo klaidų.

„iittala“ palaiko šią „30 geriausių restoranų“ idėją – pristatyti išskirtinius naujokus Lietuvos restoranų rinkoje.

„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.

Daugiau apie projektą ir daugiau restoranų ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius