Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„iittala restoranų radaras“: žemaitiško charakterio virtuvė – „Mudu“

Kasmet vis daugiau dėmesio sulaukiantis Lietuvos restoranų reitingavimo projektas „30 geriausių restoranų“ kartu su indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ pristato naujieną – iki pagrindinių geriausių šalies restoranų rinkimų rengiamą naujų restoranų radarą.
Restoranas „Mudu“
Restoranas „Mudu“ / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Kas savaitę, ketvirtadieniais, projekto puslapyje ir portale 15min yra apžvelgiama po vieną Gero maisto akademijos narių pasiūlytą naują (iki metų veikiantį) dėmesio vertą restoraną. Šią savaitę lankomės Klaipėdoje, žemaitiško charakterio virtuvėje pavadinimu „Mudu“.

  • Šefai Simas Kažiniauskas ir Tadas Paulauskas
  • Vadovas svečiai
  • Virtuvės tipas klaipėdietiška virtuvė
  • Darbo laikas II-VI 11:30-22:00
  • Adresas S. Šimkaus g. 12-96, Klaipėda
  • Internete FB – Mudu
  • Atidarymo metai 2017
  • Vienu metu čia telpa 40 (sėdimų vietų)
  • Vidutinė patiekalo kaina karšto – 10 Eur (šalto – 6 Eur)
  • Terasa yra
  • Pusryčiai nėra
  • Dienos pietūs yra
  • Šunims draugiški (jei netrukdo kitiems svečiams)

Dviejų žemaičių draugystė prasidėjusi dar studijų laikais išaugo į bendrą restoraną „Mudu“. Jiedu – Simas ir Tadas – yra du šefai, kurie kartu vadovauja tiek virtuvei, tiek restoranui. Nors patys juokaudami sako, kad jų restoranui vadovauja svečiai. Jie tik gamina maistą.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Mudu“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Mudu“

IDĖJA

Kuriant „Mudu“ patyrę virtuvės meistrai Simas Kažiniauskas ir Tadas Paulauskas turėjo bendrą tikslą – kurti skanius patiekalus už prieinamą kainą: „Mes norime, kad žmonės ateitų pas mus pavalgyti ne retomis progomis, o kelis kartus per savaitę. Galiausiai išėję jaustųsi sotūs ir neapgauti gavę pustuštes lėkštes“.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Mudu“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Mudu“

Jų nuomone, Klaipėdai kur kas labiau reikia tokios vietos kaip „Mudu“ nei fine dining restorano su baltomis staltiesėmis. Būtent dėl to „Mudu“ jie nenori vadinti restoranu. Greičiau namais, kuriuose rasite abu šefus ir jausitės atėję lyg pas juos į svečius.

Tiesa, vienas šefas visada dirba salėje šaltųjų patiekalų bare, kuris yra atviras ir matomas visiems lankytojams, kol kitas darbuojasi rūsyje su karštais patiekalais. Šiomis pozicijomis jie keičiasi kas savaitę.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Mudu“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Mudu“ patiekalas

MENIU

„Mudu“ valgiaraštį Simas ir Tadas kuria kartu ir visiškai lygiomis teisėmis. Kiekvienas turi savo veto teisę. Tačiau, kaip patys sako, ji netgi nebūtina, nes viskas virtuvėje vyksta organiškai. Kiekvienas į patiekalą prideda kažko, kas jį papildo: „Nesusirinkome, kad pasimatuotume, kuris iš mūsų geresnis“, – juokiasi Tadas.

Taip atsirado dviejų šefų „Mudu“ meniu, kuris pasipildo pagal sezoną. Žiemą – daugiau žvėrienos, šakniavaisių, fermentuotų produktų. Vasarą – daugiau patiekalų su šviežiomis daržovėmis, uogomis ir pan. Tiesa, dėl mikrosezoninių gėrybių rekomenduojame stebėti lentą restorano priekyje, kurioje yra skelbiami specialūs pasiūlymai.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Mudu“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Mudu“

Pasak Tado, būdami užkietėję žemaičiai jie tikrai žino, ko reikia šitam miestui ir koks patiekalas turi galimybę Klaipėdoje būti įvertintas: „Valgiaraštį sudarėme, kad kiekvienas svečias čia rastų savo favoritą ir dėl jo sugrįžtų. Klaipėdoje žmonės grįžta dėl konkrečių patiekalų“, – pasakoja Tadas.

Tarp „Mudu“ valgiaraščio hitų yra baklažanų suktinukai su ožkos sūriu, marinuotais grybais ir granatų sėklomis, antienos paštetas su moliūgų džemu, skumbrės straganina su marinuotais kelmučiais ir pipirkrieniu, anties kulšelė su svogūnų džemu. Taip pat yra midijų, avienos, šonkauliukų ir pan. Kurti desertus, šefai prisipažino, nelabai mėgsta, todėl siūlo laiko patikrintą klasiką.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Mudu“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorano „Mudu“ patiekalas

ŠEFAI

Šefai Simas Kažiniauskas ir Tadas Paulauskas susitiko dar kulinarijos mokykloje. Vėliau kartu tris metus dirbo Klaipėdoje slaptame Skandinavų klube, į kurį galima buvo patekti tik su nario kortelėmis. Vėliau Simas septyneriems metams išvyko dirbti į Prancūziją, o Tadas – į Airiją.

Vėliau T.Paulauskas karjerą tęsė Lietuvoje – vadovavo Vanagupės viešbučio restoranui. Simas sugrįžęs į Lietuvą ėmėsi Meridiano virtuvės šturvalo. Galiausiai Tadas iš Palangos nusprendęs keltis į Klaipėdą pasikvietė Simą kaip verslo partnerį ir kartu pradėjo „Mudu“ namus.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Mudu“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Mudu“

ERDVĖ

„Mudu“ įsikūrė legendinėje Klaipėdos vietoje, kur kadaise buvo aludė „Juodas katinas“. Perėmę šią erdvę į savo rankas naujos vietos šeimininkai ją pakeitė iš pagrindų. Pasiruošimas atidarymui užtruko pusę metų.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Mudu“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Mudu“

Ten, kur kadaise buvo virtuvė, dabar yra svečių salė su staliukais. O buvęs aludės baras dabar yra paverstas atvira virtuve, kurioje yra gaminami šaltieji patiekalai. Čia kasdien darbuojasi vienas iš dviejų – arba Simas, arba Tadas, kol kitas ruošia pagrindinius patiekalus „Mudu“ rūsyje.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Mudu“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Mudu“

MOTO

Pateikti gausesnį patiekalą nei išrašyta meniu: „Mes nesukeliame žmonėms išankstinių lūkesčių rašydami brandinta lietuviška ar karališkas ar dar koks nors -iausias. Tegu svečias nustemba gavęs geriau nei tikėjosi“, – sako Tadas.

„iittala“ palaiko šią „30 geriausių restoranų“ idėją – pristatyti išskirtinius naujokus Lietuvos restoranų rinkoje.

„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.

Daugiau apie projektą ir daugiau restoranų ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius