Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuo karalienės Luizės kepsnio iki žuvies: uostamiesčio virtuvių monai svečius vilioja iš visos Lietuvos

Ungurio? Gal jautienos, įdarytos silke? O gal retam girdėtos ir ragautos Kuršių marių lašišos? Už užvertų uostamiesčio restoranų durų tarsi nebyliai kuriantys patyrę lėkščių virtuozai suka galvas, kuo gi nustebinti klaipėdiečius ir miesto svečius. O nustebinti pavyksta su kaupu. Nuo gardžiai paruoštos žuvies – iki tradicinių cepelinų, nuo kuršius menančių patiekalų – iki karalienės Luizės laikų puotomis dvelkiančių įdarytų putpelių ar modernumu lėkštėje nustebinančių kūrinių, dėl kurių į Klaipėdą važiuoja visa Lietuva.
Virtuvės šefai (iš kairės): V.Samavičius, D.Kučikas ir V.Šukienė
Virtuvės šefai (iš kairės): V.Samavičius, D.Kučikas ir V.Šukienė / E.Ovčarenko nuotr.

„Klaipėda puikus miestas daryti verslą ir auginti vaikus. Tikrai taip!“, – sako virtuvės šefas Vytautas Samavičius, ne kartą įvardintas vienu geriausių virtuvės meistrų. Jo kartu su žmona Kristina įkurti „Monai“ ir „Momo Grill“ pelnytai rikiuojasi tarp 30 geriausių Lietuvoje restoranų.

Klaipėdos turizmo mokyklą baigęs V.Samavičius tikrojo darbo virtuvėje dar 1998 metais paragavo legendiniame restorane „Skandalas“. Reikli šeimininkė neišgąsdino jauno vyro, priešingai, šiandien Vytautas sako nebeįsivaizduojantis savo gyvenimo be virtuvės, kurioje sukasi jau dvidešimt metų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vytautas Samavičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vytautas Samavičius

Kone dešimtmetį pradirbęs vieno viešbučio restorane iš Juodkrantės kilęs virtuvės meistras pamena pajutęs, jog atėjo permainų metas. Galvoje vinguriavo mintis klaipėdiečius sukviesti į koldūnų namus, tačiau galiausiai 2010 metais duris atvėrė prancūziškas bistro restoranėlis „La Cle“, o pirmąją darbo dieną šefas pasakoja pamenantis iki šiol. Ant svečių stalo atsidūrė naminė kiauliena, o kiaulaitė, pasirodo, buvo vaišinama vaniliniais ledais...

Kelerius metus visą širdį ir jėgas atidavęs virtuvės šefas su komanda išėjo kūrybinių atostogų, po kurių nauji skoniai atsivėrė šiuo metu uostamiesčio pažibomis laikomuose „Momo Grill“ ir „Monai“ restoranuose. Šiandien visa Lietuva žino „Vyto virtuvę“.

„Į Klaipėdą atvažiuoja visa Lietuva. Prieš beveik 10 metų sakiau, kad noriu dirbti su visa Lietuva“, – išsipildžiusia svajone dalijasi virtuvės meistras.

VIDEO: Vienas geriausių šalies šefų V.Samavičius: norėjau sukurti tokį restoraną, į kurį važiuotų visa Lietuva

Jūra lydi visą gyvenimą

Nuo Italijos iki Kataro – tokią patirtį yra sukaupęs Klaipėdą simbolizuojančiame laive „Meridianas“ dirbantis šefas Donatas Kučikas. Taikomąją fiziką baigęs vyras netikėtai atsidūrė... virtuvėje.

Prieš maždaug 15 metų vyras pasakoja išvykęs į Italiją, dirbęs padavėju ir netikėtai atradęs pažintį su virtuve. Ši prasidėjo paplūdimy rengiant vakarėlius, ruošiant puodus sangrijos ir grilyje, bananų lapuose, kepant šviežutėles žuvis. Netrukus žinios ėmė gilėti, o galiausiai vyriškis atsidūrė Milano šefų akademijoje. Gyvenimas jam padovanojo patirčių Italijos Kalabrijos regione, Sicilioje, Šveicarijos Alpėse, Ispanijos Ibicoje, Kataro dujų platformose.

Patirtis dabar ragauja klaipėdiečiai ir svečiai. Ragauja ir paties D.Kučiko, gyvenančio Juodkrantėje ir keliaujančio į darbą Klaipėdoje, pagautus ungurius. Vyras pats žuvį gaudo, kepa, rūko. Itin mėgsta ruošti skumbę, menkę, Kuršių marių lašišą. Tiesa, pastarosios lietuvaičiai nėra gerai pažinę. Šefo ateities planuose – senieji kuršių patiekalai.

VIDEO: Virtuvės šefas Donatas Kučikas svetur įgytas patirtis dovanoja klaipėdiečiams

Tądien, kai kalbėjomės su „Meridiano“ šefu Donatu Kučiku šis nekantravo, mat keletui savaičių pakėlė sparnus į Japoniją, į gastronominę kelionę, kurios poskoniai, neabejoja, grįžus nuguls Klaipėdoje. Ieškojęs kelių, kaip nuvykti į šią neįprastą šalį, pernai Monte Karle viešėjęs D.Kučikas sulaukė japonų šefo kvietimo atvykti stažuotei į „Micheline“ restoraną. Atsisakyti negalėjo.

„Šio restorano filosofija – vietinė produkcija. Viskas kas yra meniu, užauginta ne toliau kaip penkių kilometrų spinduliu. Labai akcentuojamas sąryšis su gamta, nulinis produktų išmetimas. Svarbiausia pati filosofija, aišku, ir technika, prieskoniai. Vykstu, nes labiau noriu filosofiškai pasikrauti. Grįžus būtinai pritaikysime, naujame meniu tikrai atsispindės detalės, kažkokie akcentai, spalvos, filosofija, bus itališka-japoniška, padaryta lietuviškom rankom“, – šypteli D.Kučikas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Donatas Kučikas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Donatas Kučikas

Jau ir pernai laive didelio populiarumo sulaukė juodadėmė menkė, ruošta su Azijos akcentais, bambuko lapais ir japonišku marinatu. Tekančios saulės šalies atspindžių, panašu, pavasarį bus dar gausiau.

Paklaustas, apie restorano svečius, D.Kučikas nedaugžodžiauja, grožio lėkštėje klientams norisi, tačiau svarbiausia, kad būtų laimingas pilvas.

„Nukenčia estetika, bet laimingas pilvas būna. Į restoraną einame ne į meno galeriją, o pavalgyti“, – sako jis.

Lietuviškos virtuvės atspindžiai

„Frydricho pasaže“ esančios „Smuklės“ šefė Vaida Šukienė daugiau nei dešimtmetį dirba išskirtinėje Klaipėdos vietoje. Moteris sako net ir panorėjusi pakeisti profesiją nežinotų, ką daugiau veikti. Ji jau kone 30 metų sukasi virtuvėje. Jos rankomis į lėkštes nugula gardūs lietuviški patiekalai. Klaipėdiečiai, anot moters, mėgsta ir gardų kepsnį, ir žuvį.

„Visais laikais lietuviai norėjo skaniai ir sočiai pavalgyti“, – šypteli virtuvėje besisukanti moteris, kartu su kolegomis vis nustebinanti klientus unikaliais šio krašto patiekalais. Prieš kurį laiką čia buvo ruošiamas karalienės Luizės kepsnys – įdaryta putpelė. Gardus patiekalas meniu gyvavo net trejus metus, jį ypatingai mėgo užsienio svečiai.

Svečius stebino ir neregėtas derinys – jautiena su silkės įdaru. Šefė sako, jog keičiant menu vieni pateikalai atkeliauja, kiti kuriam laikui išnyksta, tačiau būna ir vėl sugrįžta.

VIDEO: Virtuvės šefė Vaida Šukienė stengiasi svečius nustebinti Klaipėdos krašto patiekalais

„Bandymuose ir gyvename“, – sako V.Šukienė, vis besisukanti virtuvėje ir eksperimentuojanti su kolegomis, ką gi nauja pasiūlyti svečiams. Dienos patiekalu neseniai buvo tapusios širdelės česnakiniame padaže. Tai ypatingai lengvai paruošiamas užkandis, kurį kiekvienas gali pasigaminti namuose.

VIDEO: Pasigaminkite namuose: širdelės česnakiniame aliejuje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius