Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pagyvenusi Graikijoje į Kauną parsivežė autentiškos užeigos idėją: kviečia iešmelių, pitų ir kitų skanėstų

Kiek daugiau kaip prieš mėnesį Kaune duris atvėrė bene vienintelė tokia šiame mieste, o gal ir visoje šalyje, graikiško maisto užeiga „Kalamakis“. Čia šeimininkauja lietuvė Aurelija Stiklakienė, Graikijoje gyvenusi aštuonerius metus ir tokios užeigos idėją parsivežusi būtent iš šios saulėtos šalies.
Aurelija Stiklakienė Graikijoje išmoko šios šalies virtuvės paslapčių
Aurelija Stiklakienė Graikijoje išmoko šios šalies virtuvės paslapčių / Prekybos miestelio „Urmas“ nuotr.

Vienoje iš Graikijos salų Aurelija dirbo restorane, kur išmoko gaminti vietinį maistą. Lietuvė pamėgo ne tik graikiškus patiekalus, bet pačią šalį, išmoko graikų kalbą. Tačiau prieš dešimtmetį pasaulį sudrebinusi ekonomikos krizė Graikijai smogė itin stipriai, todėl ir Aurelijai teko išvykti, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Iki sugrįždama ilgesniam laikui į Lietuvą, ji dar spėjo pagyventi Australijoje bei Norvegijoje. Ir visą tą laiką puoselėjo dar Graikijoje gimusią svajonę atidaryti graikiško stiliaus užeigą, kokių toje šalyje gausu ir kur vietiniai labai mėgsta keliaudami užsukti pavalgyti.

„Mano vyras statybininkas, darbo gauti gali praktiškai bet kur. O kartu su juo keliavau ir aš. Buvo minčių bandyti atidaryti užeigą ir kitose šalyse, bet pasitaikius progai nutariau pirmiausia tai padaryti Lietuvoje, nes iš karto pradėti svetur turbūt būtų buvę per daug sudėtinga. Kai prekybos miestelyje „Urmas“ atsirado tinkamos patalpos, nutariau, kad jau metas“, – pasakojo moteris.

Prekybos miestelio „Urmas“ nuotr. /Graikiško maisto užeiga „Kalamakis“
Prekybos miestelio „Urmas“ nuotr. /Graikiško maisto užeiga „Kalamakis“

Pagrindinis patiekalas čia, kaip graikiškose užeigose yra kalamakis (iš čia ir užeigos pavadinimas – red.) – graikiškai tai reiškia iešmelį. Nedideliais gabalėliais supjaustyta ir ant iešmelio suverta mėsa kepama ant įkaitintų lavos akmenų, pagardinama specialiais prieskoniais ir patiekiama su lygiai taip pat pakeptais daržovių iešmeliais, tradiciniu graikišku tzatziki padažu ir keptomis bulvytėmis arba graikiška pita.

Prekybos miestelio „Urmas“ nuotr. /Pita su mėsa
Prekybos miestelio „Urmas“ nuotr. /Pita su mėsa

Čia dar galima ragauti kebabą primenančio patiekalo – vištienos ar kiaulienos su daržovėmis pitoje, tradicinių graikiškų salotų su fetos sūriu, taip pat ir šaltos frapės.

Prekybos miestelio „Urmas“ nuotr. /Pita su tzatzikio padažu
Prekybos miestelio „Urmas“ nuotr. /Pita su tzatzikio padažu

„Graikijoje gyvenę ar atostogų metu šių patiekalų ragavę lietuviai užsuka ir nuogąstauja, ar tikrai bus toks pats skonis kaip ten? Tačiau išeidami sako, kad buvo net dar geriau nei Graikijoje. Tokie atsiliepimai labai motyvuoja toliau dirbti gerai ir suteikti žmonėms galimybę mėgautis maistu“, – sakė A.Stiklakienė.

Prekybos miestelio „Urmas“ nuotr. /Graikiško maisto užeiga „Kalamakis“
Prekybos miestelio „Urmas“ nuotr. /Graikiško maisto užeiga „Kalamakis“

Virtuvėje ir už prekystalio sukasi ji pati, o jai pagelbėja mama ir viena samdyta darbuotoja. Nors tai yra greito maisto tipo užkandinė, įsikūrusi atskirame nedideliame pastate, maistas čia ruošiamas labai kruopščiai ir atsakingai, iš natūralių ir originalių graikiškų produktų.

Liko ryšių, draugų Graikijoje, tad visi pagrindiniai produktai, prieskoniai keliauja iš ten.

„Liko ryšių, draugų Graikijoje, tad visi pagrindiniai produktai, prieskoniai keliauja iš ten. Čia pačios kepame pitas, darome tzatziki padažą. Visi patiekalai gaminami pagal autentiškus graikiškus receptus, todėl viskas yra šviežia ir skonis tikrai graikiškas“, – pasakojo pašnekovė.

Prekybos miestelio „Urmas“ nuotr. /Graikiško maisto užeiga „Kalamakis“
Prekybos miestelio „Urmas“ nuotr. /Graikiško maisto užeiga „Kalamakis“

Kadangi graikiško maisto restoranų Lietuvoje nėra daug, „Kalamakis“ sulaukia ne tik graikiškus skonius jau žinančių žmonių, bet ir smalsuolių, norinčių paragauti tokio maisto pirmą kartą.

„Būna, kad žmonėms reikia ir paaiškinti, papasakoti, kas tai per patiekalai, kaip ir kodėl jie taip daromi. Labai smagu, kad daugelis žmonių sugrįžta, daug kas užsuka papietauti – ir čia pat dirbantys turgaus prekybininkai, ir aplink esančių biurų darbuotojai“, – sakė A.Stiklakienė, kartais besijaučianti kaip graikiško maisto ambasadorė Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius