Dabar populiaru
Publikuota: 2015 spalio 16d. 15:15

Savaitės vieta: paragauti košerinio maisto

Humusas su pitos duonele
Humusas su pitos duonele

Nežinodamas ir neįtartum, kad po kukliu pavadinimu „Rishon“ slepiasi vienintelis Vilniuje košerinio maisto restoranas. Pirmą kartą duris į vidų pravėręs lankytojas netgi gali pasimesti, atsidūręs viešbučio, o ne restorano fojė – iki jo tenka nusileisti laiptais.

O jau tada susipažinti su tradicine žydų ir kašruto taisyklių besilaikantiems turistams pritaikyta lietuvių virtuve.

Apie vasarą atsidariusį restoraną kalbos pamažu sklinda – savininkas Aleksandras Aronchikas tą jaučia iš gausėjančio lankytojų srauto. Restoranas nedidelis, vienu metu gali priimti apie 45 žmones, visi sodinami prie baltomis staltiesėmis dengtų staliukų.

Jurgos Čekatauskaitės nuotr./Žydų restoranas „Rishon“
Jurgos Čekatauskaitės nuotr.

Čia pusryčiauja ir šalia esančio viešbutuko gyventojai (verta paragauti tikrų izraelietiškų pusryčių, o jiems patiekiama šakšuka). O pietauja (dienos pietūs nuo 7 iki 11 €) ir vakarieniauja ne tik žydų, bet įvairių tautybių vilniečiai.

Vienus čia atveda smalsumas, kitus nostalgija vaikystėje ragautiems žydų patiekalams, trečius tik košerinį maistą pripažįstantys artimieji, o ketvirtus – tiesiog noras skaniai pavalgyti.

Jurgos Čekatauskaitės nuotr./Žydų restoranas „Rishon“
Jurgos Čekatauskaitės nuotr./Aleksandras Aronchikas

Virtuvėje kasdien dirba „mašgiach“ – žmogus, kuris prižiūri, kad būtų gaminama griežtai pagal tradicijas.

„Dirbame pagal žydų tradicijas, – pasakoja A.Aronchikas. – Patiekalai primena tai, ką valgydavo mūsų seneliai Europos šalyse, gaminame ir šiuolaikinius prancūziškus bei lietuviškus patiekalus, tik jiems naudojame košerinius produktus. Virtuvėje kasdien dirba „mašgiach“ – žmogus, kuris prižiūri, kad būtų gaminama griežtai pagal tradicijas. Tarkim, peržiūri kiaušinius, kad juose nebūtų nė lašelio kraujo, salotas, kad jose neliktų mažų muselių ar paprasta akimi beveik neįžiūrimų skruzdėlyčių. Aišku, tikrina ir kitus produktus, kad jie atitiktų visus reikalavimus. Beje, virtuvės darbuotojai nuolat filmuojami. Kad rabinas, kuris išduoda sertifikatą, matytų, kas joje vyksta.“

Jurgos Čekatauskaitės nuotr./Žydų restorano „Rishon“ patiekalas
Restorane yra ir Izraelio, ir klasikinės europietiškos, ir net lietuviškos virtuvės patiekalų

Restorano „Richon“ savininkas sako, kad net 80 proc. lankytojų – ne žydų tautybės. Nes tautiečius, gyvenančius Vilniuje, jis bent jau iš matymo pažįsta – sostinėje jų yra apie 2 tūkstančius. „Visus patiekalus gaminame patys ir kiekvieną dieną, išskyrus šeštadieniais, o prieskonius vežame iš Izraelio. Košerinis maistas tampa madingas Europoje, todėl tiek daug vietinių ateina tiesiog su juo susipažinti. Nes jau ir mokslininkų įrodyta, kad jį valgyti sveika. Jau nekalbant apie tai, kad dar ir skanu.“

Jurgos Čekatauskaitės nuotr./Žydų restorano „Rishon“ patiekalas
„Rishon“ galima paragauti humuso su įvairiais priedais

Darbo laikas: I–V ir VII 7–23 val.
Populiariausias užkandis: humusas, patiekiamas su šviežiomis daržovėmis ir šviežia pita – 4,70 €
Populiariausias patiekalas: vištienos „Pargit“ (šlaunelių mėsos kepsnys su barbekiu padažu ir bulvėmis) – 10 €
Populiariausias desertas: „Leikach“ (tradicinis žydų imbierinis medaus pyragas) – 3 €
Gėrimai: kava su sojos pienu – 1,90 €, naminis limonadas – 2,20 €, raudonasis vynas „Recanati Yasmin Rot“ – 6, 00 € (150 ml)
Adresas: Tilto g. 3, Vilnius.

Jurgos Čekatauskaitės nuotr./Žydų restoranas „Rishon“
Jurgos Čekatauskaitės nuotr./Žydų restoranas „Rishon“
Jurgos Čekatauskaitės nuotr./Žydų restoranas „Rishon“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Verslas

M.Starkevičiūtė kaltina D.Grybauskaitę ir I.Šimonytę – prašo ištirti, ar nepasipelnė iš krizės

Aktualu

Antanas Guoga galvoja Vilniaus mero posto siekti su „valstiečių“ vėliava

Verslas

Dėl krizės pasiaiškinti iškviestas G.Kirkilas: tada didinti pensijas ir algas buvo geras sprendimas

Aktualu

D.Trumpo kalba JT Generalinėje Asamblėjoje išryškino takoskyrą tarp jo ir likusio pasaulio

Aktualu

Valdantieji nepasiduoda: siūlo Seimo vicepirmininkų skaičių didinti iki septynių

Mokslas.IT

Amerikiečiai kuria bombą, kurios sprogimo galią galima būtų pasirinkti

Donatas Motiejūnas apie uždirbamus milijonus, sūnų ir Lietuvos rinktinę

Aktualu

Alisa Miniotaitė: Pasiduodu, apėmė „negatyvas“

Gazas

15min studijoje pristatytas projektas „Kito kailyje“: kaip gatvėje sutaria pėstieji, dviratininkai ir vairuotojai

Aktualu

Seimo narė Agnė Bilotaitė sieks tapti Klaipėdos mere

Aktualu

Tauragiškis policininką pakratė atimtu tazeriu, jo bendras lazda praskėlė pareigūnui galvą

Gyvenimas

Ginekologė apie mitybą nėštumo metu: kodėl reikėtų vengti pelėsinio sūrio ir mėtų arbatos?

Vardai

„Mis Ukraina“ nugalėtoja neteko karūnos: paaiškėjo, kad ji buvo ištekėjusi ir turi vaiką

Mokslas.IT

LRT tyrimas: Lietuvos bankas, policija ir kitos institucijos toliau merkia pinigus į rusiškas IT sistemas

Gazas

Darnus judumas – išsigelbėjimas nuo kamščių, taršos ir ydingo nejudrumo

Vardai

Shia LaBeoufas dėl buvusios Roberto Pattinsono sužadėtinės išsiskyrė su žmona

Pasaulis kišenėje

9 dažnos turistų klaidos Islandijoje, kurių geriau nedaryti

L.Westermannas: „Dėl žaidimo „Žalgiryje“ apsisprendžiau per vieną valandą“

Sportas

M.Ozilas atsisakė susitikti su į Londoną specialiai atskridusiu J.Lowu

Aktualu

Orai.lt: pasiruoškite audrai, vėtroms, lietui

Naujienos

Verslas

M.Starkevičiūtė kaltina D.Grybauskaitę ir I.Šimonytę – prašo ištirti, ar nepasipelnė iš krizės

Aktualu

Antanas Guoga galvoja Vilniaus mero posto siekti su „valstiečių“ vėliava

Verslas

Dėl krizės pasiaiškinti iškviestas G.Kirkilas: tada didinti pensijas ir algas buvo geras sprendimas

Aktualu

D.Trumpo kalba JT Generalinėje Asamblėjoje išryškino takoskyrą tarp jo ir likusio pasaulio

Aktualu

Valdantieji nepasiduoda: siūlo Seimo vicepirmininkų skaičių didinti iki septynių

Mokslas.IT

Amerikiečiai kuria bombą, kurios sprogimo galią galima būtų pasirinkti

Donatas Motiejūnas apie uždirbamus milijonus, sūnų ir Lietuvos rinktinę

Aktualu

Alisa Miniotaitė: Pasiduodu, apėmė „negatyvas“

24sek

Per valandą dėl „Žalgirio“ apsisprendęs L.Westermannas: „Maniau, kad viskas baigta“

Gazas

15min studijoje pristatytas projektas „Kito kailyje“: kaip gatvėje sutaria pėstieji, dviratininkai ir vairuotojai

Aktualu

Seimo narė Agnė Bilotaitė sieks tapti Klaipėdos mere

Aktualu

Tauragiškis policininką pakratė atimtu tazeriu, jo bendras lazda praskėlė pareigūnui galvą

Gyvenimas

Ginekologė apie mitybą nėštumo metu: kodėl reikėtų vengti pelėsinio sūrio ir mėtų arbatos?

Vardai

„Mis Ukraina“ nugalėtoja neteko karūnos: paaiškėjo, kad ji buvo ištekėjusi ir turi vaiką

Mokslas.IT

LRT tyrimas: Lietuvos bankas, policija ir kitos institucijos toliau merkia pinigus į rusiškas IT sistemas

Vardai

Shia LaBeoufas dėl buvusios Roberto Pattinsono sužadėtinės išsiskyrė su žmona

Pasaulis kišenėje

9 dažnos turistų klaidos Islandijoje, kurių geriau nedaryti

Gyvenimas

Kačių parodoje – ir kačių „aktais“ pasaulyje išgarsėjęs fotografas A.Burba

Gazas

Įspėja dėl vairavimo sąlygų: kaip pasiruošti?

Kultūra

Kauno valstybinis muzikinis teatras naują sezoną pradeda muzikiniu trileriu

Vardai

Daugiau vandens

Ginekologė pataria

Video

05:21
01:22
01:12

Sveikata

Ruduo pilnas komplimentų

Parašykite atsiliepimą apie MAISTO rubriką