Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitės vieta: „Patore“ – džiazuojanti ekologiškų skanėstų kepykla

Jei iki šiol manėte, kad dailius pyragaičius dažniausiai kepa fėjos-kepėjos, pats metas užsukti į Vilniaus Naujamiestyje veikiančią kepyklą „Patore“. Prieš kelis mėnesius duris atvėrusioje vietoje tešlą minko, kremus suka ir prie orkaičių sukasi du tvirti, „linksmų plaučių“ vyrai. O į šią kepyklą užsuka tie, kas ieško šviežutėlių, švarių (t.y. ekologiškų) skanėstų.
Kepyklos „Patore“ šeimininkai  Orestas Valiukonis ir Patricijus Rauktys
Kepyklos „Patore“ šeimininkai Orestas Valiukonis ir Patricijus Rauktys / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Ankstyvą pavasarį išvydusi, jog netrukus kaimynystėje duris atvers kepykla „Patore“, susimąsčiau, kad tai, greičiausiai, kokio nors klasikinio kepinio ar deserto pavadinimas, tik aš apie tokį negirdėjau. Nieko panašaus – šios vietos šeimininkai – Patricijus Rauktys ir Orestas Valiukonis – pasirinko klasikinį ar net kiek „retro“ pavadinimo darybos būdą, sujungė savo vardus – Pat – ricijus + Ore – stas = Patore. Ir išėjo puikus pavadinimas!

Kalbantis su dviem vyrais, kurie daugiau kaip prieš dešimtmetį susipažino vienoje rimtus vadovus ugdančioje mokymo įstaigoje, nesyk ištrykšta juoko ašara. Vienas kitą per dantį traukiantys, o ir saviironijos nestokojantys kepėjai šio verslo ėmėsi po radikalių karjeros lūžių.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Patricijus Rauktys ir  Orestas Valiukonis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Patricijus Rauktys ir Orestas Valiukonis

Sluoksniuotos tešlos pyragėlius su kumpiu ir sūriu į orkaitę besiruošiantis šauti O.Valiukonis kadaise (kaip jis sako – praeitame tūkstantmetyje) baigė medicinos studijas, vėliau ilgai dirbo vienoje farmacijos įmonėje. Šios kepyklos idėjos autorius ir pagrindinis receptų kūrėjas P.Rauktys yra baigęs statybos ir architektūros studijas, ilgus metus vadovavo vienai rimtai įmonei.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kepantys pyragėliai su kumpiu ir sūriu
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kepantys pyragėliai su kumpiu ir sūriu

Tačiau vieną dieną viskas susiklostė taip, jog abu bičiuliai atsisveikino su savo ankstesniais užsiėmimais ir pamažu įsišnekėjo, ką norėtų veikti toliau. Kaip pasakoja P.Rauktys, virtuvės pasaulis jam nebuvo svetimas nuo pat vaikystės, o aktyviau kepti ir domėtis kepinių sudėtimi jis ėmėsi baigęs karjerą rimtoje įmonėje ir augindamas 2 nedidukus vaikus.

Paaiškėjo, kad švarių (t.y. aiškios sudėties, be jokių keistų priedų) šviežiai iškeptų skanėstų neįmanoma gauti, todėl pašnekovas ėmėsi tokius kepti pats – tiesa, iš pradžių tik šeimai. Juolab kad tam puikiai pasitarnavo jo jau vystytas nedidelis verslas – P.Rauktys dar užsiima ir ekologiškų maisto produktų importu į Lietuvą.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Patricijus Rauktys
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Patricijus Rauktys

Taip, žingsnis po žingsnio, susidėliojo planas – steigti kepyklą ir ne bet kokią, bet tokią, kurioje visų gaminių sudėtinės dalys būtų švarios, o skanėstai – kuo sveikesni. Jiems naudojamas ekologiškas lietuviškas pienas, sviestas, cukrus, kiaušiniai, ekologiški miltai atkeliauja iš kaimyninės Latvijos, nemažai ekologiškų kepimo priedų (mielės, želatina ir pan.) – iš Vokietijos, o vanilės ankštys – net iš paties Madagaskaro.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kepyklos „Patore“ skanėstai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Kepyklos „Patore“ skanėstai

Paklausti, pas kokius meistrus mokėsi kepimo paslapčių ir kaip atsirinko receptus, bičiuliai juokiasi, jog mokėsi ir tebesimoko bandymų ir klaidų metodu. Dar prieš atidarydami kepyklą, jie kartu keliavo į Paryžių, kur apėjo daugybę patisserie (kepyklėlių) ir ragavo ragavo ragavo... O į Lietuvą grįžo su sunkiai pakeliamu kepimui skirtų rakandų kroviniu.

Kiek surimtėjęs P.Rauktys pasakoja, jog, pasirinkęs žinomus ir mėgstamus receptus, pats juos tobulina taip, kaip jam atrodo teisinga. Juolab kad naudojami ekologiški produktai dažnai priverčia pradinį receptą keisti. O be to, jie dar ir turi tikslą kiek įmanoma labiau sumažinti kepiniuose naudojamą cukraus kiekį.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Orestas Valiukonis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Orestas Valiukonis

Ką galima išvysti kepyklos vitrinose? Šviežutėlius kruasanus, kurie yra kiek sunkesni nei mums įprasti parduotuviniai, bet išties gardūs, eklerus su įdarais, didžiulius morengus traškiu paviršiumi ir tąsiu vidumi, klasikinius trapius skanėstus „Palmier“, taip pat burnoje tirpstančius pyragėlius „Opera“ ir „Saint Benedictus“. Ir, žinoma, nemažai kitų pyragų, pyragaičių ir pyragėlių – viskas priklauso nuo sezono ir kepėjų fantazijos.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pyragaičiai „Opera“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pyragaičiai „Opera“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Morengai
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Morengai

Kepykla jau turi ištikimą pirkėjų ratą, kaip pasakoja jos šeimininkai, atvažiuojančių „ir iš kito miesto galo“, užsuka čia ir kaimynai, ir atsitiktiniai praeiviai, ir šalia veikiančios kavinės svečiai – kepykloje kavos nėra, tad, pasigriebę skanėstą, pasigardžiuoti juo pirkėjai eina į kavinę.

Dar vienas netikėtumas šioje užburiančiai kvepiančioje vietoje – beveik jos centre įsitaisęs pianinas, kuris yra ne šiaip sau interjero detalė, bet kartkartėmis „prakalbinamas“ instrumentas. 15min žurnalistei ir fotografui O.Valiukonis pagrojo gabalą iš miuziklo „Jėzus Kristus Superžvaigždė“.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Patricijus Rauktys ir  Orestas Valiukonis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Patricijus Rauktys ir Orestas Valiukonis

Užsukite į ekologiškų skanėstų kepyklą, juk smagu apsilankyti vietose, kurias kuria džiazuojantys žmonės.

Adresas: Šaltinių g. 20-18, Vilnius
Darbo laikas: II–V 9–19 val., VI 9–15 val.
Daugiau informacijos rasite ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius