Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Vasaros nestandartas: ledainė, kur visada šviečia saulė, o ledai – patys skaniausi

Vasarą, kai rytai ankstyvi, vakarai ilgi, o progų valgyti ne namie – apstu, geras metas aplankyti tas maisto vietas, kuriose dar nebuvote. Ir nebūtinai tik naujai atsidariusias ar įgrisusias tinklines, bet ir veikiančias kelerius metus, tačiau gal iki šiol buvusias „nepakeliui“, dar geriau – įdomias, nestandartines. Kiekvieną vasaros penktadienį 15min rekomenduoja po vieną įdomią, savo išskirtinį veidą turinčią vietą, aplankykite!
„Ice Dunes“ ledai
„Ice Dunes“ ledai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Kokia vasara be ledų?!“ – gal ir skamba kaip banalybė, tačiau tikrai – kokia? Ir koks vasaros savaitgalis be 30 proc. nuolaidos ledams prekybos tinkluose. Tik gali būti kiek sunkoka tomis nuolaidomis masinių gamintojų ledams suvilioti tuos, kas ragavo kitokių – šviežių, ryškaus skonio ledų, be jokių neaiškiai skambančių priedų ar gluminančio cukraus kiekio.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Ice Dunes“ ledai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Ice Dunes“ ledai

Tokių ledų Vilniuje verčiausia traukti į kavinę „Ice Dunes“, jau pusmetį veikiančią netoli Halės turgavietės. Nedidelis verslas, prasidėjęs nuo ledų gamybos ir prekybos Nidoje, vėliau važiavęs iš vieno renginio į kitą, būtent sostinės Stoties/Naujamiesčio rajone dabar turi pagrindinius namus ir siūlo čia plačią savo gaminamų ledų paletę.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Ice Dunes“ veikia visai netoli Halės turgaus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Ice Dunes“ veikia visai netoli Halės turgaus

Prekės ženklas „Ice Dunes“ skaičiuoja jau trečiąją vasarą, o idėja gaminti kitokius, įdomesnius, grynesnių skonių ledus šovė į galvą Pauliui Norvilui.

Skamba kaip graži legenda (nors Paulius patikslina, kad „viskas taip buvo“), tačiau viskas prasidėjo Nidoje, kur vasarojant jis nutarė pagaminti ledų vaikams. Pavyko ne iš pirmo karto, bet kai jau pavyko, pašnekovas pasakoja, pagalvojęs – „O kodėl gi nepabandžius? Kodėl nevystyti į ką nors didesnio“. Taigi, su Nida, jos kopomis susijęs pats prekės ženklo pavadinimas, o ir ledainėje kabanti „saulė“ atrodo lyg irgi parsivežta iš pajūrio.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Paulius Norvilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Paulius Norvilas

Iš ankstesnių patalpų nuomininkų paveldėtas, tačiau šiek tiek pakeistas ledainės interjeras pasitinka tamsiomis sienomis, žalia samanų siena, jau minėtąja saule ir apgalvotomis smulkiomis detalėmis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Amžinai šviečianti saulė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Amžinai šviečianti saulė

Žinoma, svarbiausi čia ledai. Šviežių ledų šaldytuve paprastai visada galima rasti 12-os skonių paletę – paprastai viena jos eilutė atiduota ledams su pienu, kita – sorbetiniams ledams. Vienų skonių galima rasti kone visada (koks šaldytuvas be populiariųjų pistacijų ledų?), kiti tai atsiranda, tai kuriam laikui dingsta, mat pats ledų receptus kuriantis Paulius itin mėgaujasi sezoniškumu – atsirado rabarbarų, štai ir ledai su jais, pasipylė braškės, tada deriniuose ryškiau suspindi šios uogos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Paulius Norvilas ir jo kurti ledai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Paulius Norvilas ir jo kurti ledai

„Ice Dunes“ laikosi principo kai tik įmanoma pirkti lietuviškas gėrybes, dažniausiai jos ir ekologiškos, o jei tai egzotiškų vaisių ledai, tai gaminami ne iš tyrių ar kitų pusgaminių, tačiau natūralių užšaldytų vaisių. Ledams naudojami riešutai, sėklos taip pat skrudinami, smulkinami pačių, štai kodėl šaltojo deserto skonis toks natūralus, ryškus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kavinės „Ice Dunes“ meniu
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kavinės „Ice Dunes“ meniu

Būtent ryškus ledų skonis pirmiausia ir paperka – jei paragavus pramoninių ledų kartais skonis ir kvapas atpažįstamas tik pažvelgus į pakuotę, su „Ice Dunes“ ledais visai kiti reikalai. Jei ledai mangų – burnoje ir jausi mangus, jei braškių, su niekuo jų ir nesupainiosi, jei bananas, tai bananas, ir taip su visais. Kad būtų lengviau išsirinkti, ledų čia visada siūloma pirmiausia paragauti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kavinė „Ice Dunes“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kavinė „Ice Dunes“

Tądien, kai lankėmės „Ice Dunes“, šviežių ledų šaldytuve rikiavosi tokia ledų „paletė“ (nuotrauka apačioje). Viršutinė eilutė, iš kairės: cinamono ledai (cinamono lazdelės, virtos vaniliniuose leduose, todėl nesijaučia jokių cinamono miltelių); vaniliniai ledai su džiovintomis vynuogėmis, mirkytomis rome; šių metų eko braškių pieniniai ledai; saulėgrąžų ledai; vaniliniai ledai su naminiu figų džemu su Cointreau ir trupučiu romo; maltų pistacijų ledai. Apatinė eilutė, iš dešinės: svarainių sulčių ledai; jauno kokoso baltymo ledai; mango ir šaltalankių ledai; greipfrutų ledai; arbūzų ledai; guavos su persikais ledai.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Ice Dunes“ ledų 12-ukas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./„Ice Dunes“ ledų 12-ukas

Paklaustas apie šio 12-uko populiariausius ar klasikinius ledus, „Ice Dune“ įkūrėjas rodo į pistacijų, mango su šaltalankiais ir vanilės su džiovintomis vynuogėmis ledus. Vaikai labai mėgsta braškinius ledus, o mėgstantys rūgštumą – lietuviška citrina vadinamų svarainių.

Kaip ir priklauso ledainei, čia ruošiami ir ledų kokteiliai (ilgainiui turėtų atsirasti ir „smučių“), yra ir šio bei to daugiau. „Ice Dunes“ galima išgerti kavos iš lietuvių skrudintojų „Crooked Nose & Coffee Stories“ kavos pupelių, paskanauti desertų studijos „Tie kepėjai“ kepinių.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ledų kokteilis
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ledų kokteilis

Jei ledus valgysite vietoje, jie bus patiekti puikiuose autoriniuose induose kaip, beje, ir kava. Dar viename nedideliame šaldytuve sudėti porcijinėse dėžutėse supakuoti ledai, saugomi žemesnėje temperatūroje ir ilgiau negendantys, jų patogu nusipirkti namams.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Porcijomis užšaldyti ledai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Porcijomis užšaldyti ledai

Paklausus Pauliaus, kam tiek dėmesio net papildomoms detalėms – kavai, indams, kepiniams – jis atsako paprastai: sukūrus kokybišką produktą, kuriuo tiki, ir visa kita norisi derinti atidžiai, imti iš tų, kurie gamindami laikosi panašaus požiūrio į kokybę, estetiką, yra tau artimi idėjiškai. Jei ir jums rūpi kokybiški, skanūs ledai (ir kitos smulkmenos), metas į „Ice dunes“!

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kepiniai kavinėje „Ice Dunes“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kepiniai kavinėje „Ice Dunes“
  • Adresas: Bazilijonų 6, Vilnius
  • Darbo laikas: I–V 11–20 val., VI–VII 10–20 val.
  • Daugiau informacijos ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius