Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vasaros nestandartas: pitarija „Fire Place“, kur svarbiausia maistas, o ne puošmenos ir lipšnybės

Vasarą, kai rytai ankstyvi, vakarai ilgi, o progų valgyti ne namie – apstu, geras metas aplankyti tas maisto vietas, kuriose dar nebuvote. Ir nebūtinai tik naujai atsidariusias ar įgrisusias tinklines, bet ir veikiančias kelerius metus, tačiau gal iki šiol buvusias „nepakeliui“, dar geriau – įdomias, nestandartines. Kiekvieną vasaros penktadienį 15min rekomenduos po vieną įdomią, savo išskirtinį veidą turinčią vietą, aplankykite!
Pitarijos „Fire Place“ šakšuka
Pitarijos „Fire Place“ šakšuka / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šiek tiek ironiška, jog startavus vasarai rekomenduojame apsilankyti vietoje, kurioje daugelis patiekalų gaminami malkinėje krosnyje. Kita vertus, niekas nesiūlo prie tos krosnies šildytis, be to, faktas lieka faktu: joje iškeptą picą, pitą ar šakšuką kam nors kitam Vilniuje gana sunku nurungti.

Jau trečius metus veikianti „Fire Place“ įsikūrusi sename dviaukštyje ties Šeimyniškių-Rinktinės gatvių kampu, dalis vilniečių galbūt dar prisimena, jog kadaise čia veikė pirmoji prekių gyvūnams tinklo „Kika“ parduotuvė. Dabar jos čia neliko nė kvapo.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pitarija „Fire Place“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pitarija „Fire Place“

2015-aisiais šioje vos daugiau kaip 50 kv. m patalpoje įsikūrė maisto vieta, kuri sugebėjo „sumiksinti“ patiekalus iš skirtingų šalių, kai kurių iš jų, dabar ruošiamų ir kitose madingose vietose, pasiūlė pirmoji, o maisto kokybės kartelės per tuos trejetą metų nė per centimetrą nenuleido žemyn.

„Fire Place“ svečius pasitinka ilgu baru, už kurio įrengta atvira krosnis, keliais staliukais, ko gero, dešimtmečius nekeistais langais (ir tai žavus privalumas, o ne trūkumas!) ir baltomis sienomis – jokių interjero įmantrybių ir dizainerių kūrybos čia nerasite. Nes ši vieta ne apie tai. Pitarijos meniu taip pat įžūlokai lakoniškas ir pastovus, tiesa, naujienų čia galima tikėtis pietaujant darbo dienomis, kai lankytojai lepinami gardžiomis, vis naujomis sriubomis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pitarija „Fire Place“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pitarija „Fire Place“

Ko šioje vietoje vertėtų užsisakyti, jei šiltą vasaros dieną apsilankėte pirmąsyk? Kaip skelbia pavadinimas, čia kepamos pitos, patiekiamos su keliais skirtingais įdarais, tad gal pradėkime nuo jų? Ypač tinkamas pasirinkimas šiltą ar net karštą dieną – humuso ir keptų daržovių pita (humusas, krosnyje keptos paprikos ir cukinijos, 4,50 Eur) arba Sabich Pita (izraelietiškos salotos, kepti baklažanai, humusas mango čatnis ir virti kiaušiniai, 4,50 Eur).

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pitos ruošimas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pitos ruošimas

Kaip paaiškėja kalbant su šios vietos savininkais, galutinį sprendimą atidaryti būtent tokią vietą, juos įkvėpė ne tik meilė gatvės maistui ir kokybiškiems produktams, bet ir apsilankymas Izraelyje, o kaipgi tada be šakšukos? Nors dabar šį patiekalą ruošia ne viena vieta sostinėje, „Fire Place“ buvo bene pirmoji, kuri jos pasiūlė savo svečiams.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pitarijos „Fire Place“ šakšuka
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pitarijos „Fire Place“ šakšuka

Jei užsisakius šakšukos „Fire Place“ jums teks prisėsti prie baro, priešais krosnies „nasrus“, neįbeskite nosies į telefoną, bet verčiau pasižiūrėkite, kaip šakšuką čia ruošia Marija. Į ketaus keptuvę keliauja šiek tiek daržovių, česnako, beriama prieskonių, pilamas natūralus pomidorų padažas, o tada į jame suformuotas duobutes mušami laisvėje lesinėjančių vištų kiaušiniai.

Šakšuka šaunama į krosnį, šalia jos – pitos paplotėlis, karštyje išsipučiantis tiesiog akyse, kelios minutės ir fetos sūriu paskaninta šakšuka garuoja prieš jūsų nosį (5,50 Eur). O jei užsukote čia pusryčių (savaitgalio ar darbo dienos) – imkite paprasčiausią kiaušinienę, irgi bus labai gerai (3,50 Eur).

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ruošiama šakšuka
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Ruošiama šakšuka

„Sumūrijom šioje vietoje krosnį ir kaipgi tada be picos?“ – juokiasi šios vietos savininkai. Gal tai tik juokas, tačiau „Fire Place“ meniu išties rasite kelių rūšių picos – nuo minimalistinės „Margo“ (natūralus pomidorų padažas, buivolių pieno mocarela, bazilikas, 8 Eur) iki sotesnių, mėsiškesnių picų. Jos čia irgi vienos skaniausių Vilniuje.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pitarija „Fire Place“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pitarija „Fire Place“

Jei apie patiekalus iš krosnies galvoti nesinori, yra ir kitų pasirinkimų, pavyzdžiui, vienu jų galėtų tapti „Japchae“ (saldžių bulvių makaronai, shiitake grybai, daržovės, žalumynai, 6 Eur) ar humuso rinkinys (humusas, pita, alyvuogės, 6 Eur).

Baigiant pasisėdėjimą „Fire Place“ kito pasirinkimo, kaip pasimėgauti desertu ir kava, nelieka. Čia pasirinkimų, tiesą sakant, ne tiek ir daug, tačiau jogurto desertą (graikiškas jogurtas, saldintas kondensuotas pienas, daiginti grikiai, 2,70 Eur) ir vietnamietišką kavą su ledukais (2,60 Eur) būtina išbandyti. Pastarąją, beje, pitarija taip pat ėmė virti viena pirmųjų ir ją čia gurkšnoti įsitaisius prie lango ir lydint akimis pro šalį čiuožiančius troleibusus, labai skanu.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pitarija „Fire Place“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Pitarija „Fire Place“

Apie neiščiustytą, itin paprastą šios vietos interjerą užsiminta jau pradžioje, tačiau be jo svečiams paprastai įstringa ir dar viena „Fire Place“ savybė. Maistas čia užsisakomas prie baro, atsiskaitoma taip pat paprastai prie jo, o svečiai sutinkami draugiškai, bet tikrai santūriai, kai kas gal net nusistebėtų – nemandagiai, nelipšniai.

Tačiau šis santūrumas be dirbtinių šypsenų ir saldaus padavėjos išberiamo „gal-dar-ką-nors-prie-kavos?“ net malonus ir suprantamas – kartais mėgaujantis maistu ar kava tyla visai neprošal.

  • Adresas: Šeimyniškių g. 17
  • Darbo lakas: antradienį–sekmadienį 7–21 val.
  • Daugiau apie šią vietą ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius